درحالی که ساخت و سازهای واحدهای مسکونی و تجاری در مازندران در شرایط کسب مجوز قانونی طبق اعلام رسمی نظام مهندسی ساختمان این خطه از شمال کشور در رعایت مقررات ملی وضعیت وخیمی دارد، استحکام ویلاهایی که به صورت غیرقانونی، در زمین های غیرمجاز و به صورت شبانه ساخته شدند به مراتب شرایط بدتری دارند و به گفته کارشناسان به هیچ عنوان ایمن نیستند.
به گزارش اخبار ساختمان، راز اسکلت ساختمان های ویلایی بسیار ضعیف و فاقد استحکام در مقابل هرگونه حوادث طبیعی از جمله در تکانه های بسیار خفیف زلزله که به گواهی کارشناسان، این خطه شمالی روی گسل زلزله نیز قرار دارد، با اجرای احکام قضایی قلع و قمع ساخت و سازهای غیرمجاز در مناطق غرب مازندران فاش شد.
کمبود زمین در مقابل تقاضای زیاد برای آن از سراسر کشور در استانی که از آب و هوای معتدل خزری برخوردار است و مواهب خدادادی بی نظیری مانند جنگل های هیرکانی و بیشترین میزان سواحل دریای خزر را در خود جای داده، سبب شده است تا طی چند دهه گذشته علاوه بر این که گرفتار پدیده ناهنجار و امنیت شکنی به نام «تغییر کاربری غیرمجاز اراضی» مواجه شود، ساخت و سازهای ویلاها در این گونه زمین ها نیز به لحاظ رعایت مقررات ملی ساختمان اصلا رعایت نشود.
بی توجهی به ساخت و ساز ها طبق رعایت مقررات ملی ساختمان در مازندران در حالی است که این خطه شمالی بر خلاف دیگر مناطق کشور که سطح آب آن بالا است، انجام آزمایش خاک و استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد امری ضروری و غیر قابل انکار است. موضوعی که وقتی در ساخت و سازهای قانونی به آن اهتمام نمی شود، به طور یقین در ویلا سازی های غیر مجاز اصلا به آن اعتنایی نخواهد شد.
انحراف در اجرای قوانین و مقررات در مازندران در همه بخش ها هم وجود دارد موضوع دیگری که طبق اعلام رسمی مسوولان رسانه ای هم شد، انحراف دستکم ۷۰ درصد تغییر کاربری زمین در مازندران است. یعنی این عرصه ها برای اجرای طرح های سرمایه گذاری انحراف داشته و به جای اجرای طرح های تولیدی، ویلا و کافی شاپ در این اراضی احداث شده است.
طبق آمار سازمان برنامه و بودجه مازندران از سال ۱۳۹۳ تا پایان سال گذشته یکهزار و ۲۷۵ طرح سرمایه گذاری با ۲ هزار هکتار مصوبه تغییر کاربری شورای برنامه ریزی دریافت کرد، که طبق بررسی و پایش، حدود ۷۰ درصد تغییر کاربری زمین برای سرمایه گذاری انحراف شده است.
خریداران ویلا در مازندران هشدار ویلا های غیر استحکام را جدی بگیرند
فرمانده یگان حفاظت اراضی غرب مازندران با تاکید بر این که در اجرای حکم قضایی قلع و قمع ویلاها، استحکام ضعیف فونداسیون این سازه ها مشخص شده است، گفت: این سازه ها با کوچکترین ضربه ریزش و تخریب شدند.
مجید ذکریایی با اظهار این که بیشتر این سازه ها در خارج از بافت و به صورت غیر قانونی ساخته شدند، ادامه داد: بررسی ها نشان می دهد زمین های این سازه های ویلایی به صورت غیر قانونی تغییر کاربری پیدا کرده و صاحبان بنگاه ها با هماهنگی رابطان محلی در روزهای تعطیل و بیشتر شبانه اقدام به ساخت و ساز کرده اند.
