حتی خوش بین‌ترین کارشناسان و تحلیلگران بازار مسکن نیز باور ندارند که در روزهای باقی مانده به سال جدید، اتفاق خاصی در بازار مسکن رخ دهد و از وضعیت رکودی خارج شود. این در حالیست که در آستانه عید نوروز، همواره به شکل سنتی بازار مسکن درگیر افزایش حجم معاملات می شد.

به گزارش پرشین سازه ، حالا که قیمت به حدی رسیده که متقاضیان مسکن قدرت خرید خود را از دست داده اند، نباید توقع رفتار سنتی از بازار مسکن داشت. به خصوص با توجه به اینکه بازارهای موازی از جمله طلا و ارز جذابیت بیشتری برای متقاضیان سرمایه گذاری دارند و قدرت نقدشوندگی آنها بالاتر است.

در شرایطی که وضعیت اقتصادی مردم، اجازه خرید مسکن را نمی دهد، طبیعی است که به سراغ بازارهایی بروند که همچنان، قدرت خرید در آنها به طور کامل از بین نرفته است. بنابراین بعید است که در شب های باقی مانده به عید، بازار مسکن تکان خاصی بخورد یا الگوی رفتاری خریداران و فروشندگان تغییر کند. با این وجود، بد نیست که فاکتورهای موثر بر بازار آخرسال را بررسی کنیم!

رشد نسبی اما کم!

در بازار معاملات مسکن امسال نیز رشد نسبی اما کمتر از سال های گذشته را شاهد بوده ایم. به شکل سنتی، بسیاری از خریدارانی که تصمیم به خرید مسکن دارند، ترجیح می دهند که قبل از آغاز سال نو دست به خرید بزنند؛ چرا که نگرانی از بابت افزایش قیمت دارند.

یکی از کارشناسان بازار مسکن نیز می گوید که معاملات شب عید به یک سنت در بازار مسکن تبدیل شده است. در طی روزهای گذشته نیز به شکل نسبی همین روند را شاهد بوده ایم. به گفته فرشید ایلاتی، گرچه این روند رو به رشد بوده اما باز هم رشد آن نسبت به سال های گذشته خیلی کمتر بوده است.

بنابراین نمی توان گفت که در پایان امسال، تغییر خاصی را شاهد بودیم و روند بازار همچنان رکودی است. البته این رکود برای متقاضیان واقعی مسکن، فرصت بی نظیری ایجاد می کند.

ایلاتی در ادامه صحبت های خود، اذعان داشت که شرایط تعادل به بازار برگشته و متقاضیانی که قصد خرید دارند، بهتر است این فرصت را از دست ندهند. هنوز نوسانات نرخ ارز روی بازار مسکن اثر چندانی نگذاشته است.

بنابراین پیش از اینکه قیمت مسکن نیز به تبع نرخ ارز و طلا بالا برود، فرصت خوبی برای خرید خواهد بود. خریداران می توانند چانه زنی کنند و شرایط خرید بهتری برای خود مهیا سازند.

این کارشناس بازار مسکن تاکید کرد که در سال آتی، قطعا شاهد اصلاح نرخ مسکن خواهیم بود و این شاخص، خود را به نرخ ارز خواهد رساند. وی در ادامه خاطرنشان ساخت که احتمالاً بعد از تعطیلات، شرایط کمی متفاوت خواهد بود. به همین دلیل، بعد از عید و در سال آتی، دوباره شاهد افزایش قیمت باشیم.

با توجه به این حرف ها، سناریوی افزایش قیمت مسکن در سال آتی اصلاً بعید و دور از انتظار نخواهد بود. با توجه به اینکه قیمت مسکن همواره تلاش دارد فاصله خود را با نرخ ارز کم کند، شاید باید منتظر افزایش قیمت مسکن نیز باشیم.

باید پروانه ساختمانی بیشتری صادر شود!

یکی از نگرانی های عمده تحلیلگران بازار مسکن این است که تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده به شدت کاهش یافته است. در واقع، از دیدگاه فرشید ایلاتی تعداد پروانه های ساختمانی از تعداد معاملات اهمیت بیشتری دارد، چرا که چشم انداز روشن تری در خصوص آینده بازار مسکن خواهد داد.

در قیاس با سال گذشته، تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده کاهش داشته است. این در حالیست که در سال ۱۴۰۲، رشد خوبی در این زمینه رخ داد اما دوباره روند صدور کاهشی شده است. یکی از مهمترین نکاتی که باید به آن توجه داشت، همین موضوع ساخت و ساز است. هرچقدر تعداد واحدهای نوساز عرضه شده در بازار بالاتر برود، فروش هم بیشتر خواهد شد و به این ترتیب، تکانی در بازار معاملات مسکن رخ خواهد داد.

در شرایطی که تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده کم باشد، فعالان بازار مسکن پالس منفی دریافت می کنند. در واقع بسیاری از فعالان تصور خواهند کرد که با توجه به شرایط ساخت و ساز، احتمالاً عرضه واحد نوساز در بازار کم خواهد شد و به این ترتیب، مجدداً قیمت ها رشد خواهد کرد.

فرشید ایلاتی در پایان صحبت های خود از دولت درخواست کرد که اقداماتی در این حوزه داشته باشد و محرک هایی به بازار مسکن ارسال نماید تا بازار رونق پیدا کند. در غیر این صورت باید شاهد افزایش مجدد قیمت ها باشد.

از سوی دیگر، دولت باید توجه بیشتری به قدرت خرید مردم داشته باشد و بداند که بدون تقویت آن، نمی توان توقع داشت که بازار مسکن به تعادل برسد.

source

توسط chidanet.ir