در شرایطی که همچنان در رکود بازار به سر می بردیم، طی چند هفته گذشته شاهد نوسانات زیادی در قیمت ها و البته رفتار معامله گران بوده ایم!

به گزارش پرشین سازه ، پس از ۶ ماه رکود کامل و روند ثابت بازار، طی هفته های اخیر در بازار مسکن نوسانات بزرگی در بحث قیمت ها و رفتار معامله گران رخ داده است که نیازمند شناسایی و تحلیل هستند. آیا این نوسانات می توانند نوید شروع پروسه خروج از رکود باشند؟

علت رشد مجدد قیمت مسکن و عوامل موثر بر آن چیست؟

گرچه در تابستان سال گذشته شاهد کاهش رشد قیمت مسکن به عددهای یک رقمی بودیم اما به نظر می رسد بازگشت این بازار به مسیر افزایشی باعث شده تا رشد قیمت ها دوباره به اعداد دو رقمی برسد. کارشناسان اقتصادی معتقدند که گرچه روند رشد قیمت مسکن در هفته های اخیر بسیار کمتر از جهش های قیمتی در سال های ۹۷ تا ۹۹ بوده اما به هر حال در این وضعیت مهم بوده و باید مورد بررسی قرار بگیرد.

فاکتورهای تاثیرگذار بر وضعیت بازار مسکن

اتاق تعاون ایران هفته گذشته گزارشی منتشر کرد و چندین فاکتور مهم تاثیرگذار روی تحرک بازار مسکن و افزایش قیمت ها را برشمرد که از جمله آن ها می توان به پارامترهایی همچون کمبود انرژی و خاموشی ها، بالا رفتن قیمت دلار و دیگر فاکتورهای اقتصادی همچون تورم عمومی اشاره کرد.

در زیر به بررسی نحوه اثرگذاری هرکدام از این پارامترها بر قیمت مسکن می پردازیم:

خاموشی و قیمت مصالح

خاموشی های اخیر و کمبود منابع انرژی باعث شده تا کارخانه ها و صنایع نتوانند به اندازه نیاز مصالح ساختمانی تولید کنند و با کاهش عرضه، قیمت مصالح نیز افزایش یابد. گزارش ها حاکی از این است که قیمت مصالح ساختمانی نسبت به تاریخ مشابه در سال گذشته بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است.

این در حالی است که هزینه مصالح، ۵۰ درصد هزینه های تولید یک ساختمان را تشکیل داده و ۵۰ درصد دیگر، یعنی دستمزد کارگران نیز ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است. این مسئله باعث شده تا هزینه های ساخت مسکن بالا برود و در نهایت قیمت های تمام شده نیز افزایش یابد.

قیمت دلار و تاثیر آن بر بازار مسکن

یکی دیگر از عواملی که بر تحرک بازار مسکن موثر بوده، افزایش اخیر قیمت دلار است. نرخ رشد قیمت ارزهای بین المللی و هراس از آینده باعث شده تا نگاه ها به سمت بازار ملک بازگردد. در حال حاضر این بازار با وجود رکود کنونی، با مشکل کمبود عرضه در مقابل تقاضا مواجه است و افزایش یافتن میزان این تقاضا طبیعتا باعث رشد قیمت مسکن در هفته های اخیر شده است.

به گفته کارشناسان، یکی از عوامل مهم ثبات نسبی بازار مسکن در نیمه نخست سال جاری، ثبات قیمت دلار بود که باعث می شد معامله گران بیشتر با نیت مصرف شخصی وارد معاملات خرید یا اجاره ملک شوند. با این وجود، نوسانات قیمت دلار موجب گشته تا نگاه ها به بازار مسکن دوباره سرمایه گذاری و حفظ ارزش دارایی در برابر تورم شود که این موضوع روی افزایش قیمت ها اثرگذار بوده است.

تورم عمومی و رشد قیمت

در سال های اخیر، رشد قیمت مسکن در مقایسه با تورم عمومی حاکم بر جامعه، ۱۰۴ درصد بوده که این موضوع باعث شده تا شاهد رشد ۳۵ تا ۴۰ درصدی قیمت دارایی های ملکی خانواده ها و سرمایه گذاران باشیم. این آمارها نشان می دهد که در سال های گذشته، بازار مسکن یک مکان امن برای حفظ ارزش پول در مقابل تورم بوده است.

با این وجود، کارشناسان بر این باورند که بازار مسکن کنونی پتانسیل لازم برای جهش قیمتی مشابه آنچه بین سال های ۹۷ تا ۹۹ رخ داد را ندارد و با ادامه روند افزایش قیمت مصالح ساختمانی، حفظ ثبات این بازار بسیار دشوار خواهد بود.

بازار مسکن در آینده

کارشناسان این حوزه اعتقاد دارند که با در نظر گرفتن شرایط موجود، می توان رشد ملایم قیمت ها در بازار مسکن را پیش بینی کرد اما در بازه بلند مدت، این بازار بزرگ نیاز جدی به ثبات خواهد داشت زیرا افزایش مداوم قیمت ها و نوسانات شدید می تواند منجر به کاهش تقاضای مصرفی شده و جلوی ورود بخش بزرگی از خریداران به بازار را بگیرد.

چنانچه تحرکات کنونی بازار و البته نوسانات ارز ادامه پیدا کند، بازار مسکن دوباره با چالش هایی روبرو خواهد شد که روی نرخ رشد قیمت ها و البته فعالیت معامله گران اثرگذار خواهد بود.

در آخر باید گفت که گرچه نوسانات هفته های اخیر چندان بزرگ نبوده اند اما این تغییرات باید هم از منظر افزایش قیمت ها و هم از نگاه کانال های جدید تقاضا، مورد بررسی دقیق قرار بگیرد تا جلوی اثرات منفی آن بر مردم گرفته شود.

source

توسط chidanet.ir