دولت باید از خانه دار شدن اقشار کم درآمد و دهک های پایین جامعه حمایت کند و در همین راستا، سرپرست معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده است که ستاد مسکن محرومان تحت نظر شورای عالی مسکن تشکیل خواهد شد. هدف این ستاد، فراهم کردن شرایط برای خانه دار شدن این اقشار از طریق روش های مناسب خواهد بود.
به گزارش پرشین سازه ، مدت زمان انتظار برای خانه دار شدن در شهرهای بزرگ از یک قرن نیز عبور کرده است و در شرایطی که کشور کمبود مسکن و زمین ندارد، عدم دسترسی برخی از اقشار جامعه به مسکن قابل توجیه نیست.
مسعود بیات منش، سرپرست معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد که در وزارتخانه تلاش بر این است که سرمایه ها را برای ساخت مسکن اقشار کم درآمد جلب کنند. سوال اینجاست که این برنامه ها چه هستند و چگونه می توان سرمایه لازم را جلب کرد.
بر اساس گفته های این مقام مسئول، اصلی ترین طرح دولت برای حمایت از نیاز مسکن اقشار محروم، اجرای طرح های بزرگی مثل مسکن مهر و نهضت ملی مسکن است که تا به امروز نیز، هر دو طرح در دست اجرا هستند. البته برخی نیز تکمیل شده اند و به دست متقاضیان رسیده اند.
دولت به کمک بخش خصوصی به دنبال این بود که با اجرای این طرح ها، کمبودهای موجود در عرصه مسکن را کاهش دهد و به این ترتیب فرصت دستیابی به مسکن را برای اقشار مختلف جامعه به وجود آورد.
سرپرست معاونت مسکن و ساختمان می گوید که برای تسهیل دسترسی دهک های پایین درآمدی، تدابیری اتخاذ شده است. مثلاً زمین رایگان در اختیار متقاضیان قرار گرفته و حتی روند آماده سازی اراضی نیز توسط دولت انجام شده است. با این وجود، هنوز هم بسیاری از اقشار کم درآمد جامعه در تامین سهم آورده خود دچار مشکل هستند و نمی توانند روی این زمین ها مسکن بسازند. دولت باید در این حوزه نیز دست به کار شده و به این اقشار کمک کند.
بیات منش در ادامه صحبت های خود اعلام کرد: به دلیل عدم تمکن مالی اقشار کم درآمد و محروم جامعه از تامین آورده خود، دامنه پوشش این طرح های مسکن سازی به دهک های میانی جامعه محدود شده است. کافیست به اعداد و ارقام طرح نهضت ملی مسکن نگاهی بندازیم تا صحت این امر ثابت شود.
از سوی دیگر، منابع دولتی نیز محدودیت هایی دارد. به همین دلیل نمی توان از آنها برای تامین آورده های مسکن اقشار کم درآمد و محروم جامعه استفاده کرد. با توجه به این تقاصیل، چاره دیگری جز جذب سرمایه باقی نمی ماند. البته در ستاد مسکن محرومان که ذیل شورای عالی مسکن و با دستور رئیس جمهور و وزیر راه و شهرسازی تشکیل شده، به دنبال رفع این موانع و مشکلات هستند.
مسئولین امر به دنبال راهی می باشند که با استفاده از آن، بدون استفاده زیاد از منابع محدود دولت، مشکل تامین سهم آورده متقاضیان کم درآمد را حل و فصل کنند. مسعود بیات منش می گوید که به هرحال تعهد ساخت واحدهای مسکن مهر و نهضت ملی مسکن بر عهده دولت است. برخی از متقاضیان این طرح ها، واجد شرایط شناخته شده اند و حتی وجه خود را واریز کرده اند. بنابراین باید مسکن موردنیاز آنها تامین شود، در غیر این صورت حق آنها زایل خواهد شد.
بر اساس گفته های معاونت راه و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، دولت متعهد شده که برای ۱ میلیون نفری که در طرح نهضت ملی مسکن تعیین تکلیف شده اند، مسکن بسازند. از این میان؛ ۶۰۰ هزار خانوار تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد هستند اما از این تعداد بالا، فقط برای ۸۰ هزار نفر پروژه اختصاص یافته است.
این عدد و رقم به وضوح مشخص می سازد که بخش زیادی از متقاضیان مسکن تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد از تامین آورده های مالی خود عاجر بوده اند و به همین دلیل نتوانسته اند از این طرح دولتی بهره ببرند.
به همین دلیل است که باید چاره دیگری برای آنها اندیشیده شود و تلاش گردد که از راه های دیگر، این افراد را خانه دار کرد. مسعود بیات منش می گوید که ظرفیت های قانونی مناسبی برای تامین مسکن محرومان وجود دارد که قطعا باید از آنها استفاده شود.
در حال حاضر که میانگین قیمت مسکن در پایتخت به متری ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است، جز با حمایت های دولت نمی توان امیدی به خانه دار شدن اقشار کم درآمد داشت. بیشتر آنها حتی از تامین هزینه های زندگی روزمره نیز عاجز هستند و اصلاً پولی جهت پس انداز برایشان باقی نمی ماند که بخواهند به بحث مسکن اختصاص بدهند. همین شرایط است که خواب خانه دار شدن را نیز به اقشار کم درآمد جامعه محروم کرده است.
source