مدت هاست که وام ۱ میلیاردی مسکن و تسهیلات جعاله به متقاضیان پرداخت نمی شود و به همین دلیل، بلاخره بانک مسکن دست به اقدام زده و می خواهد وام مسکن را دو برابر کند. البته هنوز مشخص نیست که این پیشنهاد چقدر جدی است و آیا بلاخره رنگ و بوی واقعیت به خود می گیرد یا خیر!
به گزارش پرشین سازه ، درخواست بانک مسکن مبنی بر دو برابر شدن وام به بانک مرکزی ارائه شده است و حالا باید ببینیم که چه واکنشی از سوی بانک مرکزی رخ خواهد داد. بیش از دو سال است که رکود بر بازار مسکن سایه انداخته و هیچ اتفاق مثبتی در آن رخ نداده است.
با توجه به این وضعیت، بعید نیست که بانک مسکن به دنبال شوآف بیشتر برای خود باشد و با اعلام این خبر، اعتبار خود را افزایش دهد.
مدیرعامل این بانک اعلام کرد که درخواست دو برابر شدن وام مسکن به انبوه سازان را به بانک مرکزی ارائه داده اند و در صورتی که موافقت صورت بگیرد، قطعاً اتفاقات خیلی خوبی در بخش مسکن رخ خواهد داد.
خورسندیان در ادامه خاطرنشان ساخت که با چنین اقدامی، می توان سهم زیادی از هزینه های ساخت مسکن را با تسهیلات پوشش داد. تمام این حرف ها در حالی زده می شود که ایشان در خرداد ماه امسال، اعلام کرده بود که انبوه سازانی که از فناوری های مدرن بهره می برند، می توانند تا سقف ۹۵۰ میلیون تومان از بانک مسکن وام بگیرد. سازندگان حرفه ای نیز امکان دریافت ۱ میلیارد تومان وام مسکن داشتند. برای متقاضیانی که در شهرهای با جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر زندگی می کردند، مبلغ این تسهیلات تا سقف ۸۰۰ میلیون تومان بود.
با این وجود دیدیم که تا مدت ها پرداخت تسهیلات مسکن متوقف شد و حتی وام جعاله نیز پرداخت نمی گردید. علاوه بر این، رئیس انجمن انبوه سازان، فقط چند ماه بعد از این اظهارات اعلام کرد که هیچ یک از سازندگان نتوانسته اند وام ۱ میلیاردی از بانک مسکن بگیرند و چنین حرفی از اساس تکذیب می شود.
وقتی که مجدداً صحبت از دو برابر شدن وام مسکن می شود، طبیعی است که خیلی از افراد و فعالان بازار به شک و شبهه بیفتند و اساساً چنین شوآف هایی را نپذیرند. رئیس انجمن صنفی انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران می گوید که تا به امروز، هیچ اقدامی از سوی بانک مسکن در راستای اعطای تسهیلات صورت نگرفته و سازندگان هم هیچ پولی دریافت نکرده اند تا برنامه های مزبور را پیاده سازی کنند.
ایرج رهبر اعلام کرد که استفاده از فناوری های مدرن در ساخت مسکن، پیامدهای مثبت زیادی از جمله افزایش ۵۰ درصدی اشتغال مهندسان دارد. با این وجود، تا به امروز حمایتی از صنعتی سازی و مدرن سازی نشده است. این در حالیست که باید حداقل ۱۵ درصد ساخت و سازهای کشور صنعتی شوند و تکنولوژی های مدرن در آنها به کار گرفته شود.
در صورتی که از سازندگان و انبوه سازان در راستای صنعتی سازی حمایت شود و تسهیلات بانکی مناسب به آنها پرداخت گردد، قطعاً انگیزه آنها نیز بیشتر خواهد شد و حتی ممکن است بازار مسکن نیز از وضعیت رکود کنونی خارج شود.
در حال حاضر، وام مسکنی که پرداخت می شود، فقط برای ساخت ۹ متر از خانه کفاف می دهد. به همین دلیل است که بانک مسکن تلاش دارد تا مبلغ آن را دو برابر کند. البته با توجه به وضعیت ناترازی بانک ها و کسری بودجه ای که در دولت وجود دارد، اصلاً مشخص نیست که با این پیشنهاد موافقت شود یا خیر!
بر اساس نظر بسیاری از کارشناسان مسکن، تسهیلات پرداختی دیگر برای خانه دار شدن متقاضیان کفایت نمی کند و در بهترین حالت، صرفاً برای جبران هزینه های جانبی مسکن به کار خواهد آمد. وقتی که هزینه اوراق را از وام مزبور کم کنیم، مبلغ نهایی برای خرید ۳.۵ متر خانه در تهران کافی خواهد بود. دهک های پایین جامعه و زوج های جوان هم بدون کمک دولت، قادر به خرید مسکن نیستند.
گفته می شود که در حال حاضر، قدرت خرید زوجین تهرانی فقط ۷ متر است. در صورتی که با درخواست بانک مسکن موافقت شود، مبلغ وام مزبور ۲ میلیارد تومان خواهد شد.
لازم به ذکر است که این وام صرفاً به کسانی پرداخت می شود که قصد خرید مسکن داشته باشند. نکته ای که از نظر مسئولین بانک مسکن و دولت مغفول مانده، این است که حتی دو برابر شدن وام نیز چندان موثر نخواهد بود، چرا که قطعاً باید اوراق بیشتری برای دریافت این وام خریداری شود و علاوه بر این، اقساط این وام بسیار بالا و دوره بازپرداخت آن خیلی طولانی خواهد شد.
در حال حاضر، نگاهها به سوی بانک مرکزی است که آیا با این پیشنهاد موافقت خواهد کرد یا خیر؟! اقساط وام ۹۶۰ میلیونی فعلی، حدود ۱۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است که توسط بسیاری از متقاضیان مسکن قابل پرداخت نیست. بازپرداخت نهایی آن نیز مبلغی معادل ۲ میلیارد و ۷۸۰ میلیون تومان می شود. برای مجردها نیز مبلغ اقساط نزدیک به ۱۱ میلیون و ۲۷۷ هزار تومان است.
source