در جدیدترین خبری که این روزها به گوش می رسد، گفته می شود که ۱۵۰ هزار واحد مسکونی در بصره عراق توسط اتاق تعاون ساخته خواهد شد.
به گزارش پرشین سازه ، این موضوع تازه ای نیست و از شهریور امسال، رئیس اتاق تعاون اعلام کرد که با همکاری طرف عراقی قرار است ۱۵۰ هزار واحد مسکونی از سوی ایران در عراق ساخته شود.
بهمن عبداللهی تاکید کرده بود که اگر زمین کافی در اختیار اتاق تعاون قرار بگیرد، می توانند واحدهای مسکونی باکیفیت و ارزان قیمت بسازند. تا به امروز مشخص نیست که این پروژه به کجا رسیده و در چه مرحله ای قرار دارد اما رئیس اتاق تعاون می گوید که روند ساخت و ساز بعد از تعطیلات سال نو میلادی آغاز خواهد شد.
این مقام مسئول می گوید که ساخت این واحدها بر اساس توافقی بود که میان اتاق تعاون ایران و عراق رخ داد. واقعیت اینجاست که دلیل دریافت این سفارش، سابقه خوش ایران در ساخت مسکن است. طرف عراقی ابراز علاقه کرد که این واحدها در استان بصره پیگیری و ساخته شوند.
بر اساس گفته های ایشان، توافقات اولیه انجام شده و قرار است که بعد از طی شدن مقدمات کار، طرف عراقی به اتاق تعاون ایران اطلاع دهد. تا جایی که مسئولین ایرانی در جریان هستند، اراضی لازم برای پروژه اختصاص یافته و منابع مالی نیز از سوی دولت تامین شده است. پروژه مزبور در حال طی کردن تشریفات اداری است.
بهمن عبداللهی تاکید کرد که پروژه ساخت ۱۵۰ هزار واحد مسکونی بعد از پایان تعطیلات سال نوی میلادی شروع خواهد شد و امیدواری بر این است که بعد از این تعطیلات، تفاهم مزبور به قرارداد منجر شده و بلاخره عملیات اجرایی آن آغاز شود.
تاکید رئیس اتاق تعاون ایران بر این بود که دوستان عراقی در حال طی کردن تشریفات اداری کار هستند و به محض پایان امور مربوطه، استارت پروژه ها توسط طرف ایرانی زده خواهد شد.
یکی از شبهه هایی که در خصوص این پروژه وجود دارد، این است که با توجه به نیاز شدید کشورمان به ساخت مسکن، چرا باید پروژه های خارجی تقبل شود؟
برای پاسخ به این سوال باید به سابقه کشورمان در ساخت و ساز خارجی توجه کرد. در سال های گذشته نیز، چنین پروژه هایی توسط بخش خصوصی و انبوه سازان در کشورهای همسایه اجرا شده است. نکته مهم اینجاست که پروژه مزبور کاملا توسط تعاونی اجرا می شود و دولت هیچ دخالتی در آن ندارد.
عبداللهی نیز در پاسخ به این شبهه، خاطرنشان ساخت که پروژه مزبور با توان و ظرفیت تعاونی ها و اتحادیه های مسکن انجام خواهد شد و دولت هیچ دخالتی در آن ندارد. البته در صورت لزوم از ظرفیت انجمن انبوه سازان و موارد دیگر استفاده می شود اما به طور کلی، محور اصلی اجرای این پروژه، اتحادیه های مسکن خواهند بود و هیچ ارتباطی به دولت نخواهد داشت.
وی در ادامه توضیحاتی در خصوص همکاری های اتاق تعاون با وزارت راه و شهرسازی ارائه کرد و به ظرفیت های بسیار خوبی که در بخش تعاون وجود دارد، اشاره نمود. مثلاً یکی از پروژه های مشترکی که اتاق تعاون با وزارتخانه دارد، ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی است که اتفاقاً بخشی از این واحدها در دست اجرا هستند.
از ظرفیت خوبی که در اتاق تعاون و اتحادیه های مسکن وجود دارد، در خارج از کشور نیز استفاده خواهد شد.
بهمن عبداللهی در پایان سخنان خود تاکید کرد که اصلی ترین اولویت اتاق تعاون، ساخت مسکن در ایران است. وی ابراز امیدواری کرد که بتوانند پروژه های خوبی را در کشور خودمان و عراق اجرا کنند و به نتیجه برسانند. ایشان بار دیگر به ظرفیت های بخش تعاون اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که اولویت اصلی همواره ساخت مسکن در ایران است و مازاد آن را در کشورهای همسایه مثل عراق به کار می برند.
گفته می شود که صنعت ساختمان در سال های اخیر دچار یک رکود سنگین شده و ساخت مسکن در آن کاهش پیدا کرده است. کمبود مسکن باعث شده که قیمت این شاخص به شدت بالا برود و بخش زیادی از مردم در تامین مسکن خود دچار مشکل شوند. اجاره ها به شدت افزایشی شده، چرا که قدرت خرید مسکن پایین آمده است.
بارها توسط کارشناسان توصیه شده که دولت باید رونق ساخت را جدی بگیرد و به حمایت از سازندگان ساختمانی بپردازد. به همین دلیل است که پروژه ساخت ۱۵۰ هزار واحد مسکونی در بصره عراق برای بسیاری از کارشناسان بازار مسکن، توجیه ندارد.
source