برق کشی اصولی ساختمانهای تجاری و صنعتی به ایمنی و کاهش مصرف برق کمک شایانی خواهد کرد. مجموعه قوانین برق کشی ساختمان در برخی از سالها دستخوش تغییراتی میشود که در ادامه بررسی خواهیم کرد. به همین منظور از مجموعه تهران برق جهت ارائه اطلاعات به روز و فنی کمک گرفتیم. به صورت کلی خرید سیم و کابل برق مناسب در هر ساختمان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
به عنوان مثال خرید کابل افشان در ساختمان باید با توجه به میزان بار الکتریکی مصرفی و همچنین استانداردهای کابل کشی انجام شود. در صورتی که خرید کابل افشان بدون توجه به حداکثر توان خروجی صورت گیرد، قطعی و نوسان برق چالش بسیار زیادی به دنبال خواهد داشت.
اصول برق کشی ساختمان چند طبقه | نکات برق کشی ساختمان یک طبقه
در این بخش قصد داریم بر اساس نقشه برق ساختمان چند قانون بسیار مهم از قوانین ساختمان را مورد بررسی قرار دهیم. به یاد داشته باشید که اصول برقی کشی ساختمان با توجه به تعداد طبقات و همچنین کاربری آن ها متفاوت است. نکاتی که در این بخش مطرح میشود بیشتر برای ساختمانهای مسکونی قابل اجرا می باشد.
قرار دادن محافظ پریز در محیط مربوط و آشپزخانه
یکی از مهمترین قوانین برق کشی ساختمان در سال ۲۰۲۵ استفاده از محافظ پریز برق میباشد. به صورت کلی پریز برق در محیطهای مرطوب دارای روکش اختصاصی است. با این حال در آشپزخانه و حمام پریزها به روکش مجزا نیاز خواهند داشت. این رویکرد از اتصالی برق و همچنین نوسان برق جلوگیری خواهد کرد. دقت کنید که پریزها در فواصل مناسب قرار داشته باشند. به عنوان مثال پریزهای برق آشپزخانه باید در فاصله ۳۰ سانتیمتری از کابینت قرار گیرند و حداقل ارتفاع آن ها از کف زمین حدود ۱۲۰ سانتیمتر باشد.
فاصله آویز سیستم روشنایی از سقف ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر
یکی از مهمترین نکاتی که در واحدهای آپارتمانی نادیده گرفته میشود، فاصله استاندارد آویز روشنایی است. در صورتی که داخل ساختار روشنایی از لامپهای کشیده استفاده میکنید بهتر است که ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ سانتی متری از سقف را مدنظر قرار دهید. البته در قانون برق کشی ساختمان به لوستر اشاره نشده است، حداقل فاصله آن از قسمت آویز تا سقف حدود ۵۰ سانتیمتر می باشد. لازم به ذکر است که این شرایط به استاندارد بودن ارتفاع دیوار طبقات بستگی دارد. در صورتی که سقف کاذب و یا گچکاری خاص صورت گرفته است، این اعداد میتواند تعدیل شود.
استفاده از کابل افشان مناسب در سیستم روشنایی
خرید کابل افشان در ساختمانهای صنعتی و تجاری با هدف مدیریت بهتر جریان برق و همچنین کابل کشی ساده رایج می باشد. نکته بسیار مهم در تهیه کابل افشان نوع هادی کابل ، روکش و همچنین سطح مقطع هادی است که متاسفانه نادیده گرفته میشود. معمولا شرکتهای معتبر تمامی اطلاعات مورد نیاز برقکار را در قالب یک کاتالوگ به او خواهند داد. اگر از کابل افشان برای سقف کاذب و انتقال نیروی برق داخل کار استفاده میکنید، حتما به انعطاف پذیری روکش آن توجه نموده تا دچار چالش نشوید.
کابل کشی اختصاصی مناسب سیستم گرمایشی و سرمایشی ساختمان
یکی از مهمترین نکاتی که در قانون برق کشی ساختمان باید مورد توجه قرار گیرد، قرار دادن مسیر اختصاصی برای سیستم سرمایش و گرمایش میباشد. کابلهای مورد نیاز کولر گازی، کولر آی و اسپلیت به نسبت کابلهای معمولی متفاوت است. چرا که آن ها انرژی بسیار زیادی نیاز دارند و اگر انرژی مورد نیاز آن ها با نوسان تامین شود، عملکرد کلی آن ها با چالش مواجه میشود. در صورتی که از کابل چند رشته ای برای تامین انرژی سیستم سرمایشی و گرمایشی استفاده میکنید، حتما به مقاومت جریان آن توجه داشته باشید.
