بانک های چینی در سال های اخیر از انباشت وام های بد و از بین رفتن حاشیه سود رنج برده اند، چرا که پکن برای بهره برداری از وام های ارزان در جهت تقویت اقتصاد به آنها متکی بوده است.
به گزارش اخبار ساختمان، داده های جدید یک شرکت تحقیقاتی نشان می دهد بانک های چینی برای نخستین بار در در سه سال اخیر نرخ وام مسکن را افزایش دادند، چراکه حاشیه سودهای در حال کاهش به شکل منفی تحت تأثیر بحران مسکن ادامه دار و کاهش سرعت دومین اقتصاد بزرگ جهان قرار گرفته است.
به نوشته بلومبرگ، متوسط نرخ وام مسکن برای افرادی که می خواهند برای نخستین بار صاحبخانه شوند، در 42 شهر بزرگ چین از پایین ترین رکورد یعنی سطح 3.05 درصد در ماه اکتبر به 3.08 درصد در نوامبر افزایش پیدا کرد. طبق داده های شرکت Data Motion International Trading Pte مستقر در سنگاپور، این نخستین افزایش نرخ وام مسکن از اکتبر 2021 محسوب می شود.
این تغییر غیرقابل انتظار بود و یک سورپرایز محسوب می شود، چراکه بحران بازار مسکن چین که از سه سال پیش آغاز شده است، همچنان ادامه دارد و این بحران باعث به لرزه درآمدن دومین اقتصاد برتر جهان شده است. با وجود نشانه های بهبود اخیر از فروش خانه به دنبال بسته محرک مالی که از اواخر سپتامبر اجرایی شده است، قیمت های مسکن همچنان در شیب نزولی قرار دارند.
حاشیه سود خالص – یک معیار کلیدی برای سودآوری – به شکل بی سابقه ای در یک سطح پایین قرار گرفته است و بانک های چینی که تحت فشار قرار دارند تا حساب های خود را تقویت کنند، در حال مبارزه هستند تا به معکوس سازی این روند بپردازند. این موضوع به یک محدودیت بر توانایی بانک مرکزی چین در جهت کاهش بیش از پیش نرخ های بهره برای تقویت اقتصاد تبدیل شده است. پیش بینی کاهش های عمیق تر برای سال آینده میلادی در مسیر شدت بخشیدن به چالش بانک های چینی در جهت یافتن راه هایی برای حفظ سودآوری است.
به گفته شن منگ، مدیر بانک سرمایه گذاری Chanson & Co، فروش خانه همچنان در کوتاه مدت چالش برانگیز باقی خواهد ماند و از دیدگاه بازار، افزایش نرخ وام مسکن با در نظر گرفتن شرایط، غیرقابل توجیه است.
او افزود: این احتمال وجود دارد که رگولاتورهای چینی در اقدامی هماهنگ، بانک ها را به سوی افزایش نرخ وام های مسکن برای وام های جدید هدایت کرده اند تا اینکه یک ضربه گیر قوی برای کاهش های بزرگ تر و بیشتر نرخ ها در سال آینده میلادی فراهم شود. این اقدام به طور قطع باعث تأثیر منفی بر تقاضای مسکن خواهد شد، اما لزوما به این معنا نیست که می تواند بازیابی اولیه در بخش مسکن را بین ببرد.
در اواخر سپتامبر، چین نرخ های وام مسکن را کاهش داد تا بازار مسکن را تقویت کند و این اتفاق باعث شد بخش قابل توجهی از بازار وام مسکن این کشور به ارزش تخمینی 5.3 تریلیون دلار تحت تأثیر قرار بگیرد. پان گونگشنگ، رئیس بانک مرکزی چین، در آن زمان اعلام کرد این اقدامات منجر به کاهش متوسط نیم درصدی نرخ وام مسکن برای وام گیرندگان می شود و هزینه های بهره سالانه آنها را تا حدود 150 میلیارد یوآن (20.6 میلیارد دلار) کاهش می دهد.
جنگ قیمتی میان بانک ها
طبق داده های شرکت Data Motion که از شعبه های محلی بانک ها در سراسر شهرهای چین نظرسنجی انجام می دهد، از میان 42 شهر، 17 شهر در ماه نوامبر نرخ های وام مسکن را برای افرادی که خواهان خریداری خانه برای نخستین بار هستند، افزایش دادند. شهرهای ووهان، چانگشو و ونژو شاهد بیشترین افزایش به میزان 0.2 درصد بودند.
طبق گزارش کایکسین از دو مدیر بانکی که نامشان فاش نشده است، دستور این افزایش از سوی شعبه های محلی یک سازمان نظارتی از بانک مرکزی چین صادر شده است و این فرآیند به شکل کلی با نام سازوکار خود انتضباطی نرخ بهره شناخته می شود.
این گزارش به نقل از منابع آورده است که هدف از دستور یادشده، آرام تر کردن جنگ قیمتی میان بانک ها بوده است؛ اتفاقی که سودآوری بانک ها را به شکل منفی تحت تأثیر قرار داده است، چراکه آنها برای جذب مشتریان، نرخ وام مسکن خود را کاهش می دادند.
بانک مرکزی چین به فکس بلومبرگ برای اظهارنظر در این مورد پاسخ نداد.
بانک های چینی در سال های اخیر از انباشت وام های بد و از بین رفتن حاشیه سود رنج برده اند، چراکه پکن برای بهره برداری از وام های ارزان در جهت تقویت اقتصاد به آنها متکی بوده است.
داده های رسمی نشان می دهد مجموع سود در وام دهندگان تجاری طی 9 ماه نخست 2024 با افزایش نیم درصدی به 1.9 تریلیون یوآن رسیده است. در پایان سپتامبر نیز مجموع وام های بد با جهش به رکورد 3.4 تریلیون یوآن رسید، در حالیکه حاشیه سود خالص با کاهش بیشتر به 1.53 درصد رسید که پایین ترین سطح تاریخ چین در نظر گرفته می شود و حتی از آستانه 1.8 درصد که یک سطح معقول برای حفظ سودآوری در نظر گرفته می شود، پایین تر است.
برای مقابله با فشار سودآوری وامدهندگان، بانک مرکزی چین در سال های اخیر نسبت ذخیره الزامی را کاهش داده است تا به آزادسازی پول کم هزینه اقدام کند. بانک ها همچنین برای پایین آوردن هزینه های تأمین مالی، نرخ سپرده را کاهش داده اند و احتمالا در سال 2025 هم به این کار ادامه دهند.
مقامات چین وعده داده اند که ثبات سرمایه در بزرگترین بانک های دولتی را افزایش دهند، آن هم از طریق تأمین مالی ناشی از فروش اوراق قرضه دولتی ویژه.
اقتصادنیوز
source