در بازی قیمت مسکن، بازیگران زیادی ایفای نقش می کنند. از مشاوران املاک گرفته تا وزارت راه و شهرسازی! اما یکی از بازیگران که معمولاً نقش مهمی دارد اما کمتر به چشم می آید، شهرداری ها هستند. یکی از کارشناسان مسکن می گوید که شهرداری، یکی از اصلی ترین مداخله کنندگان در قیمت مسکن ایران است، با این وجود کمترین مسئولیت را در این حوزه می پذیرد.

به گزارش پرشین سازه ، این کارشناس مسکن اعلام کرد که در برخی از مناطق تهران، سهم زمین از قیمت تمام شده مسکن به ۹۰ درصد هم می رسد. فرشید ایلاتی اعلام کرد که اگر بتوانیم به نحوی قیمت زمین را کمتر کنیم، قطعاً قیمت مسکن نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

ایشان در ادامه صحبت های خود به برنامه هایی که در برنامه هفتم توسعه ذکر شده اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که برای توسعه افقی شهرها، احکام خوبی ذکر شده است. متاسفانه در طی سال های گذشته، دیده ایم که توسعه افقی شهرها متناسب با رشد جمعیت در آنها نبوده است و همین عامل به کمبود مسکن و افزایش تراکم منجر شده است.

مثلاً کافیست به همین شهر تهران نگاه کنیم که در طی ۳۰ سال گذشته، جمعیت آن ۲.۵ برابر شده است. این در حالیست که مساحت شهر تهران تغییر چندانی نکرده است. نتیجه اصلی چنین اتفاقی، افزایش تراکم جمعیتی می باشد که امروزه به وضوح در تهران می بینیم.

هوای شهر تهران به دلیل همین تراکم آلوده شده و معضل حل نشدنی ترافیک هم معلول همین عدم افزایش افقی شهر است. فرشید ایلاتی اعلام کرد که راهکار رفع این بحران ها، الحاق زمین های جدید به محدوده شهرها و توسعه ساخت و ساز افقی است.

در صورتی که تولید مسکن رونق پیدا کند، می توان قیمت ها را کاهش داد. یکی از عواملی که به گران شدن مسکن کمک کرده است، شهرداری ها هستند. بیشترین مداخله از سوی آنها صورت می گیرد اما جالب توجه اینجاست که به هیچ وجه مسئولیت نمی پذیرند و پاسخگو نیستند. در حال حاضر بخش زیادی از بازار زمین و مسکن در اختیار این نهاد است.

فرشید ایلاتی در بخش دیگری از صحبت های خود به این نکته اشاره کرد که دلیل اصلی دخالت شهرداری در حوزه زمین و مسکن، این است که اساساً هیچ حد و حدودی برای مسئولیت شهرداری ها در حوزه قیمت مسکن تعریف نشده است. این نهاد، حتی مسئولیتی در قبال موجودی، عرضه و تقاضای مسکن هم ندارد.

به همین دلیل است که دخالت شهرداری در این حوزه بی حد و مرز شده و مشخص نیست که قرار است چه کاری انجام بدهند. واقعیت اینجاست که عدم مشخص سازی مسئولیت شهرداری، در حالی رخ می دهد که این نهاد یکی از اصلی ترین مداخله گران قیمت مسکن است.

فرشید ایلاتی در ادامه گفت: چرا به سمت تراکم فروشی رفته ایم؟ چون اجازه توسعه افقی شهر داده نمی شود. همین موضوع به بهانه ای برای شهرداری ها تبدیل شده تا از این محل، کسب درآمد کنند.

یکی از موضوعاتی که در روند ساختمان سازی به طور کامل نادیده گرفته می شود، بحث زیرساخت و سرانه های خدمات شهری است. مثلاً امروزه می بینیم که شهرداری برای افزایش درآمد خود اقدام به فروش طبقات و تراکم فروشی کرده است. این در حالیست که برای توسعه عمومی شهر باید سرانه خدمات و زیرساخت ها را در نظر بگیریم. نمی توان ۱۰ برج را کنار همدیگر ساخت و افتخار کرد که تولید مسکن صورت گرفته است. ساکنان این برج ها به خدمات شهری احتیاج دارند، اما وقتی که جمعیت شهر بالا می رود و زیرساخت ها محدود بمانند، طبیعتاً کیفیت زندگی شهری نیز کمتر خواهد شد.

source

توسط chidanet.ir