دولت وعده داده بود که تمام واجدین شرایط طرح جوانی جمعیت دارای زمین رایگان شوند. حالا گفته می شود که از میان ۵۷۰ هزار متقاضی این طرح، فقط ۱۰ درصد از آنها توانسته اند اراضی خود را دریافت کنند.
به گزارش پرشین سازه ، بسیاری از شهرهای کشور هنوز هم نسبت به این وعده تن نداده اند و خبری از دریافت زمین رایگان در آنها نیست. صف متقاضیان واگذاری زمین در قالب جوانی جمعیت بیشتر از گذشته شده اما هنوز هم خبری از زمین ها نیست. بسیاری از آنها می گویند که بعد از سه سال، هنوز چشم انتظار هستند.
برخی از متقاضیان می گویند که به دلیل عدم وجود زمین در برخی از شهرها، امکان ثبت نام از آنها سلب شده است. واقعیت اینجاست که این وعده با شرایط بسیاری از شهرها همخوانی ندارد. مثلاً در شهرهایی مثل اصفهان، کمبود زمین وجود دارد و به همین دلیل، متقاضیان تا به امروز نتوانسته اند اراضی خود را تحویل بگیرند.
یکی از این متقاضیان اصفهانی می گوید که فرزند چهارم وی در این شهر متولد شده است. بلافاصله بعد از تولد فرزند، برای دریافت زمین اقدام کرده اند اما بعد از گذشت ۳ سال، هنوز هم خبری از زمین نیست و پیگیری های لازم از اداره کل راه و شهرسازی اصفهان نیز بی نتیجه بوده است.
بر اساس گفته های یکی از اعضای هیئت عامل سازمان ملی زمین و مسکن اعلام کرد که تمام تلاش خود را برای تامین زمین انجام می دهند و تفاهمنامه هایی با دستگاه های دیگر برای تامین زمین امضاء شده است.
تقی رضایی می گوید که در حال حاضر نزدیک به ۵۷۰ هزار متقاضی دریافت زمین ثبت نام کرده اند که از این میان، ۲۷۷ هزار نفر واجد شرایط بوده اند. تمام این متقاضیانی که مشمول دریافت زمین شده اند، به تدریج بررسی شده و زمین های خود را دریافت خواهند کرد.
وی در ادامه چنین توضیح داد: زمین های ۴۴ هزار متقاضی تا به امروز قطعی شده و مشمول طرح جوانی جمعیت شده اند. به زودی زمین های این افراد تخصیص داده می شود.
رضایی تاکید کرد که به همه متقاضیان زمین تعلق خواهد گرفت و برخی از آنها در قالب نهضت ملی مسکن زمین دار می شوند. ارزش زمین های طرح قانون جوانی جمعیت حدود ۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان است که معاونت مسکن آن را بر اساس تورم مشخص می کند.
یکی از چالش هایی که در مسیر زمین دار کردن متقاضیان وجود دارد، وجود زمین هایی با کاربری غیرمسکونی است. مثلاً معاونت مسکن برای خود محدودیت هایی ایجاد کرده تا زمین های درجه یک و دو، زمین های جنگلی و زمین هایی که در آنها محدودیت زیست محیطی وجود دارد، برای ساخت مسکن مورد استفاده قرار نگیرند.
این مقام مسئول تاکید کرد که برنامه ای برای تغییر کاربری این اراضی ندارند و تلاش می کنند که برای آنها، جایگزین مشخص نمایند.
مثلاً در شهرهای شمالی این کمبود اراضی مناسب ساخت و ساز به وضوح دیده می شود. به همین دلیل برنامه واگذاری زمین با تاخیر رو به رو شده است. بخشی از رویکرد معاونت مسکن این است که در قالب توافق با بخش خصوصی، زمین های مورد نیاز مشمولان را تامین کند. از میان ۲۷۷ هزار نفری که مشمول قانون مزبور شده اند، ۵ هزار نفر متقاضی زمین روستایی بوده اند.
وضعیت عدم تخصیص زمین به قدری وخیم بود که حتی وزیر راه و شهرسازی نیز از آن مطلع شد و دستورات لازم را ابلاغ کرد. فرزانه صادق اعلام کرد که دولت در هر نقطه ای که قادر به تامین زمین باشد، در حال برنامه ریزی است. زمین هایی که زیرساخت کافی برای سکونت ندارند، اساساً مشکل خانواده ها را حل نمی کنند. اراضی تخصیص یافته باید تسهیلاتی همچون آب، برق و غیره در آنها وجود داشته باشد.
وی در ادامه به جلسات شورای عالی معماری و شهرسازی اشاره کرد که هر دو هفته یک بار برگزار می شود و دولت در آن به بررسی اراضی قابل ساخت می پردازد و تا به امروز، هیچ روندی را متوقف نکرده است.
خانم صادق یادآور شد که آماده سازی بخشی از زمین های مزبور در دست انجام است و تعدادی از زمین ها تا دهه فجر آماده شده و به دست متقاضیان خواهند رسید.
بر اساس گزارش ها، صف دریافت زمین رایگان در تهران خیلی شلوغ است. یکی از متقاضیان قانون جوانی جمعیت می گوید که تا به امروز، چندین بار در سامانه های نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اما هنوز هیچ جواب درستی از سوی اداره کل راه و شهرسازی استان تهران دریافت نکرده است.
به نظر می آید که مشکل کمبود زمین در استان تهران نیز دیده می شود. به همین دلیل است که صف انتظار برای دریافت اراضی رایگان هر روز طولانی تر می شود و بعید است که به زودی بتوانند به همه مشمولان زمین رایگان تخصیص بدهند.
source