شهرداری تهران به عنوان یکی از اضلاع اصلی مسکن سازی در پایتخت شناخته می شود و به همین دلیل، اقداماتی که در این راستا انجام می دهد، کاملاً رصد می شود. حالا معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران اعلام کرده که در خیلی از شهرهای کشور، اقداماتی برای مسکن سازی انجام شده است.

به گزارش پرشین سازه ، حمیدرضا صارمی اعلام کرد که در کشورهای مختلف دنیا بر اساس نیاز افراد، مسکن ساخته می شود. در خیلی از کشورهای دنیا، شهرداری ها متولی ساخت انواع مسکن از جمله مسکن حمایتی، اجاره ای، اجاره به شرط تملیک و غیره هستند.

این مقام مسئول تاکید کرد که برای تکمیل این واحدها عموماً از ظرفیت های مالی بانک ها و مشوق های قانونی استفاده می شود. یکی از نکات مهمی که باید مدنظر قرار بگیرد، این است که برای هر یک از نیازمندان به مسکن، یک نسخه خاص تدوین می شود و انبوه سازی به معنای عام آن انجام نمی گیرد.

صارمی در ادامه به موضوعاتی مثل مدیریت متمرکز شهری و چالش های پیش روی شهرداری ها اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که در حال حاضر، بودجه شهرداری به سختی تامین می شود. معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران یادآور شد که در تمام کشورهای پیشرفته، تمام اموری که به نحوی با شهروندان مربوط می شوند، توسط شهرداری مدیریت خواهد شد. موضوعاتی از جمله بهداشت، آموزش، پلیس و حتی موضوعات دیگری مثل پاسپورت نیز تحت یک مدیریت شهری جامع قرار می گیرند.

مشکل بزرگی که در کشور ما وجود دارد، این است که مدیریت به شکل متمرکز نیست و همین ماجرا، چالش های زیادی ایجاد کرده است.

در قانون تلویحاً اشاره شده که ساخت مسکن به عهده شهرداری هاست و این نهاد باید برای ساخت مسکن محرومان تلاش کند. اما از سوی دیگر، ابزارهای اجرای این قانون در اختیار شهرداری قرار نگرفته است. شهرداری برای ساخت مسکن محرومان به ابزارهایی مثل تسهیلات و ضوابط نیاز دارد. در عوض، وزارت راه و شهرسازی عهده دار این وظایف شده و عملاً تمام ابزارهای موردنیاز شهرداری نیز به وزارتخانه منتقل شده است.

در بسیاری از شهرهای دنیا، الگوهای موفق زیادی در حوزه ساخت مسکن شهری وجود دارد که ما نیز می توانیم با بررسی آنها به یک فرمول مشابه برسیم.

حمیدرضا صارمی در ادامه صحبت های خود به تجربه برخی از کشورهای موفق اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که شهرداری ها بوده اند که انواع مختلفی از مسکن را ساخته و به بهبود وضعیت کمک کرده اند. مثلاً مسکن حمایتی اجاره ای و اجاره به شرط تملیک، یکی از الگوهای موفق شهرداری های دنیاست. در این الگو از ظرفیت های مالی، بانک ها و مشوق های قانونی استفاده می شود تا در نهایت، نیازمندان را صاحبخانه کنند. این الگو برای تمام افراد مشابه نیست و برای هر دسته از نیازمندان، نسخه ای خاص تدوین می شود.

شهرداری تهران برای رونق مسکن چه کرده است؟

در این میان، سوالی که مطرح می شود این است که برای رونق مسکن سازی، چه اقداماتی از سوی شهرداری صورت گرفته است؟ معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در اقدامات اخیر این نهاد اعلام کرد که در این دوره، تلاش شده که با استفاده از الگوهای مشارکتی، رونق ساخت و ساز را افزایش دهیم. علاوه بر این، بستر برای استفاده از ظرفیت های شهرداری مهیا شده و این نهاد نیز از ظرفیت های مزبور برای حمایت از بخش خصوصی و رونق مسکن سازی استفاده می کند.

البته تا به امروز، این اقدامات نتوانسته مشکل مسکن را به شکل ریشه ای حل و فصل کند اما به هرحال، این امیدواری می رود که شهرداری تهران، گام های جدی تری برای رفع معضل بزرگ مسکن پایتخت و مسکن سازی بردارد. البته حمیدرضا صارمی نیز بر این موضوع تاکید داشت و خاطرنشان ساخت که شهرداری تهران، آماده همکاری با نهادهای مختلف و استفاده از ابزارهای قانونی و مالی است تا مسکن نیازمندان را تامین کند.

با توجه به این وضعیت، می توان گفت که گرچه شهرداری آماده پذیرش وظایف خود در قبال مسکن سازی هست اما به نظر می آید که محدودیت هایی در رابطه با این موضوع وجود دارد. مثلآً شهرداری ابزارهای لازم برای حمایت مالی از طرح های مسکن سازی را ندارد.

البته در این میان، اقداماتی همچون ارائه بسته ۱۹ بندی مشوق برای مسکن سازان بافت فرسوده اعمال شده اما به نظر نمی آید که این موضوع اثر چندانی داشته باشد یا اینکه تغییر بزرگی در شیوه عملکرد شهرداری ایجاد کرده باشد.

source

توسط chidanet.ir