تابهحال پیش آمده وارد اتاقی شوید و بدون هیچ دلیلی احساس کنید که همهچیز در مورد دکوراسیون فضای داخلی آن درست و بهجاست؟ احتمالا مهمترین دلیل شکلگیری این حس، رعایت تناسبهای مهم در طراحی دکوراسیون داخلی است. که بهعنوان نکته کلیدی طراحی دکوراسیون داخلی ایفای نقش میکنند. مسلما طراحان دکوراسیون داخلی به هماهنگی رنگ، اندازه و ابعاد وسایل، مبلمان و تمام عناصر تشکیلدهنده دکوراسیون داخلی اهمیت زیادی میدهند.
در این مطلب از چیدانه دلیل اهمیت رعایت تناسبات، اشتباهات متداول تناسباتی، چگونگی ارزیابی و تناسبهای مهم در طراحی دکوراسیون فضاهای مختلف بررسی خواهد شد. پس در ادامه با ما همراه باشید.
دلیل اهمیت رعایت تناسبات در طراحی دکوراسیون داخلی
برای داشتن طراحی دکوراسیون ایدهآل، باید برخی نکات پایه را در نظر داشت. یکی از این نکات رعایت تناسبهای مهم و مطلوب در دکوراسیون است. این تناسبات نه تنها باید میان اجزای دکوراسیون برقرار باشد، بلکه باید در مقایسه با ابعاد و اندازههای فضا نیز وجود داشته باشد. اگر همه تناسبها در فضا بهدرستی رعایت شده باشد، ظاهر اتاق مطلوب بهنظر خواهد رسید. اما اگر ابعاد مبلمان نسبتبه فضای اتاق، بیش از اندازه بزرگ باشد، ممکن است محیط تنگ به نظر برسد. یا اگر وسایل چیده شده در اتاق نسبتبه اندازه و ابعاد فضا کوچک باشد، ممکن است احساس راحتی و آرامش اتاق از بین برود.
مطلب پیشنهادی: آشنایی با مهم ترین اصطلاحات دکوراسیونی که باید معنایشان را بدانید
اشتباهات متداول تناسباتی در طراحی دکوراسیون داخلی
متداولترین اشتباهی که معمولا در طراحی دکوراسیون انجام میشود، استفاده از وسایل و مبلمان با ارتفاع یکسان، رنگهای یکدست است. چراکه موجب میشود ظاهر اتاق کسلکننده به نظر برسد. برای حل این مشکل میتوانید از یک آباژور بلند در گوشهای از اتاق استفاده کنید تا مشکل تشابه ارتفاع وسایل تا حد زیادی حل شود. در عین حال یک منبع نور مناسب هم در فضا داشته باشید. یا با بهکارگیری یک کمد یا قفسه مرتفع، از نظر بصری دکوراسیون اتاق را بهبود بخشید. با این کار فضایی مناسب برای نگهداری از وسایل نیز خواهید داشت.
چگونگی ارزیابی تناسبها در طراحی دکوراسیون
یکی از سادهترین روشهایی که میتوان از طریق آن متوجه شد یک کاناپه، میز غذاخوری یا تختخواب با توجه به ابعاد فضای در اختیار، مناسب است یا خیر، تخمین اندازه آن با قرار دادن چند تکه روزنامه روی زمین است. با این کار میتوان متوجه شد که هریک از وسایل چقدر فضا را اشغال میکنند. یکی از بهترین راههایی که امروز برای این منظور استفاده میشود، بهکارگیری برخی اپلیکیشنها و نرمافزارهایی است که با هدف تخمین و ارزیابی چیدمان وسایل و دکوراسیون طراحی شدهاند. معمولا این اپلیکیشنهای کاربردی قابلیت اضافه کردن وسایل و لوازم منزل را بهصورت مجازی به فضای اتاق دارند. از این طریق متوجه میشوید که هر کدام از این وسایل چگونه در جای خود قرار میگیرند.
تناسبات مهم و درست در طراحی دکوراسیون داخلی
دکوراسیون اتاقهای مختلف منزل با مبلمان و وسایل مختلف با استفاده از برخی ترفندهای تناسباتی میتواند بهراحتی طراحی شود. برای مثال:
تناسبات در اتاق نشیمن:
اگر اتاق نشیمن برای قرار دادن تلویزیون مناسب است، پس باید بههمان اندازه که به مبلمان اهمیت میدهید، استفاده از وسایل الکترونیکی را هم در نظر بگیرید. میز تلویزیون و لوازم جانبی آن باید طوری انتخاب شوند که با ابعاد تلویزیون همخوانی و هماهنگی داشته باشند. محل قرارگیری تلویزیون، باید فاصله مناسبی با کاناپه داشته باشد. جاییکه مینشینید و تلویزیون تماشا میکنید باید فاصلهای حدود 5/2 برابر طول تلویزیون داشته باشد. این فاصله بیشتر از 5 متر نباید باشد. همچنین تلویزیون در ارتفاعی باید قرار گیرد که مرکز آن تا کف زمین 1 تا 1.1 متر بلندی داشته باشد.
