یکی از جذابترین هنرهای مورد استفاده در دکوراسیون، لمسه کوبی است. لمسه کاری، لمسه کوبی یا لمسه دوزی یک هنر لوکس و زیباست که اولین بار در اوایل دهه ۱۷۰۰ میلادی در مبلمان کاخ یک پادشاه بریتانیایی به کار برده شد. پس از آن به دلیل جذابیت بالا گسترش پیدا کرد. امروزه این هنر علاوه بر سبک کلاسیک و سنتی برای طراحی دیوار نئوکلاسیک و سبک مدرن نیز استفاده میشود و کاربردهای بسیاری در صنعت مبلمان، تخت خواب و طراحی دیوار دارد. لمسه کوبی دیوار هنری لوکس است که در طراحی دکوراسیون پذیرایی، نشیمن و اتاق خواب منزل، دفتر کار، سالن آمفی تئاتر و تالارها کاربرد دارد.
در این مطلب از چیدانه چگونگی لمسه کوبی دیوار، انواع، کاربردها، مراحل نصب، مزایا و معایب این هنر جذاب بررسی خواهد شد. بنابراین در ادامه با ما همراه باشید.
لمسه کوبی دیوار چیست؟
لمسه کوبی به هنری گفته میشود که در آن پارچهها به شکل خاصی همراه با فرورفتگیها و برجستگیهای منظم فرم داده میشوند و برای شکل دادن به این فرمهای منظم از دوختهای ظریف یا دکمه کمک گرفته میشود. این هنر در شکل کلاسیک خود تنها به صورت طرحهای لوزی و با دکمه انجام میشده، اما امروزه در طرحهای متنوعی اجرا میشود. لمسه کاری دیوار اولین بار در زمان پهلوی توسط فرانسوی ها وارد ایران شد.
با لمسه کوبی، دیوارها حالت سهبعدی و جلوه خاصی پیدا میکنند. این دیوارپوشها به عنوان عایق صدا و حرارت عمل میکنند. بنابراین برای طراحی دیوارهای سالن آمفیتئاتر، استودیو و حتی منازل بسیار مناسب هستند. علاوهبر جذابیت ظاهری، به دلیل جنس پارچه استفاده شده تمیز کردن آنها هم راحتتر است. لمسه کوبی دیوار، مدلهای متنوعی دارد که بسته به مکان مورد نظر، انتخاب میشود.
انواع مدل لمسه کوبی روی دیوار از نظر متریال مصرفی
لمسه دوزی در انواع مدلهای مختلف انجام میشود که میتوان بر اساس سلیقه و سبک دکوراسیون داخلی خانه، یکی از انواع لمسه دوزی را انتخاب کرد. متریال مصرفی این دیوارکوبها به طور کلی شامل امدیاف، ابر فشرده و پارچه است که در برخی طرحها هنگام نصب، تسمههای فولادی یا آینه بین آنها اضافه میشود.
لمسه کوبی کلاسیک دکمهای:
لمسه کلاسیک دکمهای با استفاده از برجستگیها و فرورفتگیهای کاملا منظم و هماهنگ انجام میشود. در این طرحها برآمدگیها به شکل لوزی بوده و در فرورفتگیها دکمههایی همرنگ یا به رنگی متفاوت با پارچه استفاده میشود. این نوع لمسه بیشتر مناسب دکوراسیون به سبک کلاسیک است.
لمسهکوبی ساده و مدرن:
لمسه کوبی ساده جزو متداولترین مدلهای لمسه و مناسب فضاهای مدرن و مینیمال است. در لمسه کاری ساده تنها از خود پارچه بدون استفاده از استیل، آینه، دکمه یا دوخت خاصی اجرا میشود و با طرحهای منظم فرورفتگیها و برآمدگیها ایجاد میشوند.
لمسه کاری استیلدار:
لمسه کوبی دیوار به همراه استیل از لمسههای خاص و شیک شبیه مدل ساده است با این تفاوت که بین برآمدگیها از قطعات استیل نقرهای، طلایی یا برنزی رنگ استفاده میشود. اگر به جای تکیههای استیل از قطعات آینه استفاده شود به آن لمسه کاری با آینه گفته میشود. لمسه استیلدار بیشتر برای دکوراسیون سلطنتی استفاده میشود.
