بازار رکودزده ساخت و ساز که همزمان با تورم ساختمانی نیز دست و پنجه نرم می کند، از آخر هفته گذشته با یک شوک تازه روبهرو شد؛ تفاهمنامه ای بیرون از وزارت راه و شهرسازی به عنوان تنها مرجع تصویب مقررات ساختمان در دولت، منعقد شده است که می گوید ساختمان های جدید مسکونی باید به نیروگاه خورشیدی مجهز شوند.
به گزارش اخبار ساختمان، ساختمان سازها در تهران و شهرهای بزرگ، آخرهفته گذشته با شوک تازه ای در مسیر ماراتن مجوزها و التهاب قیمت ها روبهرو شدند. روزهای پایانی هفته گذشته در شبکه های اجتماعی تصویر نامه ای منتشر شد که محتوای آن از تکلیف اجباری گروهی از سازنده های مسکن برای نصب نیروگاه خورشیدی در پشت بام ساختمان در حال ساخت حکایت داشت.
آنچه از آن نامه در فضای بازار مسکن و ساختمان برداشت شد، تعیین شرط جدید برای صدور پایان کار بود؛ اما این تلقی درست است یا سوءبرداشت؟
ایجاد نیروگاه خورشیدی؛ اجبار یا فرهنگ سازی؟
تفاهم صورت گرفته بین متولی تامین برق و نظام مهندسی که در هفته های پایانی دوره قبلی نظام مهندسی انجام شده است، می گوید: از این پس سازندگان ساختمان های چهار طبقه و بیشتر یا ساختمان هایی با زیربنای بالای یک هزار مترمربع، باید قبل از درخواست برای انشعاب برق واحدهای مسکونی، یک نیروگاه خورشیدی در پشت بام بنا کنند و اگر نکنند، تاییدیه نظام مهندسی صادر نمی شود که در این صورت، شهرداری ها نیز بدون ارائه تاییدیه، پایانکار برای سازنده صادر نخواهند کرد.
اکنون بررسی های به عمل آمده از شوک خورشیدی واردشده به فعالان ساختمانی و سازندگان مسکن در پی اعلام خبر تفاهم مربوطه نشان می دهد، وزارت راه و شهرسازی به عنوان مرجع تدوین و تصویب مقررات ملی ساختمان، هیچ خبر و اطلاعی از تفاهم صورت گرفته در خارج از این وزارتخانه برای نصب اجباری پنل خورشیدی در ساختمان های مسکونی ندارد و در این خصوص، مصوبه یا ابلاغیه ای به شهرداری ها ارائه نکرده است.
به این ترتیب اگر قانون نظام مهندسی و مقررات ملی ساختمان مطابق منطق و عرف، مبنای هر نوع تصمیم گیری برای حذف و اضافه مراحل ساخت و ساز و مجوزهای مربوطه در نظر گرفته شود، در این صورت اجباری شدن احداث نیروگاه در ساختمان های مسکونی باید با اصلاح قانون فعلی یا تصویب قانون جدید یا دستکم اصلاح مبحث 19 مقررات ملی ساختمان از سوی وزارت راه و شهرسازی اتفاق بیفتد و به سازنده ها ابلاغ شود.
از طرفی گفته می شود، تفاهم صورت گرفته، بیشتر به دنبال فرهنگ سازی و تشویق فعالان ساختمانی و مالکان ساختمان های کلنگی برای تجهیز ساختمان در حال ساخت خود به ظرفیت تولید برق برای شرایط خاموشی ها بوده است و قرار نیست جنبه تکلیف داشته باشد. به این ترتیب مشخص می شود، تلقی اجبار به ایجاد نیروگاه خورشیدی می تواند سوءبرداشت باشد؛ هر چند اگر ابعاد کامل آن از سوی وزارت راه و شهرسازی روشن نشود، مسیر ارائه جواز از سوی عوامل صدور مجوزهای ساختمانی و ارائه خدمات زیرساختی به سازنده ها احتمال دارد دچار اختلال و دست انداز شود که در این صورت، تبعات آن در شرایط فعلی رکود تورمی تولید مسکن و ساختمان، مناسب نیست.