مبلمان اتاق نشیمن باید طوری چیده شود که به برقراری ارتباط بین ساکنین کمک کند. قرار گرفتن دو کاناپه اصلی بهصورت رودررو یا چیدمان مبلمان به شکل U معمولا ایدهآلترین حالت است. هیچگاه کاناپه خیلی بزرگ را با یک فرش کوچک استفاده نکنید. چراکه به ایجاد تناسب در دکوراسیون آسیب میزند. میزی که برای جلوی مبلها در نظر میگیرید، باید ارتفاعی متناسب با صندلیها و کاناپه داشته باشد. تا هنگام نشستن روی مبل خصوصا هنگام صرف چای یا قهوه بتوان بهراحتی به میز دسترسی داشت.
رعایت تناسبها در اتاقخواب:
یکی از مهمترین مواردی که در دکوراسیون اتاقخواب اهمیت دارد، میزهای کوچک کنار تختخواب هستند. این میزها باید ارتفاعی حدود ارتفاع تختخواب داشته باشند و پهنای آنها با توجه به ابعاد اتاق در نظر گرفته شود. میزهای کنار تخت معمولا بین 50 تا 70 سانتیمتر طول دارند. آباژورها و چراغهای خواب که روی این میزها قرار میگیرند نیز باید با توجه به ارتفاع تختخواب انتخاب شوند. هر چه تخت مرتفعتر باشد و پشتی آن بلندتر طراحی شده باشد، این چراغها هم باید ارتفاع بیشتری داشته باشند.
لوسترها یا چراغهای آویز متناسب با هر فضا:
اگر لوسترها و چراغهای آویز در ارتفاعی نصب شوند که بیش از حد بلند یا کوتاه باشد، میتوانند دکوراسیون اتاق را نامطلوب جلوه دهند. هنگام انتخاب این چراغها باید به ارتفاع سقف، ابعاد اتاق و سبک طراحی دکوراسیون توجه داشت. چراغهای کاربردی آشپزخانه باید حدود 70 تا 80 سانتیمتر بالاتر از سطحی که معمولا روی آن مشغول به کار هستید، نصب شوند. تا نور منبع روشنایی به صورت کاربردیتر مورد استفاده قرار گیرد. همچنین چراغهای بالای میز غذاخوری، باید در ارتفاع حدود 75 سانتیمتری میز قرار گیرند. در سالن اصلی، هال و اتاق پذیرایی، بهتر است لوسترها حدود 240 سانتیمتر بالاتر از کف زمین ارتفاع داشته باشند.
تناسب فرش و کفپوشها:
فرشها و کفپوشهای اتاق معمولا مهمترین عامل در ایجاد پیوستگی بین اجزای دکوراسیون هستند. که تمام مبلمان و لوازم جانبی اتاق را گرد هم میآورد. بههمین دلیل در انتخاب ابعاد و اندازه آنها نیز باید دقت داشت. سعی کنید فرش را طوری روی زمین بیاندازید که درست جلوی پایههای مبلمان و کاناپه قرار گیرند.
آثار هنری و تزئینات جانبی متناسب:
اگر به یک تابلو و اثر هنری علاقه داشته باشید و اندازه آن بسیار کوچکتر از ابعاد اتاق بود، باید با استفاده از قاب و تزیینات جانبی فضای مورد استفاده را تا حد امکان به شرایط ایدهآل رساند. محل قرارگیری این تابلوها روی دیوار نیز، یکی از فاکتورهای مهمی است که باید در نظر گرفت.
مطلب پیشنهادی: 6 وسیله دکوراسیونی که هیچوقت دمده و قدیمی نمیشه!
و در آخر
ایجاد تناسبهای مهم و مطلوب در طراحی دکوراسیون داخلی، اهمیت زیادی دارد. این تناسبات نه تنها باید میان اجزای دکوراسیون، بلکه باید در مقایسه با ابعاد و اندازههای فضا نیز رعایت شود. اگر همه تناسبهای مطلوب در فضا بهدرستی رعایت شده باشد، ظاهر کلی فضا مطلوب و زیبا بهنظر خواهد رسید.
برای آشنایی با موارد مهم دیگر در طراحی دکوراسیون داخلی مطلب 5 نکته مهم برای طراحی آگاهانه دکوراسیون داخلی منزل! را از دست ندهید.
source