سلسله نشستهای مسئله شهر از سال 1401 توسط پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی برگزار میشود. در این نشستها گفتگوهایی انتقادی درباره مسائل مختلف شهر صورت میگیرد که یکی از این نشستها که به تازگی برگزار شد، در مورد معماری بومی ایران بود.
چهل و دومین نشست مساله شهر
این سلسله نشستها تاکنون چهل و دو جلسه با موضوعات مختلف را گذرانده است. به تازگی در تاریخ 18 تیر 1403 چهل و دومین نشست مساله شهر با موضوع معماری بومی؛ ضرورت و کاربست برگزار شد. در این نشست دکتر سیاوش صابری کاخکی؛ رئیس کمیته معماری بومی ایکوموس ایران صحبت کردند. ایکوموس موسسهای فرهنگی، علمی و تخصصی است که با هدف ترویج و گسترش فرهنگ مطالعه، معرفی و حمایت از بناها و محوطههای تاریخی فعالیت میکند.
درباره معماری بومی
در این گفتگو به ابعاد مختلفی از معماری بومی ایران اشاره شد؛ یکی از مهمترین عوامل موثر در شکلگیری معماری ایران، دسترسی به آن و منابع آبی بوده است. همچنین شرایط اقلیمی در مناطق مختلف کشور، باعث شکلگیری معماری متناسب با بستر منطقه شده است. معماری بومی معماری است که توسط مردمان یک منطقه از هزاران سال پیش انجام شده است.
مطلب پیشنهادی: معماری ایرانی چه ویژگیهایی دارد؟
ویژگیهای معماری بومی
برخی از ویژگیهای معماری بومی که در این نشست راجع به آنها صحبت شد عبارتند از:
- معقول و اقتصادی: یکی از ویژگیهای معماری بومی، اقتصادی بودن آن است. در معماری بومی از مصالح در دسترس و ارزان که متناسب با اقلیم منطقه است استفاده میشود.
- دوستدار محیطزیست: مصالح بومی که در معماری بومی استفاده میشوند بیشترین سازگاری با محیط را دارند و در نتیجه کمترین آسیب به محیطزیست را خواهند داشت.
- ایجاد آرامش: در معماری بومی از رنگها و فرمهای آزاردهنده استفاده نمیشود. و نوع مصالح به کار رفته و نزدیکی به طبیعت باعث ایجاد آرامش در آن میشود.
مطلب پیشنهادی: معماری پایدار چیست؟ از معماری بومی در کویر ایران تا ساختمانی نوین در آمریکا
در پایان:
معماری بومی یعنی، معماری که مناسب برای همان منطقه است. قرار نیست افراد براساس سلیقه و اینکه صرفا از متریالی مانند کاهگل یا سنگفرش و… خوششان میآید؛ به نام معماری بومی، در هر جایی از آن استفاده کنند. این موضوع باعث از بین رفتن ارزشهای معماری بومی خواهد شد.
source