همه ما نام حسینیه ارشاد را شنیدهایم. مسجدی که در شمال تهران قرار دارد و با سخنرانیهای مرتضی مطهری و دکتر شریعتی قبل از انقلاب معروف شده است. درباره معماری حسینیه ارشاد در این مطلب بخوانید.
ساخت و ثبت حسینیه ارشاد
ساخت این حسینیه در سال 1345 در زمین 4 هزار متری در جاده قدیم شمیران شروع شد و در سال 1346 به ثبت قانونی رسید. محمد همایون، ناصر میناچی، عبدالحسین علی آبادی و محمد همایون از بنیان گذاران این حسینیه هستند. هدف از ساخت این مجموعه ایجاد مرکزی فرهنگی و مذهبی برای مردم و روشفکران بود به همین دلیل به شکلی مدرن و متفاوت از مساجد و حسینیهها و به صورت تماشاخانه ساخته شد.
مطلب پیشنهادی: معماری مسجد مکی و نقش آن در اوضاع سیاسی اجتماعی زاهدان
برندهای معتبر در این حوزه
مهمترین تفاوت حسینیه ارشاد
از آنجایی که ساختار این حسینیه به شکل تماشاخانه و امروزی ساخته شده بود، برای اغلب افراد مذهبی و روحانیون غریب بود. زیرا اولین فضای مذهبی بود که با صندلی و سکوی سن طراحی شده بود و این ویژگی آن را از سایر مساجد و حسینیهها که افراد در آنها روی زمین مینشستند متمایز میکرد. همچنین اولین فضایی بود که افراد از هر دو گروه روحانی و کت شلوارپوش بودند. در این فضا علاوه بر مباحث مذهبی و تفسیر قرآن، نمایشگاههای هنری و تئاتر برگزار میشد.
مطلب پیشنهادی: معماری متفاوت و عجیب یک مسجد در غزه!
معماری حسینیه ارشاد
با اینکه سبک طراحی بیرونی معماری حسینیه ارشاد به شکلی اسلامی طراحی شده است و همچنین از کاشیکاریهای مذهبی در آن به کار رفته است، ولی خبری از گلدسته و مناره در این بنا نیست. فضای داخلی و ساختار آن با انتقاداتی از طرف اندیشمندان مذهبی سنتی همراه بود که گفته میشد تقلیدی از فضای کلیساهای غربی است. اوژن آفتاندلیانس، معماری ارمنی بود که حسینیه ارشاد را طراحی کرد. مسئولیت ساخت این حسینیه با معماری به نام علی برگی جانی بود. افراد مختلفی مانند؛ اکبر زحمتکش، ابراهیم فلاح، و سید کمال میرخلف و همچنین استاد محمود ساعت ساز که خطاطی کتیبهها را انجام داد؛ بر روی کاشیکاریهای این حسینیه کار کردهاند.
source