هزینه نصب نیروگاه در آپارتمان ها چقدر است؟
خبر تفاهم دولتی برای نصب اجباری پنل خورشیدی در ساختمان های مسکونی، سه پرسش برای شهروندان، مالکان و فعالان ساختمانی به وجود آورده است؛ ساکنان واحدهای مسکونی یک ساختمان مجهز به نیروگاه دقیقا چه خدمات و امکاناتی از آن نیروگاه می گیرند؟ قیمت احداث نیروگاه خورشیدی روی پشت بام چقدر تمام می شود؟ آیا نصب و بهره برداری از نیروگاه خورشیدی به همین سادگی بیان موضوع است یا محدودیت هایی وجود دارد؟
نتایج بررسی های انجام شده درباره این پرسش ها نشان می دهد، کاربری یک نیروگاه خورشیدی در یک ساختمان مسکونی برای مالکان آن می تواند به یکی از سه روش قابل اجرا باشد. در یک حالت، تجهیزات تولید برق از تابش خورشید در پشت بام به شکل منفصل از شبکه سراسری توزیع برق، شاید بتواند کل انرژی الکتریکی موردنیاز ساکنان ساختمان را تامین کند که البته این مدل در شهرها و با وجود ساختمان های مسکونی چندواحدی، نامتعارف و گزینه بعید به نظر می رسد. مهمترین مانع برای این حالت، سطح محدود پشت بام ها، ساعات محدود تابش و هزینه ایجاد است.
در حالت دوم، نیروگاه متصل به شبکه برق می شود که در این صورت برق خورشیدی تولیدشده توسط ساختمان وارد شبکه توزیع می شود. برای این منظور ماده ای از قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی وجود دارد که خرید تضمینی برق از مالکان نیروگاه با قیمت بیش از 10 برابر قیمت فروش برق به مشترکان را امکانپذیر می کند. در این حالت، برق خورشیدی تولیدشده توسط پنل های نصب شده در پشت بام ساختمان ها با ورود به مدار، ظرفیت برق رسانی را افزایش می دهد و شاید از این طریق، بخشی از ناترازی و بحران خاموشی ها رفع شود.
در حالت سوم، نیروگاه خورشیدی در عین حال که به شبکه متصل است، به باتری ذخیره برق تولیدشده نیز مجهز می شود تا به محض خاموشی و قطع برق سراسری، برق موردنیاز ساختمان را تامین کند.
در حال حاضر برخی کارشناسان این حوزه می گویند، منظور تفاهم کنندگان نامه خورشیدی، ایجاد امکان تولید برق در ساختمان ها و عرضه آن به مدار توزیع است که البته موضوع فروش برق به دولت نیز مطرح است. با این حال، پرسش دوم نیز قابل اهمیت است.
نتایج بررسی ها درباره این پرسش حاکی است، هزینه نصب نیروگاه خورشیدی در پشت بام ساختمان مسکونی به دو فاکتور اصلی مرتبط است؛ ظرفیت متراژی پشت بام برای پذیرش تعداد پنل و سطح درخواست ساکنان ساختمان برای میزان دریافت انرژی از نیروگاه در طول یک روز یا ماه یا سال.
با لحاظ متوسط تراکم ساختمانی و مساحت واحد مسکونی در شهر تهران (چهار تا پنج طبقه و هر طبقه دارای 2 واحد 80 تا 90 مترمربعی) و همچنین متوسط برق مصرفی یک خانوار سه نفره به گونه ای که میزان مصرف ماهانه او نه خیلی پایین تر از الگوی مصرف و نه به میزان خیلی بالاتر از الگوی مصرف باشد، برآورد می شود فضای پشت بام امکان ایجاد نیروگاه با ظرفیت 12 کیلووات ساعت را داشته باشد که با توجه به ساعت تابش نور خورشید که در تهران چیزی بین 5 تا 6 ساعت در روز است، این نیروگاه قادر است در روز 60 تا 70 کیلووات انرژی تولید کند.
