بعد از یک سال رکود بی وقفه در بازار مسکن سوالی که مطرح می شود، این است که آیا بلاخره قیمت ها تغییر خواهند کرد یا قرار است به همین منوال، کاهش قیمت را تجربه کنند؟ به گفته یکی از پژوهشگران حوزه مسکن و شهرسازی، بعید است که قیمت ها تغییر کنند چرا که ترمز رشد شتابان قیمت مسکن گرفته شده است.

به گزارش پرشین سازه ، علی فرنام اصلی ترین دلیل قیمت رشد سریع قیمت ها را حلقه ملاکان، بنگاه داران و سرمایه گذاران دانست. حالا که با ابزارهای مختلف جلوی اقدامات آنها گرفته شده است، احتمالاً شاهد افزایش قیمت نیز نخواهیم بود.

این پژوهشگر حوزه مسکن می گوید که امیدواری بر این است که روند توقف رشد قیمت ها که از ابتدای سال ۱۴۰۳ آغاز شده، به همین منوال ادامه پیدا کند. در حال حاضر، قیمت مسکن در برخی از شهرهای کشور به خصوص در تهران و بخش های شمالی آن، خیلی بالاست.

علی فرنام می گوید که این رشد قیمت ناشی از حباب قیمت هاست. سفته بازان و سوداگران با حضور در این بازار منجر به رشد کاذب قیمت ها شده اند. حضوری که تا به همین امروز نیز عواقب خاص خود را داشته و اجازه نداده که قیمت ها تا سطح قدرت خرید مردم پایین بیایند.

این پژوهشگر مسکن اعلام کرد که مثلاً در تهران، قیمت یک ملک هیچ ارزش افزوده ای نسبت به دیگر شهرها ندارد. گرانی بیش از حد املاک تهران به خاطر یک بازی درونی است که توسط بنگاه داران، سوداگران و سرمایه گذاران اداره می شود.

آقای فرنام در بخش دیگری از صحبت های خود خاطرنشان ساخت که حدود یک سال است که سوداگران و سفته بازان، دیگر قادر به اداره وضعیت نیستند و نمی توانند با یک بنای مرغوب و باکیفیت موتور محرک بازار را بالا ببرند.

یکی دیگر از اقداماتی که می توان در راستای کاهش قیمت مسکن در بخش های شمالی تهران انجام داده، ترغیب ساخت و ساز در مرکز و جنوب شهر تهران است. شهرداری ها می توانند با ارائه مشوق ساخت به این هدف کمک کنند.

وی در ادامه تاکید کرد: شاید ساخت مسکن در مناطق گرانقیمت شهر، صرفه ساخت داشته باشد اما این موضوع منجر به افزایش قیمت مسکن و اجاره خواهد داشت و اثر نامطلوبی روی وضعیت کنونی بازار می گذارد.

در حال حاضر، دولت تلاش دارد که با استفاده از ابزار مالیات جلوی سفته بازان و خریدهای سرمایه ای را بگیرد. از سوی دیگر برای مالکانی که حاضر به ارائه ملک خود در بازار نیستند، مالیات های متناسب وضع کرده است. البته هنوز هم هیچ یک از این ابزارها نتوانسته اند جلوی افزایش قیمت بازار را بگیرند اما به هرحال اقدامات موثر و مفیدی محسوب می شوند.

سوال اینجاست که بلاخره بیشترین تاثیر روی نا به سامانی های بازار را که می گذارد؟ بر اساس گفته های علی فرنام حلقه ناشناخته ای از افراد وجود دارند که دست به ایجاد اختلال در بازار مسکن می زنند. در رأس آنها، برخی از بنگاه داران و سرمایه گذاران هستند اما به همین جا ختم نمی شود. حتی شرکت های بزرگ صنعتی معدنی نیز، به عنوان سرمایه دار و شرکت های ثروتمند کشور وارد حوزه مسکن شده اند. آنها املاک لوکس و گرانقیمت را در منطقه ۱ تهران خریداری می کنند. گاهی به شکل رسمی وارد عمل می شوند و گاهی سعی می کنند که غیررسمی، ملک بخرند.

در کنار سودهای کلان ناشی از خرید ملک در تهران، موضوع به پولشویی نیز برمی گردد. در واقع برخی از این افراد با هدف پولشویی وارد بازار مسکن می شوند و همین موضوع، قیمت مسکن را به شکلی غیرواقعی افزایش می دهد.

در حال حاضر سود اصلی سرمایه گذاران این است که مسکن های گران قیمت در مناطق شمالی تهران بخرند. طبیعتا وقتی که سازندگان متوجه چنین موضوعی می شوند به ساخت مسکن در این حوالی علاقه مند می شوند. این در حالیست که اساساً بودجه مردم عادی برای خرید خانه در نواحی جنوبی تهران هم کفاف نمی دهد. در نتیجه خانه هایی که ساخته می شوند، برای سکونت نیستند و بیشتر به منظور سفته بازی و سرمایه گذاری ساخته می شوند.

علی فرنام نیز در بخش پایانی صحبت های خود به همین موضوع تاکید کرد و خاطرنشان ساخت که وقتی پروانه های ساختمانی بیشتری در مناطق شمالی تهران صادر می شود، طبیعتاً قیمت مسکن افزایش پیدا می کند. از آنجایی که بازار مسکن تهران روی بازار ملک کل کشور اثر می گذارد، گرانی ها از همین نقطه آغاز می شوند.

واقعیت اینجاست که واحدهای ساخته شده در شرایط کنونی، فقط برای یک مخاطب خاص ساخته می شوند و اساساً متقاضی مصرفی در کار نیست. به همین علت است که باید هرچه سریع تر، اقدامی موثر در راستای جلوگیری از این وقوع این وضعیت صورت بگیرد.

سوداگران باید متوقف شوند، در غیر این صورت بعید نیست که قیمت مسکن در روزهای آینده بالاتر برود.

source

توسط chidanet.ir