آن طور که کارشناسان بازار مسکن می گویند رکود این بازار در ۱۶ سال اخیر بی سابقه بوده و خرید ملک نسبت به ۱۰ سال گذشته، سه برابر سخت تر شده است!

به گزارش اخبار ساختمان، اوضاع بازار مسکن خیلی خراب است. افزایش قیمت ها و به نحوی که گفته می شود متوسط قیمت خرید ملک در تهران به متری ۱۰۰ میلیون تومان رسیده است، سبب گسترش سایه رکود بر بازار شده است. غیر از این هم انتظار نمی رود؛ با این وضعیت اقتصادی و حقوق های متوسط بین ۱۰ تا ۱۵ میلیونی چه کسی می تواند خانه دار شود؟! حتی امکان تعویض و خرید خانه های بهتر هم از آنها که به هر سختی در سال های گذشته خانه خریده اند، سلب شده است.

وام مسکن که با این مبالغ و آن پازپرداخت سنگین، همچنین هزینه خرید اوراق و هزار دردسری که دارد عملا دردی از مردم دوا نمی کند. در این شرایط است که کارشناسان و فعالان بازار مسکن معتقدند این بازار درحال حاضر با یکی از سنگین ترین رکود‌ها دست و پنجه نرم می کند.

در پنج ماهه سال های ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۱ طی پنج ماهه نخست هر سال به طور میانگین ۵۰ هزار معامله مسکن در شهر تهران انجام شده است. سقف این معاملات نیز در پنج ماهه ابتدایی سال های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۷ حتی به ۷۰ هزار فقره نیز نزدیک شده است. این در حالی است که در پنج ماهه ابتدایی سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، به طور میانگین تنها ۱۷ هزار و ۵۰۰ معامله در حوزه مسکن انجام شده است که این مقدار کاهش ۶۵ درصدی نسبت به میانگین معاملات سال های ۸۱ تا ۱۴۰۱ را نشان می دهد.

کاهش شدید معاملات مسکن در پنج ماهه نخست امسال این معاملات را به کف تاریخی قبل از سال ۱۳۸۸ رسانده است. در مجموع طی پنج ماهه نخست سال جاری که تعداد معاملات حتی به ۱۷ هزار و ۵۰۰ فقره نرسیده است، شاهد سنگین ترین رکود مسکن در ۱۷ سال اخیر (قبل از سال ۱۳۸۸) بوده ایم.

همچنین قابل توجه است که آمار پنج ماهه نخست سال جاری شاید از این جهت هم حائز اهمیت باشد که بسیاری از سرمایه گذاران و فعالان بازار مسکن، پیروزی دونالد ترامپ و شوک احتمالی ناشی از آمدن وی را حدس می زدند و اینکه این موضوع روی معاملات در این ماه ها تأثیر نداشته در نوع خود قابل تأمل است و نشان از عمق رکود تورمی در بازار مسکن دارد.

خرید ملک سه برابر سخت تر از ۱۰ سال قبل

علی رئوفی، کارشناس حوزه اقتصاد در توضیح وضعیت فعلی بازار مسکن اظهار داشت: بررسی سمت تقاضا در حوزه مسکن نشان می دهد به واسطه کاهش قدرت خرید مردم به دلیل افزایش مکرر قیمت های ملک در سال های اخیر امروز خرید ملک نسبت به ۱۰ سال گذشته سه برابر و نسبت به ۲۰ سال گذشته چهار برابر سخت تر شده است. در سمت تقاضا، بدون شک مشکل قدرت خرید داریم. اما در سمت دیگر در حوزه عرضه نیز با همین بحران مواجه هستیم.

وجود نرخ های بدون ریسک بالا در بازار، مثل اوراق دولتی یا صندوق های درآمد ثابت سبب شده پروسه ساخت یک ملک که عموماً ۲ سال از اخذ مجوز تا ساخت آن طول می کشد، به واسطه کمبود سوددهی انجام نشود. سازنده می گوید باید ۴۰ تا ۵۰ درصد در سال بازدهی داشته باشد تا درگیر ریسک افزایش مصالح، کار با کارگر و… شود؛ بنابراین کاهش حاشیه سود سبب شده سازنده ها دیگر تمایلی به ساخت نداشته باشند. حاشیه ساخت در تهران به زیر ۳۰ درصد رسیده و عرضه نیز دچار مشکل شده است.

رکود در بازار مسکن جا خوش کرده است

کیانوش گودرزی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک اظهار داشت: به نظر من اگر تا پایان سال اتفاق ویژه ای رخ ندهد، رکود بازار مسکن به همین شکل پیش می رود و تأثیری در افزایش یا کاهش قیمت ها اتفاق نمی افتد. عوامل خارجی بر قیمت ها در ایران تأثیری نخواهد گذاشت. فعلا تغییری در قرارداد‌ها ایجاد نشده است. بازار اجاره مسکن همیشه پررونق بوده، حتی الان که همه جابه‌جا شده اند، همچنان اجاره مسکن برقرار است. به همان اندازه که افراد قدرت خرید خود را از دست داده اند، به همان ترتیب خانه هایی که ساخته شده و به فروش نمی رسد، اجاره داده می شود. درنتیجه تعادل به این شکل در بازار مسکن ایجاد می شود.

آرش صفری، پژوهشگر بازار‌های مالی نیز درباره بازار مسکن یادآور شد: به نظر من در حوزه مسکن باز هم شاهد کاهش قیمت دلاری مسکن در ایران خواهیم بود. قدرت خرید به شدت پایین است و خروج سرمایه شکل گرفته از کشور به ویژه در ۶ ماهه اخیر اجازه نمی دهد مثل سال ۹۹ و ۱۴۰۱ مسکن رشد عجیبی را تجربه کند. بر این اساس، پیش بینی ها از بازار مسکن در ماه های آتی رکودی است.

رویداد24

source

توسط chidanet.ir