تعداد معاملات مسکن تهران به کف معاملات ۱۶ سال پیش برگشته و این نشان می دهد که چه وضعیت وخیمی بر بازار حاکم شده است. این سنگین ترین رکودی است که بازار مسکن در دهه های اخیر با آن دست و پنجه نرم کرده!
به گزارش پرشین سازه ، داده های بازار مسکن نشان می دهد که در از سال ۸۸ تا ۱۴۰۱، در پنج ماه نخست هر سال حدود ۵۰ هزار معامله مسکن در پایتخت انجام می شده است. در سال هایی که رونق بر بازار حاکم بود این سقف معاملاتی به ۷۰ هزار واحد نیز می رسید.
حالا نزدیک به دو سال است که این وضعیت رو به وخامت گذاشته و در ۵ ماه اول سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، تعداد معاملات به طور میانگین ۱۷ هزار و ۵۰۰ معامله بوده است. سقوط آزاد معاملات مسکن پیام های پیدا و پنهان زیادی دارد که واضح ترین آنها، کاهش قدرت خرید مردم می باشد.
به عبارت دیگر می توان گفت که در طی بازه ای ۱۳ ساله، معاملات مسکن با کاهش ۶۵ درصدی مواجه شده اند. حالا در سال ۱۴۰۳، به کمترین تعداد معاملات مسکن پایتخت در یک بازه ۱۶ ساله رسیده ایم و می توان با قطعیت گفت که بازار مسکن یکی از سنگین ترین رکودهای خود را پشت سر می گذارد.
بازاری که در حالت عادی ماهانه ۱۰ الی ۱۲ هزار معامله را شکل می داد، حالا به زحمت سه هزار قرارداد را در ماه منعقد می سازد. این نشان می دهد که قدرت خریداران مصرفی به شدت پایین آمده و سرمایه گذاران هم ریسک بازار مسکن را بالا می دانند و ترجیح می دهند در بازارهایی مثل اوراق دولتی یا صندوق های درآمد ثابت که ریسک خاصی ندارند؛ سرمایه خود را بگذارند.
نکته جالب ماجرا اینجاست که در کنار رکود، قیمت ها همچنان افزایشی است و عدم انجام معاملات مسکن نتوانسته وضعیت را بهبود ببخشد و قیمت ها را تعدیل کند. موضوع رکود و گرانی ها صرفا به تهران مربوط نیست و حتی دامن برخی از شهرهای اقماری را نیز گرفته است.
گرانی بیش از حد بازار مسکن تهران باعث شده که خیلی از متقاضیان مسکن در تهران به سراغ شهرهای اطراف مانند کرج بروند اما همین موضوع فشار تقاضا را در این شهرها بالا برده و عاقبت منجر به گرانی شده است.
نکته جالب توجه اینجاست که بازار مسکن کرج همواره تابعی از بازار مسکن تهران بوده و همیشه قیمت ها در این شهر، پا به پای تهران پیش آمده است. به همین دلیل، حالا مدت هاست که قدرت خرید مسکن در این شهر نیز پایین آمده! مسئله فقط به متقاضیان تهرانی مربوط نمی شود، بلکه بسیاری از ساکنان غرب و جنوب کشور نیز برای زندگی و مهاجرت، کرج را انتخاب می کنند و به همین دلیل فشار تقاضا هر روز در حال افزایش است.
بر اساس گفته های بسیاری از معامله گران مسکن، شرایط فعلی معامله حدود یک چهارم وضعیت نرمال است و حالا که دو ماه هم از پاییز گذشته، همچنان خبری از معامله گران نیست و بعید است که تا پایان سال اتفاق خاصی در این عرصه رخ دهد.
نگاهی به وضعیت بازار مسکن استان البرز نیز نشان می دهد که همین وضعیت حاکم است و در برای پنج ماه متوالی، بازار این شهر دستخوش تغییرات قیمتی نشده است. البته لازم به ذکر است که قیمت ها پایین نیامده اما به هرحال، بازار رنگ و بوی ثبات به خود گرفته است.
در حال حاضر، بیشترین متقاضیان بازار کسانی هستند که به دنبال تبدیل ملک خود به احسن می باشند. یکی از مشاوران املاک فعال در بازار مسکن کرج می گوید که تنها متقاضیان این روزهای بازار، کسانی هستند که می خواهند ملک خود را با یک واحد بزرگتر یا نوسازتر عوض کنند.
ماجرای مهمی که این روزها در بازار رخ می دهد، این است که حتی طرف های سازنده نیز حاضر نیستند در چنین وضعیتی واحدهای خود را برای فروش به بازار عرضه کنند. مشاوران املاک می گویند که تعداد فایل های ارائه شده به بنگاه های معاملات مسکن به شدت کاهش یافته و خیلی از سازندگان ترجیح می دهند که در این شرایط ریسک نکنند. استدلال این سازندگان این است که شاید مانند اردیبهشت سال گذشته، قیمت ها به یک باره افزایش پیدا کند و نمی خواهند از این رویداد احتمالی جا بمانند.
عاقبت تمام این مسائل در بازار مسکن این شده که قدرت انتخاب خریداران مسکن پایین آمده، چرا که اساساً تعداد فایل ها چندان بالا نیست و تنوعی هم ندارند. صرف نظر از این مسائل، خیلی از متقاضیان مسکن در حال حاضر بیشتر به دنبال تامین هزینه های اجاره نشینی خود هستند و انقدر شکاف میان قدرت خرید آنها با قیمت مسکن وجود دارد که حتی به خرید فکر هم نمی کنند.
source