وی توضیح داد: این سازه ها بدون استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد و رعایت مقررات ملی ساختمان ساخته شده است.
ذکریایی با بیان اینکه تقاضای خرید ویلا در یک دهه گذشته در مازندران به خصوص غرب استان به شدت بالا رفته و قیمت ها هم متفاوت بوده است، ادامه داد: در حالی که این سازه ها از کمترین استحکام برخوردارند و امنیت جانی آن صفر است.
وی با بیان اینکه بیش از چهار هزار و ۸۰۰ مورد ساخت و ساز غیر مجاز با گشت و بازرسی ویژه منابع طبیعی امسال در غرب استان شناسایی شد، افزود: از این تعداد یک هزار و ۹۵۱ مورد در اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی مصوب سال ۱۳۸۵ به شرایط قبل برگشت و ۱۷.۵ هکتار آزاد سازی صورت گرفت.
وی ادامه داد: تعداد ۷۸۹ مورد اخطار به مالکان این نوع ساخت و سازها داده شد و تعداد ۱۰۰ مورد اجرای احکام قضایی قلع و قمع در اجرای ماده سه قانون حفظ کاربری اراضی صورت گرفت.
فرمانده یگان حفاظت اراضی جهاد کشاورزی غرب مازندران گفت: ۶۰ درصد اینگونه ساخت و سازها مربوط به غرب مازندران بوده و بیشتر در شهرستان های نور، چمستان، تنکابن، رامسر، نوشهر و محمود آباد است.
وی از تمامی متقاضیان خرید ویلا در مازندران خواست علاوه بر این که باید از قانونی بودن ملک و در بافت بودن عرصه آن اطمینان حاصل کنند، نسبت به سازه به لحاظ رعایت مقررات ملی ساختمان نیز حساس باشند.
ذکریایی تاکید کرد که این سازه ها در مقابل زلزله های خفیف هم دوام نداشته و امنیت جانی ندارند.
فرمانده یگان حفاظت اراضی جهاد کشاورزی غرب مازندران خاطر نشان کرد: به علت جلگه ای بودن، نزدیکی به دریا و دسترسی به چشم انداز جنگل و دسترسی آسان به پایتخت، مورد اقبال اینگونه خریداران و ساخت و سازها قرار گرفته است و از مردم می خواهیم از خرید هرگونه زمین خانه ویلا به صورت قولنامه ای و خارج از بافت خودداری و استعلام لازم از دستگاه های مربوط همچون جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و بخشداری ها به عمل آورده و هرگونه تخلفات را به سامانه ۱۳۱ یگان حفاظت امور اراضی جهاد کشاورزی اطلاع رسانی کنند.
قصه تلخ تغییر غیرمجاز کاربری اراضی در مازندران اگرچه ممکن است آغازی داشته باشد، ولی به طور قطع با توجه به ارزانی زمین هایش در مقابل پیشنهادات وسوسه انگیز پایانی ندارد و نخواهد داشت و تنها راهکار برای مقابله با آن، ایجاد دست اندازهای مختلف در کنار آگاهی بخشی به مردم است.
اگرچه سود جویی از زمین های کشاورزی در قالب تغییر کاربری های غیر مجاز از چالش های مهم مازندران است. اما با عملیاتی شدن چندین طرح حفاظت از زمین های کشاورزی از جمله ایجاد گشت و یگان حفاظت از زمین های کشاورزی، تا حدود زیادی مدیریت شده پیش می رود. وسعت اراضی کشاورزی و باغی مازندران حدود ۴۶۰ هزار هکتار است که سالانه بیش از هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصول از آن برداشت و تولید می شود.
استان مازندران حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.
برای حفاظت و مدیریت عرصه های طبیعی مازندران دو اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در ساری و نوشهر فعالیت دارند که منطقه ساری حدود ۷۱ درصد و نوشهر حدود ۲۹ درصد این عرصه ها را مدیریت می کند.
استان مازندران در مجموع حدود ۵۴ درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل های هیرکانی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.
ایرنا
source