یکی از مشکلات بزرگ مسکن سازی، قیمت بالای زمین است. حالا یکی از کارشناسان سیاست گذاری مسکن می گوید که باید تمام اراضی مسکن سازی در قالب یک سامانه شفافا سازی شوند و تعیین وضعیت صورت بگیرد تا شاهد گرانی بیشتر زمین نباشیم.

به گزارش پرشین سازه ، فرشید ایلاتی می گوید که در طی ۴ دهه گذشته، قیمت مسکن ۱۶۰۰ برابر شده است اما قیمت زمین تقریبا رشد دو برابری در این بازه زمانی داشته و به ۳ هزار و ۴۰۰ برابر رسیده است.

در روزهای گذشته، سازمان ملی زمین و مسکن اعلام کرد که از کل زمین هایی که در اختیار سازمان می باشد، فقط ۱۳۶ هزار و ۵۰ هکتار در اختیار سازمان ملی زمین و مسکن است. از این میان، تمام آنها هم کاربری مسکونی ندارند و نمی توان از آنها در راستای مسکن سازی بهره برد.

در بیانیه سازمان ملی زمین و مسکن که در واکنش به اخبار روزنامه ها منتشر شده بود، آمده که کل اراضی دولتی سازمان ۱ میلیون و ۸۱۴ هزار هکتار است که وقتی کاربری این اراضی را در نظر بگیریم، کل مساحت مسکونی در اختیار سازمان، ۵۰ هزار هکتار می باشد که بخش زیادی از این اراضی در اختیار طرح های مسکن سازی قرار گرفته است.

فرشید ایلاتی، سیاستگذاری حوزه مسکن می گوید که سازمان ملی زمین و مسکن باید زمین های بیشتری را به بازار عرضه کند. در طی ۴۰ سال گذشته، قیمت مسکن ۱۶۰۰ برابر شده و اصلی ترین عامل این گرانی ها، قیمت زمین است. اگر اراضی بیشتری به بازار عرضه شود، احتمالاً قیمت مسکن نیز کاهش پیدا می کند.

این کارشناس در ادامه صحبت های خود اعلام کرد که سامانه ای برای شفاف سازی اراضی مسکونی باید راه اندازی شود و به این ترتیب نظارت بیشتری بر قیمت ها صورت بگیرد. سوالی که این کارشناس مطرح کرد این بود که چرا دولت در قالب یک سامانه، اقدام به شفاف سازی نمی کند و همین زمین هایی که در اختیار دارد را با ذکر جزئیات به مردم معرفی نمی کند؟

ایلاتی در ادامه خاطرنشان ساخت که بسیاری از زمین خواری هایی که امروز می بینیم، به خاطر این است که دولت اشراف کاملی روی اراضی خود ندارد و به همین دلیل، بسیاری از سودجویان اقدام به ساخت و ساز در آنها کرده اند. در صورتی که یک سامانه برای شفاف سازی این اراضی راه اندازی شود، دست بسیاری از این زمین خواران نیز از زمین های دولتی کوتاه خواهد شد.

فرشید ایلاتی در ادامه صحبت های خود که برای اثبات این مدعا، کافیست به پرونده های زمین خواری در حوزه اراضی دولتی مراجعه کرد. همین موضوع نشان می دهد که دولت در حفظ اراضی خود به خوبی عمل نکرده است.

این کارشناس مسکن در ادامه صحبت های خود اعلام کرد که متاسفانه امروزه با احتکار زمین مواجه هستیم و راه مقابله با این وضعیت، فقط شفاف سازی است. در حال حاضر، سازمان ملی زمین و مسکن نمی داند که در چه استان هایی زمین دارد و اطلاعات جزئی تری در خصوص این موضوعات در اختیار این سازمان نیست.

دولت باید به دنبال افزایش آمارهای خود باشد و بداند که دقیقاً چه زمین هایی در اختیار دارد. از سال گذشته که زمین هایی بیشتری به حوزه ساخت و ساز عرضه شد، تولید مسکن نیز بالاتر رفته است. با شناسایی زمین ها، می توان تولید مسکن را بالا برد و در نتیجه قیمت را نیز کاهش داد.

وی در نهایت به حوزه اختیارات سازمان ملی زمین و مسکن اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که با این اختیارات می توان کمبود زمین برای ساخت و ساز مسکن را برطرف کرد. سوال دیگری که می توان از این سازمان پرسید، این است که چرا تعداد زمین هایی با کاربری مسکونی را افزایش نمی دهد تا مشکل مسکن را کنترل کند؟

بارها گفته شده که دولت یکی از بزرگترین محتکران زمین در کشور است و بخش زیادی از اراضی کشور در اختیار نهادهای دولتی است. اگر این زمین ها به ساخت و ساز اختصاص پیدا کنند، بخش عمده از هزینه های ساخت و ساز کاهش پیدا می کند.

بر اساس گفته های فرشید ایلاتی، در صورتی که دولت فقط شش درصد اراضی خود را در اختیار سازمان ملی زمین و مسکن بگذارد، مشکل مسکن در کشور به شکل قابل توجهی حل خواهد شد. متاسفانه در این حوزه کم کاری های زیادی صورت می گیرد و دولت به احتکار زمین ادامه می دهد. از سوی دیگر، تلاش می کند که مسکن سازی دولتی را پیگیری کند و به زعم خود برای محرومان مسکن بسازد. این فعالیت های دوگانه باعث می شود که پیشبرد اهداف مسکن سازی، سخت تر شود.

source

توسط chidanet.ir