افزایش قیمت تمام شده مسکن، تورم بالا، کاهش قدرت خرید مردم و عوامل دیگر باعث شده که صدور پروانه ساختمانی در تهران به شدت کاهش پیدا کرده است.
به گزارش پرشین سازه ، رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران ضمن اعلام این موضوع، خاطرنشان ساخت که هزینه ساخت مسکن به ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان رسیده است.
ایرج رهبر در ادامه صحبت های خود اعلام کرد که بانک ها همراهی کافی با طرح نهضت ملی مسکن ندارند و به همین دلیل، روند اجرای این طرح به کُندی پیش می رود. از آنجایی که انجمن انبوه سازان در طرح های مختلفی از جمله مسکن مهر، اقدام ملی و نهضت ملی مسکن حضور داشته، لازم است که توجه بیشتری به نیازهای آن صورت بگیرد.
وی سپس به شرح اقداماتی که در طی این سال ها، انبوه سازان برای مسکن سازی انجام داده اند، پرداخت و خاطرنشان ساخت که در زمان مدیریت آقای اسلامی در وزارتخانه، قرارداد ساخت نزدیک به ۲۰ هزار واحد مسکونی در قالب جهش تولید مسکن با انبوه سازان بسته شد.
بعد از آن، تعدادی از انبوه سازان واجد شرایط مالی و فنی برای اجرای ۱۱ هزار و ۳۰۰ واحد در قالب نهضت ملی مسکن انتخاب شدند که در حال حاضر نیز، کار خود را پیش می برند و مشغول ساخت و ساز هستند. البته در این مسیر، مشکلات و موانع زیادی هم داشتند. مثلاً واگذاری زمین ۹۹ ساله با مشکلات عدیده مواجه بود که البته در حال حاضر رفع شده است.
وی تاکید کرد که اگر بانک ها همکاری نکنند، نمی توان پروژه نهضت ملی مسکن را به پایان رساند. این موضوع به اطلاع وزارت راه و شهرسازی نیز رسیده است. از سوی دیگر، نمی توان حسابی هم روی آورده های متقاضیان داشت؛ چرا که منابع دریافتی از آنها به کُندی و با تاخیر تامین می شود.
ایرج رهبر اعلام کرد که در زمان ریاست آقای اسلامی پیشنهاد شد که از بودجه و منابع انبوه سازان برای تکمیل پروژه ها استفاده شود و در عوض دستمزد خود، زمین یا سهم از پروژه بردارند. گرچه در همان زمان با این ایده موافقت شد اما در طی سال های بعد، هیچوقت اجرایی نشد.
در طی سالیان گذشته بارها مبلغ وام مسکن را تغییر دادند و از ۱۵۰ میلیون، حالا به ۵۵۰ میلیون رسانده اند. حدس کارشناسان بر این بود که با آورده ۲۵۰ میلیونی متقاضیان بتوان خانه را با ۸۰۰ میلیون ساخت.
اما در حال حاضر، این رقم به ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان رسیده است. بار دیگر انبوه سازان پیش قدم شده و پیشنهاد دادند که ۷۰۰ میلیون به پروژه تزریق کنند و به اندازه آورده خود، سهم داشته باشند. البته بار دیگر به این پیشنهاد بی توجهی شد و در حال حاضر، نه از سوی بانک ها تسهیلاتی تامین می شود و نه متقاضیان می توانند کسری منابع را جبران کنند.
بانک ها تعهد نمی شناسند!
یکی از انتقاداتی که در طی این مدت به عملکرد بانک ها صورت گرفته، این است که اساساً تعهد نمی شناسند و به جز بانک مسکن، هیچ یک همکاری کافی ندارند. مثلاً بانک ملی به کمتر از یک درصد تعهد خود در استان تهران عمل کرده است. هر اتفاقی هم که تا به امروز برای طرح نهضت ملی تهران افتاده، صرفاً با آورده های خود مردم بوده است.
پیشرفت طرح مزبور در تهران فقط ۱۵ درصد بوده. با توجه به این شرایط طبیعی است که مردم دلسرد شوند و دیگر در طرح مزبور مشارکت نداشته باشند. هرچقدر هم از سوی دولت و مجلس به بانک ها فشار آورده می شود، باز هم در قبال تعهدات خود بی توجه و بی اهمیت هستند.
وضعیت انبوه سازان هم جالب نیست و از همین پروژه، نزدیک به ۲.۵ همت بدهی دارند. البته تا اینجا هم بخش زیادی از پروژه با بودجه و منابع انبوه سازان پیش رفته است اما چشم انداز روشنی برای این پروژه نمی بینند و حتی امیدی به دریافت طلب خود ندارند.
ایرج رهبر در خصوص راهکارهای حل این بحران چنین گفت:
انتظار می رود که صندوق ملی زمین و مسکن برای تداوم پروژه وارد عمل شود اما در صورتیکه بانک ها همراهی نکنند، بلاتکلیفی پروژه به تعطیلی آن منجر خواهد شد.
وضعیت ساخت و ساز به قدری بحرانی است که خیلی از انبوه سازان، ماه هاست که کار جدیدی شروع نکرده اند. در حال حاضر، ساختمان سازی در کشور به زیر ۳۰۰ هزار واحد رسیده است. این موضوع را می توان از طریق پروانه های صادر شده نیز ردگیری کرد.
مثلاً در تهران، حدود ۳۰ الی ۴۰ هزار پروانه ساختمانی صادر شده که در قیاس با سال گذشته خیلی کمتر بوده است. تنها کورسوی امیدی که باقی مانده، طرح های جدیدی مثل اصلاح قانون پیش فروش مسکن هستند که شاید برای نجات پروژه ها موثر باشند.
همین وضعیت باعث شده که خیلی از انبوه سازان به سهام فروشی مسکن روی بیاورند که قطعاً در آینده، مشکلات حقوقی زیادی ایجاد خواهد کرد.
source