نهضت ملی مسکن زمانی آغاز به کار کرد که هزینه ساخت هر متر مربع مسکن نزدیک به ۳ میلیون تومان برآورد شده بود اما حالا گفته می شود که هزینه مفید ساخت یک متر مربع از این طرح، ۱۸ میلیون تومان است. به عبارت دیگر، در طی این مدت هزینه ها شش برابر شده است.

به گزارش پرشین سازه ، یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن انبوه سازان ضمن اعلام این موضوع خاطرنشان ساخت که مسیر طرح نهضت ملی مسکن به همان سمتی می رود که مسکن مهر رفته بود.

بر اساس گفته های حسن محتشم، اصلی ترین دلیل شکست طرح مزبور این است که دولت هنوز هم نمی تواند دست از وظایف متولی گری خود بردارد و اصرار می کند که خود مسکن بسازد. این در حالیست که هرچه دخالت دولت در بخش مسکن کمتر شود، احتمالاً وضعیت بهتر خواهد بود.

تا زمانیکه دولت سایه خود را بر سر بازار مسکن انداخته است، نمی توان انتظار داشت که وضعیت بهبود پیدا کند. دولتی که قرار بود سالی یک میلیون مسکن تحویل دهد، حالا ۱۰۰ هزار واحد هم نساخته است. با قیمت های تعیین شده توسط دولت، هیچ سازنده ای نمی تواند کار را تکمیل کند. به همین دلیل است که پروژه ها اغلب متوقف می شوند و به دلیل تورم یا قیمت های دستوری با تاخیر اجرا می گردند.

حسن محتشم نیز مانند دیگر انبوه سازان تاکید کرد که برای ایجاد تحول در تولید مسکن، وزارت راه و شهرسازی باید تعامل خود را با انبوه سازان بیشتر کند و نشست های متعددی داشته باشد.

یکی از اصلی ترین جوامع هدف دولت برای ساخت مسکن، اقشار کم درآمد هستند که خود به تنهایی قادر به خرید مسکن نیستند. آورده آنها برای طرح های مسکن سازی ناچیز است و تسهیلات بانکی هم فایده ای به حال آنها ندارد. حتی دولت هم ردیف بودجه ای برای کمک به این اقشار در نظر نگرفته است. به همین دلیل معمولاً خانه های این اقشار ساخته نمی شود و طرح های مسکن سازی بی نتیجه می ماند.

بر اساس گفته های این عضو هیئت رئیسه کانون سراسری انبوه سازان، برای ساخت یک واحد ۷۵ متری در طرح نهضت ملی مسکن باید بیش از ۱.۳ میلیارد تومان هزینه کرد. ۵۵۰ میلیون تومان که توسط تسهیلات بانکی تامین می شود اما آیا می توان انتظار داشت که متقاضی، ۷۵۰ میلیون باقی مانده را تامین کند؟!

متقاضیان مسکن ملی حتی توان پرداخت اقساط وام ۵۵۰ میلیونی را هم ندارند. در حال حاضر، متقاضیان باید هر شش الی هفت ماه، آورده های خود را پرداخت کنند. اما به دلیل تورم بالای نهاده های ساختمانی، متقاضی همواره بدهکار است و باید مبالغ بیشتری در آورده های جدید پرداخت کند.

محتشم راهکار حل این معضل را حضور انبوه سازان و بخش خصوصی دانست. با مشارکت این بخش، می توان واحدهای نهضت ملی مسکن را ساخت. به این نحو که دولت زمین موردنیاز را در اختیار سازندگان قرار دهد و به جای آن، واحد مسکونی در اختیار انبوه سازان بگذارد.

این پیشنهاد مدت هاست که از سوی انبوه سازان روی میز دولت قرار گرفته و هنوز هم مشخص نیست که بلاخره تکلیف آن چه خواهد شد. این عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان می گوید که مذاکراتی در باب این مسئله صورت گرفته و کلیات آن مشخص شده است اما بدنه وزارت راه و شهرسازی با این برنامه همکاری نمی کند. مدیران رده بالا با این موضوع مشکلی ندارند و حتی دستورات لازم را می دهند اما این دستورات در سیستم اداری وزارت راه و شهرسازی محو می شود و به این ترتیب کارایی خود را از دست می دهد.

حسن محتشم در بخش دیگری از صحبت های خود اعلام کرد:

تا وقتی که وزارت راه و شهرسازی تحولی در سیستم اداری خود ایجاد نکند و بخش خصوصی را به کار نگیرد، نمی توان انتظار داشت که تولید مسکن افزایش پیدا کند.

وی بار دیگر تاکید کرد که هزینه های اعلام شده توسط سازمان برنامه و بودجه برای ساخت هر متر مربع مسکن، غیرواقعی و غیرمفید هستند. پیش از این، هزینه ساخت نهضت ملی مسکن متری ۸ میلیون تومان در نظر گرفته شده بود که با تعدیل سازمان برنامه و بودجه، این مبلغ به ۱۱ میلیون تومان افزایش پیدا کرد.

وقتی که هزینه ها به این شکل محاسبه می شوند و واقعیت های بازار در نظر گرفته نمی شود، طبیعتاً متقاضیان باید هزینه های مازاد را پرداخت کنند. به طور کلی در حال حاضر، هزینه ساخت هر متر مربع مسکن ملی ۱۸ میلیون تومان است.

با توجه به این اعداد و ارقام، هزینه ساخت مسکن در طرح نهضت ملی بیشتر از ۱ میلیارد خواهد شد. به خصوص با توجه به این نکته که میانگین متراژ واحدهای در نظر گرفته شده برای این طرح ۷۰ الی ۹۰ متر است.

source

توسط chidanet.ir