انواع لمسه کوبی دیوار بر اساس طرح
لمسه کوبیها با توجه به کاربرد، فضای مورد استفاده و جسم و سطحی که روی آن قرار میگیرد، در طرحهای متنوعی اجرا میشوند. برای مثال روی اجسام کوچکتر به صورت ظریف انجام میشود. از نظر شکل هندسی لمسه کاری تنها به طرح کلاسیک لوزی محدود نیست و میتوان طرحهای هندسی متفاوتی برای آن در نظر گرفت، مانند:
- لوزی: طرح لوزی محبوبترین طرح لمسه است که به شکلهای مختلفی قابل اجراست.
- راه راه: این طراحی به شکل خطوط صاف افقی و عمودی انجام می شود.
- طرح ترکیبی: در این طرحها از الگوهای تکرارشونده لوزی، مربع، مستطیل و راه راه به شکل ترکیبی استفاده میشود.
چه پارچه هایی برای لمسه کاری مناسب هستند؟
برای انتخاب جنس پارچه باید توجه داشت که در چه فضایی و برای چه کاری استفاده میشود و چه بودجهای برای آن در نظر گرفته شده است. بازسازی لمسه کوبی دیوار دشوار و هزینهبر است، پس باید از پارچههای با کیفیت استفاده کرد تا در آینده مجبور به هزینههای بیشتر نشوید. همچنین باید پارچهای انتخاب کنید که در مقابل اشعه خورشید، لک شدن، پوسیدگی و آب مقاوم باشند. از پارچههای مناسب لمسهکوبی دیوار میتوان به حریر، ابریشم، لنین، ویسکوز، تافته، جیر، چرم، ژاکارد، کوبلن و مخمل اشاره کرد.
لمسه کوبی دیوار در چه فضاهایی کاربرد دارد؟
لمسهکاری دیوار را در فضاهای مختلف اداری، تجاری و منازل میتوان طراحی و اجرا کرد و به جذابیت محیط اضافه کرد.
لمسه کوبی دیوار پذیرایی و نشیمن:
این روزها که ترکیب طرحها در دیوارها و چیدمان پذیرایی رواج پیدا کرده، میتوان یکی از دیوارهای نشیمن یا پذیرایی را با لمسه کاری جذابتر کرد. این مدل لمسه کاری نیاز به زیرسازی خاصی ندارد و به راحتی نصب میشود.
لمسه کوبی دیوار پشت تلویزیون:
با لمسه کاری دیوار پشت تلویزیون میتوان جلوه تلویزیون و دیوار را بیشتر کرد. همچنین این طراحی موجب میشود که چشم با نگاه کردن طولانی مدت به صفحه تلویزیون، یکنواخت خیره نباشند.
لمسه کوبی دیوار اتاق خواب:
برای لمسه کوبی دیوار اتاق خواب میتوان دیوار پشت تختخواب را با این طراحی زیباتر کرد و نقطهای کانونی و جذاب در اتاق خواب ایجاد کرد.
لمسه کاری دیوار ورودی خانه:
استفاده از لمسه کوبیهای جذاب روی دیوار راهرو ورودی خانه و زیبایی آن، تاثیر زیادی بر مهمانان در بدو ورود خواهد داشت.
دیوار لمسه در اتاق مدیریت و کنفرانس:
یکی از کاربردهای لمسه کاری، در مکانهای اداری مهم مانند اتاق کنفرانس، اتاق مدیریت یا سالن اجتماعات است. چراکه علاوه بر زیبایی با توجه به ویژگی عایق بودن، دیگر نگران بیرون رفتن صدا نخواهید بود.
لمسهکوبی دیوار استدیو ضبط صدا و ویدئو:
در استدیوهای ضبط نباید صدا از بیرون به داخل وارد شود و ارتعاش صدایی نباید در محیط وجود داشته باشد. بنابراین لمسه کاری به عنوان عایق مناسبی برای صدا در این اتاقها عمل میکند.
مراحل لمسه کوبی روی دیوار
- ابتدا باید طرح مناسب فضای مورد نظر را انتخاب کرد.
- همه اشیا روی دیوار مانند کلید و پریزها را جدا کرد.
- هر نقصی روی دیوار مانند رطوبت، ترک، آلودگی و گرد و غبار را به طور کامل برطرف کرد.
- یک لایه چوب یا امدیاف نازک به ابعاد محل مورد نظر برش داده شود.
- چند لایه ابر فشرده نازک یا فویل روی چارچوب چسباند.