در کنار این ظرفیت خورشیدی در ساختمان های مسکونی تهران – که البته همه ساختمان ها و همه جای تهران چنین امکانی را ندارند- با لحاظ اینکه میزان خاموشی در روز سه ساعت باشد و در این مدت، نیاز به برق خورشیدی احساس شود، در این صورت قیمت احداث نیروگاه با قابلیت اتصال به شبکه توزیع و همچنین داشتن باتری و همچنین امکان خودکار مصرف برق ذخیره به محض خاموشی در یک ساختمان 8 تا 10 واحدی با شرایط فرض شده، چیزی در حدود 1.5 تا 2 میلیارد تومان خواهد بود؛ این رقم حدود 10 درصد هزینه ساخت است.
نصب نیروگاه خورشیدی در تهران با چه محدودیت هایی مواجه خواهد بود؟
قبل از پاسخ به این پرسش، چنانچه همان تفاهم ملاک باشد، در این صورت فراوانی ساختمان های چهار طبقه و بیشتر یا مجتمع های مسکونی با زیربنای بیش از 1000 مترمربع در خیلی از شهرهای کشور به ویژه شهرهای کوچک و متوسط، به مراتب کمتر از خانه های یک و دو طبقه و ساختمان های حداکثر چهار طبقه است.
تهران صاحب بیشترین ساختمان های نامزدشده برای نصب نیروگاه خورشیدی شناخته می شود. اما در همین پایتخت هم همه ساختمان های مسکونی قابلیت نصب نیروگاه خورشیدی را ندارند به 6 علت. اولین محدودیت، سایه اندازی ساختمان های مجاور است که امکان تابش نور خورشید در بازه زمانی 5 تا 6 ساعت تابش مفید را کم یا کلا سلب می کند.
محدودیت دوم، مساحت محدود پشت بام و اشغال همان سطح محدود توسط کولر و آنتن و… است.
محدودیت سوم، روزهای ابری و به ویژه نیمه دوم سال است که در روزهایی مثل یکی دو روز گذشته، ساعات تابش مفید نور خورشید در حد دقیقه کاهش می یابد.
محدودیت چهارم نیز تغییرات شدید دمای هوا است که روی راندمان مجموعه نیروگاه از جمله باتری اثر معنادار دارد.
محدودیت بعدی نیز آلودگی هوا و گرد و غبار است که احتمالا در مسیر اصابت امواج نور خورشید روی صفحات تاثیرگذار خواهد بود.
ایده کارشناسان چیست؟
در حال حاضر از یک طرف فعالان ساختمانی و سازندگان مسکن در تهران با شوک خورشیدی ناشی از اطلاع رسانی مبهم دولت در خصوص ابعاد دقیق و شفاف برنامه اش برای تولید برق از پنل خورشیدی روی پشت بام ها روبهرو و از طرف دیگر مشغول محاسبات اقتصادی برای تغییر سطح تورم ساخت مسکن در صورت تجهیز ساختمان ها به ظرفیت تولید برق هستند.
طی 6 سال گذشته میزان تورم ساخت مسکن و زمین به طور متوسط سالی 55 درصد بوده است و میزان رشد قیمت مسکن نیز 64 درصد. نتیجه رشد هزینه ساخت و رشد قیمت فروش باعث شد میزان عایدی سازنده ها در کشور به سالی متوسط 43 درصد و در تهران به سالی 27 درصد افت کند.
در حال حاضر عایدی پایین ساخت و ساز در مقایسه با مدل های دیگر سرمایه گذاری و فعالیت اقتصادی، سازنده ها را سرخورده کرده است و از طرف دیگر، امکان رشد بیشتر قیمت فروش برای جبران تورم ساخت نیز وجود ندارد. در چنین شرایطی، کارشناسان حوزه برق خورشیدی به دولت پیشنهاد می کنند، به جای تدارک هر ساختمان یک نیروگاه، هزینه احداث آن در مدلی اقتصادی از بخش تولید ساختمان دریافت شود تا در چند نقطه بیرون از شهرها که زمین مناسب به لحاظ مساحت بالا و تابش مناسب وجود دارد، امکان راه اندازی نیروگاه های خورشیدی در مقیاس اقتصادی پربازده و با قابلیت اتصال به شبکه توزیع فراهم شود. در این روش در نهایت هدف مدنظر که همان مقابله با ناترازی از طریق تولید برق خورشیدی است امکان تحقق پیدا می کند.
دنیای اقتصاد
source