وقتی از بازآفرینی شهری صحبت می شود، یکی از بخش های ویژه کار، احیای بافت های تاریخی هم هست که به طور کامل با نوسازی بافت فرسوده متفاوت می باشد. مدیرعامل شرکت بازآفرینی ضمن اشاره به این تفاوت، درخواست کرد که تمام مسئولان و دلسوزان این عرصه پا به میدان بگذارند و دولت را یاری کنند.

به گزارش پرشین سازه ، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در نشستی که برای یافتن راهکارهای تخصصی و تشویقی رونق سکونت در بافت های فرهنگی تاریخی برگزار شده بود، اعلام کرد که در صورتی که بسته های تشویقی مصوب شورای عالی معماری و شهرسازی اجرایی شوند، می توانند اثرات مثبتی روی این حوزه بگذارند و بناهای ناپابداری این محدوده را تقویت کنند.

دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، آقای محمد آئینی تاکید کرد که با همان رویکرد نوسازی بافت فرسوده نمی توان به سراغ بافت های تاریخی رفت و باید تمام متخصصان و دلسوزان این عرصه گرد هم آیند.

وی اعلام کرد: شهرداری هایی که بافت تاریخی در محدوده خود دارند، باید مصوبات شورای عالی شهرسازی ومعماری ایران را با کمک و همیاری شرکت بازآفرینی شهری ایران پیش ببرند. در این میان، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز همکاری لازم را داشته باشد تا طرح های ویژه حفاظت از بافت تاریخی تعریف و اجرا شود.

آئینی ابراز امیدواری کرد که با این رویکرد، می توانند شاهد تحول مثبت و حرکت احیاگر در بافت های تاریخی و فراموش شده باشند

ارزش، اصالت و یکپارچگی بافت تاریخی باید حفظ شود!

یکی از اعضای هیات علمی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران اعلام کرد که به هنگام ترمیم و بازسازی بافت تاریخی باید سه فاکتور ارزش، اصالت و یکپارچگی حفظ شود. پیروز حناچی که خود سابقه مدیریت شهرداری تهران را به عهده داشته، اعلام کرد که برآیند تمام اقداماتی که در این محدوده انجام می شود، باید به همین به فاکتور منجر گردد. حتی در صورتی که اصالت بافت تاریخی از دست رفته، باید در تلاش برای احیاء و بازسازی آن باشیم.

بر اساس گفته های این عضو هیات علمی دانشگاه، در برخی از شهرهای کشور مثل اصفهان، بوشهر، یزد، شیراز و کاشان، بخش خصوصی ورود پیدا کرده اند و در حال سرمایه گذاری در بافت تاریخی می باشند. مثلاً بسیاری از خانه های ارزشمند تاریخی به چرخه مصرف و حیات برگشته است.

حناچی تاکید کرد که در صورت آموزش بخش خصوصی می توان بناهای ارزشمند تاریخی را احیاء کرد و قدمی محکم در این راستا برداشت. شهردار اسبق تهران اعلام کرد که اولین گام در این راستا، ارائه الگوهای مناسب مرمت و نوسازی در بافت های تاریخی است. در صورتی که بخش خصوصی به این مورد دسترسی داشته باشد، احتمالاً می توان انتظارات خوبی از این بخش داشت.

حناچی خاطرنشان ساخت که دستگاه های دولتی و حاکمیتی نیز باید مطابق با الگوها گام بردارند و در تعریف و اجرای پروژه های نوسازی و مرمتی در محدوده بافت تاریخی از این الگوها عدول نکنند.

یکی از اعضای هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران نیز اعلام کرد که بافت تاریخی شبیه به شناسنامه شهر به حساب می آید و باید به هر راهکاری از آنها، مراقبت کرد. در تمام کشورهای دنیا، بافت تاریخی به مثابه یک جریان زندگی است و اصلاً به موزه تبدیل نشده است.

سید مسلم سید الحسینی می گوید که در نظام توسعه کشور، اساساً توجهی به پتانسیل بافت تاریخی برای ایجاد فرصت های ممتاز اقتصادی نشده است. این بافت می تواند در حوزه گردشگری و فرهنگی، رونق خوبی به اقتصاد کشور بدهد اما متاسفانه توجهی به آن نمی شود.

ایشان در ادامه تصریح کرد که این عرصه به دیدگاه ها و تئوری های جدیدی نیاز دارد که با استفاده از آنها، می توان قفل نوسازی بافت تاریخی را باز کرد و روح تازه ای در این بافت دمید. بافت های تاریخی باید توانمندسازی شوند؛ چرا که این نقاط از لحاظ خاطرات جمعی شهروندان ارزش بالایی دارند. از طرف دیگر باید در ساختار اجتماعی نیز موردتوجه قرار بگیرند و توانمندسازی شوند.

بر اساس گفته های سید الحسینی، در کنار توجه به انسجام سرمایه های اجتماعی در این بافت، باید موضوعات کالبدی را نیز مدنظر داشت. این بافت های تاریخی، مراکز زنده و قلب تپنده فعالیت های مربوط به گردشگری شهرها به حساب می آیند. به همین دلیل، به جای اینکه صرفاً به دنبال سکونت پذیر کردن این بافت باشیم، باید نگاه جامع تری داشته باشیم و این بافت را به جایی گردشگرپذیر تبدیل کنیم. به این ترتیب رونق خوبی در تمام ابعاد بافت تاریخی به وجود خواهد آمد.

source

توسط chidanet.ir