خانه ظهیرالاسلام، یکی از بناهای تاریخی دوره قاجار در نزدیکی میدان بهارستان تهران، به دلیل معماری تلفیقی ایرانی-اروپایی و پیشینه تاریخی، از ارزشمندترین آثار این دوره به شمار می‌رود. این خانه ابتدا در سال ۱۳۹۳ و سپس در سال ۱۳۹۶ با شماره ثبت ۳۱۰۹۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

این بنا سال‌ها متروکه و در حال تخریب بود تا اینکه در سال ۱۳۹۵ سازمان تأمین اجتماعی تصمیم به مرمت آن گرفت. در ابتدا، طرح مرمت و احیای خانه به شرکت ارگ بم کرمان واگذار شد و مستندسازی بنا نیز به پژوهشگاه میراث فرهنگی سپرده شد. نقشه‌برداری و اسکن لیزری خانه توسط مهندس فرشاد صالحی انجام گرفت. با تهیه طرح مرمت اولیه توسط شرکت ارگ بم، عملیات اجرایی در اواخر سال ۱۳۹۶ طی قراردادی به مؤسسه پژوهشی فرهنگ و هنر دانشگاه تهران واگذار شد.

این مؤسسه که سابقه مرمت آثار مهمی نظیر کتابخانه پروین اعتصامی و سردر باغ ملی را در کارنامه خود دارد، از ابتدای سال ۱۳۹۷ کار تجهیز کارگاه و اجرای عملیات مرمت را آغاز کرد. مدیریت پروژه در ابتدا به طور مشترک توسط مهندس داود دانشیان و مهندس مجید آذرشب انجام می‌شد. تیم اجرایی با نظارت یک کارگروه متشکل از ناظران میراث فرهنگی، نمایندگان کارفرما و مجری، کلیه عملیات مرمت و طراحی‌های حین پروژه را پس از تأیید این کارگروه اجرا می‌کرد.

به دلیل تخریب‌های گسترده و مشکلات طرح‌های اولیه، نقشه‌های جدیدی طراحی و بازطراحی پروژه نیز به مؤسسه پژوهشی فرهنگ و هنر سپرده شد. پس از مدتی، مهندس دانشیان از مدیریت پروژه کناره‌گیری کرد و مهندس مجید آذرشب مسئولیت کامل مدیریت پروژه را بر عهده گرفت. این پروژه در سال ۱۴۰۰ به اتمام رسید.

در این عملیات، تیمی متشکل از متخصصان برجسته و فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های معتبر کشور، به‌ویژه دانشگاه تهران، مشارکت داشتند. از جمله این افراد می‌توان به مهندسان محمد شوکتیان (سرپرست کارگاه)، زینب تقی‌پور (مسئول دفتر فنی)، محمدرضا محمودی (مسئول مستندسازی)، سعید رحمتی، سعید آذرشب، محمد گلستانی، بهروز شیرازی، عباس راه‌چمنی، محمد گیلکی، عباس صادقی، مائده رضوان و عکاس پروژه بابک صدیقی اشاره کرد.

source

توسط chidanet.ir