شهر سکونت پذیر برای تمام افراد جامعه به خصوص اشخاص دارای معلولیت، یکی از اولویت ها و ماموریت های شهرداری و وزارت راه و شهرسازی است. در جلسه ای که روزهای گذشته پیرامون همین موضوع برگزار شد، مدیرکل معماری و ساختمان معاونت شهرسازی شهرداری تهران، گزارشی در خصوص وضعیت بهسازی معابر و ساختمان ارائه کرد.
به گزارش پرشین سازه ، در حاشیه این مراسم، حامد سلیمی از عملکرد سازمان نظام مهندسی انتقاد کرد و خاطرنشان ساخت که این سازمان حتی یک جلسه هم در رابطه با بهسازی معابر و ساختمان ها برای افراد معلول برگزار نکرده است.
در جلسه ۲۸۶ شورای شهر تهران در مورد مناسب سازی فضاهای شهری پایتخت برای افراد دارای معلولیت صحبت شد و خاطرنشان گشت که این موضوع یکی از اولویت های مدیریت شهری است. پایتخت باید برای همه دسترس پذیر باشد و در همین راستا، برنامه های متنوعی تدارک دیده شده و ستاد مناسب سازی شهر تهران نیز هرساله، این موضوع را از مراجع مسئول پیگیری می کند.
سلیمی در ادامه صحبت های خود به عملکرد نهادهای مربوطه اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که ستاد مناسب سازی فضاهای شهری زیر نظر ستاد مناسب سازی استان تهران مشغول فعالیت است و بخشی از نهاد شهرداری به شمار می رود. علاوه بر این، دستورات لازم برای تشکیل کمیته های مناسب سازی ابلاغ شده است تا به این ترتیب، تغییری عظیم در رابطه با این موضوع رخ دهد.
مدیرکل معماری و ساختمان معاونت شهرسازی شهرداری تهران اعلام کرد که در حوزه شهری، چالش های زیادی برای معلولان وجود دارد. شرایط نامساعد پیاده روها باعث شده که حتی عبور و مرور شهروندان نیز با مشکل مواجه شود. استاندارد مشخص و یکپارچه ای برای اتصال پیاده روها به همدیگر وجود ندارد. به همین دلیل است که معاونت شهرسازی شهرداری تهران وارد عمل شده و با اصلاح سیاستگذاری ها در تلاش است تا وضعیت معابر عمومی را برای رفت و آمد افراد دارای معلولیت بهبود دهد.
این مقام مسئول در ادامه صحبت های خود گفت: ضوابط شهرسازی برای مناسب سازی ساختمان ها ابلاغ شده و شورای عالی معماری و شهرسازی هم در جریان موضوع قرار گرفته است. در مجموعه شهرداری نیز به هنگام صدور پروانه ساختمانی و صدور گواهی ساختمانی، ضوابط مزبور مدنظر قرار خواهد گرفت.
گرچه وظیفه اصلی مناسب سازی تهران برای افراد مختلف، وظیفه شهرداری است اما به هرحال، پیگیری این مسئله یک امر بین بخشی است. باید سازمان ها و نهادهای مختلف در این حوزه، نقش خود را بپذیرند و همکاری لازم را داشته باشند. مثلاً یکی از اصلی ترین وظایف به عهده سازمان نظام مهندسی استان است اما متاسفانه، ستاد مناسب سازی نتوانسته یک جلسه هم با این سازمان برگزار کند و به نظر می آید که کم کاری هایی نسبت به این موضوع صورت گرفته است.
سلیمی در بخش دیگری از صحبت های خود تاکید کرد که بلاخره بعد از مدت ها، بودجه مناسبی توسط شورای شهر برای مناسب سازی تهران در نظر گرفته شده و ۱۱۰ میلیارد تومان تصویب شده است. از این مبلغ ۸۹ میلیارد تومان در اختیار مناطق مختلف تهران قرار گرفته است. تا به امروز در طرح های تعریف شده با پیشرفت ۵۱ درصدی مواجه بوده ایم و پیش بینی بر این است که با اراده ای که در مناطق شکل گرفته، تحولی عظیم در ۲۲ منطقه تهران رخ دهد و معابر اصلی شهر به مکانی مناسب جهت عبور و مرور همه افراد جامعه تبدیل شود.
علاوه بر معابر شهر، برنامه ای هم برای مناسب سازی ساختمان ها جهت عبور و مرور افراد دارای معلولیت در نظر گرفته شده است. در طی سه سال گذشته، ۱۸۲ ساختمان هدف گذاری شده اند. علاوه بر این ۱۷۰ ساختمان دیگر نیز بر اساس شاخص های ارزیابی معلولان و میزان دسترسی آنان، مناسب سازی و دسترس پذیر شده اند.
یکی از اقدامات جالب توجهی که در این راستا صورت گرفته، استفاده از ناظران معلول بر پروسه مناسب سازی است. حامد سلیمی می گوید که هفت نفر از معلولان تعاونی به عنوان ناظر روی پروژه های فنی و عمرانی مناسب سازی فضاهای شهری نظارت دارند.
همچنین از معلولان در حوزه بهبود وضعیت حمل و نقل نیز مشاوره گرفته شد. در حال حاضر ۱۵۰۰ جای پارک معلولان در سطح شهر شناسایی شده و نزدیک به ۶۵۰ مورد نیز در مجاورت بوستان ها و فضاهای تفریحی ایجاد و تابلوی مناسب نصب شده است.
در حال حاضر بسیاری از افراد دارای معلولیت به دلیل مشکلات زیادی که بر سر راه است، نمی توانند مشارکت فعالانه در امور اجتماعی داشته باشند. تا جایی که به شهرداری تهران و ستاد مناسب سازی مربوط است، اقداماتی در دست انجام می باشد اما لازم است که نهادهای ذیربط نیز همکاری و تعامل بیشتری داشته باشند تا در نهایت شهر تهران برای همه ساکنان آن در دسترس باشد.
source