کابل کشی استاندارد و ارائه نقشه مشخص
امروزه ساختمانهای مسکونی و تجاری یک مسیر کاملا مشخص برای کابل کشی برق دارند و هر شخصی میتواند تعمیرات برق را انجام دهد. در صورتی که کابل کشی برق به صورت غیر اصولی و اصطلاحا شلخته انجام شود، بروز آسیب و آتش سوزی یک کابل میتواند روی کل فرآیند کابل کشی تاثیر منفی داشته باشد و برق ساختمان را نیز قطع کند. در صورتی که داخل ساختمان ۱۵ سال ساخت زندگی میکنید و برق کشی آن مشخص نیست، از یک متخصص کابل کشی جهت بازدید و بررسی مدار تامین انرژی کمک بگیرید. چرا که در فصول تابستان که نوسان برق زیاد است با اسیب دیدن یک مدار برق کل ساختمان قطع خواهد شد.
استفاده از کلید محافظ جان
استفاده از کلید محافظ جان در ساختمانهای جدید کاملا رایج است و این موضوع میتواند به سلامت اعضای خانه کمک زیادی کند. خصوصا اگر این کلید در آشپزخانه قرار داشته باشد و نوسانات تجهیزات برق را به صورت دقیق رصد نماید. در گذشته کلید محافظ جان برای برق سه فاز تعریف میشد و کاربرد اصلی آن داخل شهرکهای صنعتی بود. اما در حال حاضر کلید محافظ جان یکی از مهمترین بخشهای ایمنی در قانون برق کشی ساختمان است که میتواند تضمین کننده جان افراد باشد.
توجه به قوانین کابل کشی پشت بام ساختمان و تغییر ساختار کلیدها
در گذشته قرار دادن کابل ارت و همچنین محافظ روی جعبه اصلی برق به معنی رعایت قوانین کابل کشی ساختمان بود. اما در حال حاضر قانون برق کشی ساختمان در پشت بام تغییراتی داشته و محاسبه حداکثر جریان خروجی، توجه به سوئیچهای یک طرف کنترل و تعریف مسیر روشنایی ویژه از اهمیت بسیار زیادی برخورداراست. امروزه جعبه برق پشت بام باید آرایش مشخص داشته باشد و کابلهای ورودی و خروجی در داکت مخصوص قرار گرفته باشند. حتی برخی از ساختمان مسیر جریان اصلی را به صورت شماتیک روی درب جعبه قرار میدهند تا تعمیرات یک مسیردچار آسیب نشوند .
فاصله مناسب جعبه فیوز
در گذشته یکی از چالشهای اصلی و اساسی که در ساختمانهای قدیمی رعایت نمیشد، محل نامناسب کنتور و جعبه فیوز بود. جعبه فیوز نمیتواند در محل نامناسب قرار گیرد و در کنار آن لولههای آب و گاز رد شود. به همین دلیل است که برای آن یک حریم ۱ تا ۱.۵ متر در نظر گرفته میشود. از طرفی ارتفای مناسب آن از سمت زمین حدود ۱.۵ متر میباشد تا برقکار هنگام تغییرات بالاترین تسلط را داشته باشد.
جمع بندی
در این بخش تلاش کردیم که به صورت اجمالی و بسیار خلاصه قانون برق کشی ساختمان را مورد بررسی قرار دهیم. البته که قوانین برق کشی ساختمان بسیار گسترده است و هر برقکار موظف است از آن آگاهی داشته و مورد مطالعه قرار دهد. با این حال مواردی که در این بخش بیان شد با هدف بررسی عمومی قوانین کابل کشی ساختمان است. در صورتی که قوانین ساده رعایت نشده باشد، مسائل پیچیده و تخصصی نیز مورد تایید نخواهد بود. متاسفانه در سال ۱۴۰۳ آمار قابل توجهی از برق گرفتگی و آتش سوزی به دلیل نقص مدار منتشر شده است که با چند تکنیک ساده میتوانست از وقوع آن جلوگیری کرد. انتخاب سیم و کابل مناسب و همچنین برق کشی منظم از بخش عمده ای از مشکلات جلوگیری خواهد کرد.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و پرشین سازه در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
source