بارها از سوی مقامات و مسئولین مختلف جمهوری اسلامی ایران تاکید شده که باید در تمام جوانب و مسائل کشور از حضور جوانان و افراد متخصص بهره برد. حالا که موضوع مسکن به یک بحران جدی تبدیل شده، خیلی از مسئولین دوباره تاکید می کنند که باید جوانان را به میدان کشاند. سرپرست سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور به تأسی از نگاه مقام معظم رهبری، به این نکته تاکید داشت.
به گزارش پرشین سازه ، امین مقومی اعلام کرد که باید به جوانان متخصص و متعهد فرصت داده شود تا به بحران مسکن ورود پیدا کنند. از دیدگاه ایشان، بخشی از روند کمک به بخش خصوصی شامل همین موضوع می شود. البته نباید نظارت بر عملکرد را نیز فراموش کرد.
اختتامیه دومین همایش ملی فناوری های نوین و بهینه سازی انرژی با تاکید بر هوش مصنوعی در صنعت ساختمان در استان سمنان برگزار شد و در این مراسم، بخشی از مسئولین استانی و سرپرست سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور نیز حضور داشتند.
در این مراسم، امین مقومی خاطرنشان ساخت که تعداد فارغ التحصیلان مهندسی در کشور ما رو به افزایش رفته و مقام سوم دنیا را داراست. البته در این مدت به نظر می آید که اقبال به رشته های مهندسی کمتر شده است و خیلی از افراد، علاقه خود را به رشته های مهندسی از دست داده اند. این موضوع می تواند ضربه ای به سرمایه های اجتماعی باشد و باید آسیب شناسی شود.
امین مقومی تاکید کرد که این تعداد از فارغ التحصیلان مهندسی، می توانند در شرایط بحران و تحریم، نجات بخش باشند و صنعت ساختمان کشور را نجات دهند. در صورتیکه به نظرات کارشناسانه و دغدغه های آنها توجه نشود، نمی توان این هدف را محقق ساخت و بحران مسکن را حل کرد.
یکی از نکات جالب توجه در همایش مزبور، تاکید بر حوزه هوش مصنوعی در ساختمان بود که اتفاقاً بسیار مورد استقبال سرپرست سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور قرار گرفت.
وی عنوان کرد: بر اساس گفته های مقام معظم رهبری، در صورتی که از هوش مصنوعی غافل شویم، ۱۰ سال آینده به قدری عقب خواهیم ماند که شاید جبران آن به سادگی قابل انجام نباشد.
این مقام مسئول در ادامه سخنرانی خود تاکید کرد که گرچه قوانین نظام مهندسی ساختمان لازمه کار مهندسان هستند اما نباید به همین مسئله محدود ماند. مثلاً در خیلی از مواقع، از نیروهای متخصص ساخت و ساز استفاده نمی شود و همین موضوع مشکلات را تشدید می کند.
یک ساختمان باید توسط فرد متخصص و خبره ساخته شود که در نهایت بعد از اتمام کار نیز، پاسخگوی کار خود باشد. مقومی تاکید کرد که منظور از متخصصان، صرفاً کسانی که مدرک دانشگاهی دارند و فارغ التحصیل شده اند، نیست! بلکه منظور تمام کسانی است که تجربه عملی در ساخت و ساز دارند. البته تمام این افراد باید زیر چتر پروانه اشتغال عمل کرده و نسبت به اقدامات خود پاسخگو باشند.
سرپرست سازمان نظام مهندسی ساختمان تاکید کرد که قوانین نظام مهندسی ساختمان بسیار جامع و مترقی هستند و نیاز خاصی به اصلاح ندارند. مشکل اساسی به نحوه اجرای این قوانین برمی گردد. در حال حاضر، بیش از ۵۷۷ هزار مهندس در نظام مهندسی ساختمان کشور وجود دارند که نظرات تخصصی و کارشناسانه آنها می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات کشور شود.
وی به اهمیت شناسنامه فنی ملکی ساختمان اشاره کرد و یادآور شد که بهترین تضمین اجرای قوانین ساختمانی، همین شناسنامه است. در صورتی که موضوعات مختلف ساختمان را به هم گره زد، بیشتر مشکلات این عرصه حل خواهد شد. در واقع به این ترتیب، هم مصرف انرژی ساختمان ها کنترل می شود، هم عمر ساختمان افزایش پیدا می کند، هم سرمایه های ملی حفظ می شود و حتی، دیگر نیاز نیست که نگران اشتغال، تعرفه و بیمه مهندسان باشیم.
یکی از مشکلات بزرگ مهندسان این است که نمی توانند در مجامع عمومی خود تصمیم گیری های کلان داشته باشند. واقعیت اینجاست که دولت و مجلس محدودیت های زیادی در تصمیم گیری دارند اما در صورتی که اجازه بدهند، مهندسان به صورت درون مجمعی، برای مشکلات خود تصمیم گیری کنند، خیلی از مشکلات از جمله بیمه مهندسان برطرف خواهد شد.
امین مقومی در بخش دیگری از صحبت های خود به اهمیت صادرات خدمات مهندسی اشاره کرد که متاسفانه مدت هاست مغفول مانده است. منظور این نیست که افراد متخصص را به کشورهای دیگر صادر کنیم، بلکه منظور این است که آنها را به کار در پروژه های خارجی تشویق کنیم تا ارزآوری برای کشور داشته باشند.
در حال حاضر، بسیاری از مهندسان در پروژه های خارجی مشارکت کرده و طراحی می کنند و از داخل ایران، درآمد دلاری دارند. باید از پتانسیل این موضوع استفاده کرد و به این ترتیب، وضعیت مهندسان کشور را بهبود بخشید.
امین مقومی در انتهای سخنان خود به ارائه آمار مهندسان عضو سازمان نظام مهندسی پرداخت و خاطرنشان ساخت که در همین استان سمنان حدود ۵ هزار و ۳۰۰ مهندس عضو سازمان وجود دارد. تعداد کل مهندسان کشور ۶۰۰ هزار نفر است.
source