- جاهایی که قرار است دوخت یا دکمه داشته باشد، روی ابر یا فویل علامت زده و اگر نیاز باشد با دریل سوراخ میشود.
- پارچه طوری روی آن کشیده میشود که زیر آن هوا نگیرد و صاف باشد. لبههای پارچه روکش با چسب، سوزن یا منگنه فیکس میشود.
- طرحی که از قبل مشخص شده به طور دقیق و با فاصلههای منظم با دوحت ظریف یا دکمه اجرا میشود.
مزایای لمسه کوبی دیوار
- عایق صوت و حرارت: لمسه کاری عایق بسیار مستحکمی در برابر انتقال صوت و حرارت است.با پوشش ضخیمی که روی دیوارها قرار میگیرد، صدا و گرما از دورن محیط به بیرون و برعکس آن انتقال پیدا نمیکند.
- نصب سریع و آسان: برای نصب نیاز به زیرسازی نیست و قابلیت نصب روی تمامی سطوح را دارد.
- قابلیت شستشو: برخی لمسه کاریها، قابلیت شستشو دارند و میتوان با استفاده از مواد شوینده، به راحتی آنها را شستشو داد.
- انعطافپذیری بالا: لمسه کاریهادر انواع طرحهای مختلف مانند لوزی، مربع، راه راه و گلدار قابل طراحی هستند.
- پوشش عیبهای دیوار: ممکن است دیوار اتاق دچار آسیبهای مختلفی مانند کنده شدن رنگ شده باشد. میتوان به جای پرداخت هزینههای زیاد ترمیم دیوار، بالمسه کاری عیبها را پوشش داد.
معایب لمسه کوبی دیوار
- پارگی: لمسهها معمولا از پارچهها و مواد بسیار نرم با مقاومت پایین ساخته میشوند. اگر نتوان به خوبی از آنها مراقبت کرد، پس از مدتی پاره میشوند. برخی از مدلهای بیکیفیت چرم هم پس از مدتی پوسته پوسته میشوند.
- آتش سوزی: لمسهها مقاومت کافی در برابر گرما و حرارت را ندارند و به سرعت شعلهور میشوند و خطر آتش سوزی را بههمراه دارند.
- ترمیم سخت: اگر به هر دلیلی لمسه دچار آسیب یا پارگی شود، به راحتی قابل ترمیم نیست و اگر لمسه را برای اولین بار رنگ کردید، دیگر امکان رنگآمیزی مجدد آن وجود ندارد.
هزینه لمسه کوبی دیوار
هزینه لمسه کوبی دیوار در مقایسه با رنگ کردن، کاغذ دیواری یا انواع دیگر دیوار پوشها بالاتر است، به همین دلیل معمولا برای قسمت خاص و یک دیوار در دکوراسیونهای لوکس استفاده میشود. البته در صورت مراقب درست ماندگاری لمسه کاری به دلیل ماهیت پارچه بیشتر از سایر دیوارپوشها خواهد بود. عوامل مختلفی در محاسبه قیمت لمسه کاری مؤثر هستند و نمیتوان قیمت ثابتی را برای این کار تعریف کرد. مواردی چون نوع لمسه، نوع و کیفیت پارچه، اندازه دیوار، متریال مصرفی و مدل طرح انتخابی و میزان برش و زحمت کار تاثیرگذار است. برای مثال طرحهایی با تسمه استیل یا آینه، قیمتهای بالاتری دارند.
کلام پایانی
لمسه کوبی دیوار، هنری جذاب و لوکس در طراحی دکوراسیون و چیدمان منزل است. لمسه کاری مدرن تنوع بالاتری از لمسه کوبی کلاسیک داشته و کاربردهای متنوعی در فضاهای مسکونی، تجاری و اداری دارد. اگر به دنبال تغییرات در دکوراسیون داخلی و استفاده از دیوارکوبهای مدرن به جای رنگهای شیمیایی و مضر و کاغذهای دیواری هستید. از لمسه کوبی دیوار استفاده کنید و با این کار باعث شیکتر و مدرنتر شدن فضای خانه شوید. برای لمسه کوبی حتما پارچه مناسبی انتخاب کنید و نصب آن را به افراد متخصص بسپارید. هر چند پارچههای خوب و مناسب لمسه کاری گرانقیمت هستند اما از هزینههای بالای بازسازی آن جلوگیری میکنند.
source