- چرا متقاضیان قدیمی باید قیمت ساخت مسکن را به نرخ روز پرداخت کنند؟
مدیرکل بنیاد مسکن استان تهران از افزایش قابل توجه آورده برخی متقاضیان نهضت ملی مسکن خبر داده است. با گذشت سه سال از آغاز ثبتنام مسکن ملی، برخی از متقاضیان حالا باید حدود ۱.۱ میلیارد تومان آورده نقدی (به جز تسهیلات بانکی) داشته باشند، اما هنوز مشخص نیست که آیا این افزایش قیمت شامل کسانی که از دو یا سه سال پیش اقدام به ثبتنام کردهاند هم خواهد شد یا خیر.
در پاییز ۱۴۰۰ و همزمان با شروع ثبتنام مسکن ملی در دولت سیزدهم، معاون وقت وزارت راه و شهرسازی مبلغ اقساط آورده برای دهکهای چهار تا ده را حدود ۴۰ میلیون تومان اعلام کرده و گفته بود که متقاضیان باید مبلغی در حدود ۲۰۰ میلیون تومان آورده نقدی پرداخت کنند. احتمالاً بسیاری از مردم با استناد به این اطلاعات اقدام به ثبتنام کردند.
با این حال، در سه سال گذشته شاهد تورم شدید و افزایش قیمتها در بازار مسکن و سایر اقلام بودهایم. در حال حاضر، مدیرکل بنیاد مسکن استان تهران از افزایش چشمگیر آورده متقاضیان به حدود ۱.۱ میلیارد تومان خبر داده است، که این مبلغ به جز تسهیلات بانکی است.
سوال اصلی این است که آیا کسانی که سه سال پیش برای ثبتنام مسکن ملی اقدام کردهاند، شامل این تغییرات و افزایش قیمت خواهند شد؟ برخی از این متقاضیان که طی سه سال گذشته مبالغ قابل توجهی را واریز کردهاند، هنوز هیچ اطلاعی از روند پیشرفت پروژههای خود ندارند و نمیدانند تا چه زمانی باید منتظر افزایش قیمتها باشند.
برای نمونه، فردی که اواخر سال ۱۴۰۰ در پروژه مسکن ملی استان تهران (شهر پرند) ثبتنام کرده، تاکنون ۳۲۰ میلیون تومان پرداخت کرده است. حالا این فرد میتواند با همان مبلغ بخش قابل توجهی از هزینه خرید خانه در شهر پرند را تأمین کند، در حالی که هنوز پروژهاش تکمیل نشده و هیچ اطلاعات جدیدی در دسترس ندارد.
سوال دیگر این است که چرا باید قیمت ساخت مسکن برای افرادی که از سه سال پیش اقساط خود را پرداخت کردهاند، به نرخ روز محاسبه شود؟ این در حالی است که قیمت یک خانه آماده تحویل در پروژه مسکن ملی پرند در بازار آزاد حدود یک میلیارد تومان است، اما دولت از متقاضیان درخواست آورده نقدی یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان به علاوه وام ۵۰۰ میلیون تومانی با بهره ۲۳ درصد میکند.
در این زمینه چندین مطالبه جدی وجود دارد:
۱. مسئولین باید توضیح دهند که افزایش قیمت شامل چه کسانی و چه پروژههایی خواهد شد و اگر شامل متقاضیان قبلی هم میشود، مبنای این تصمیم چه بوده است؟
۲. دستگاه قضائی باید در این خصوص ورود کرده و مسئولین را به خاطر خلف وعدههای صورت گرفته بازخواست و مجازات کند، چرا که متقاضیان با وعدههای مشخصی ثبتنام کردهاند.
۳. نکته جالب این است که تا اوایل سال ۱۴۰۳، محل پروژهها و اطلاعات مربوط به هر متقاضی در سایت مسکن ملی موجود بود، اما بعد از تغییر دولت، این بخش از داشبورد حذف شده است. به این ترتیب، متقاضیانی که مبلغی قابل توجه واریز کردهاند، حتی نمیدانند پروژه آنها کجا قرار دارد.
۴. همچنین، بسیاری از متقاضیان اعلام کردهاند که تماسهای داخل سایت مسکن ملی پاسخگو نیستند و آخرین بهروزرسانی بخش اخبار و اطلاعیهها مربوط به شهریور ۱۴۰۱ است.
با این تفاسیر، باید پرسید که آیا نهضت ملی مسکن میتواند به خانوادههای ایرانی در مسیر خانهدار شدن کمک کند، یا اینکه تبدیل به چالشی میلیاردی برای آنها خواهد شد؟
source