در هفته ای که گذشت؛ بورس تهران فقط دو روز معاملاتی را تجربه کرد و در روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه تعطیل بود.

سرخ پوشی هفتگی بورس

به گزارش اخبارساخته ها؛ برآیند معاملات این دو روز، افت ۰.۷‌درصدی شاخص‌کل در مقیاس هفتگی بود. شاخص هموزن در معاملات هفته گذشته، افت ۱.۸۸‌درصدی را تجربه کرد و شاخص‌کل فرابورس نیز ۰.۹۳‌درصد از ارتفاع خود را از دست داد.

بورس تهران این روزها اوضاع و احوال مناسبی ندارد و شاخص‌کل بورس در ۵‌هفته از ۷هفته معاملاتی اخیر با افت همراه شده‌است. تشدید تنش‌های سیاسی و دورشدن از فضای توافق و مذاکرات، جذابیت بازارهای موازی، فعل و انفعالات واگذاری ایران‌خودرو به کروز، عدم‌رشد معنادار دلار توافقی در یک ماه اخیر و دامنه‌نوسان ۳‌درصدی از مهم‌ترین دلایل وضعیت نابسامان بورس در روزهای اخیر به‌شمار می‌روند.

شدت‌گرفتن خروج پول از بازار سهام

در معاملات روز سه‌شنبه، ۲‌هزار و ۳۹۰‌میلیارد‌ تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که این میزان از خروج پول، بیشترین میزان خروج پول از گردونه معاملات سهام از ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ بود. افزون‌بر این، در این دو روز معاملاتی، ‌‌‌‌‌‌‌۳‌هزار و ۵۰۱‌میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. از ابتدای سال، ۲۱‌هزار و ۴۹۵‌میلیارد‌تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شده‌ و این در حالی است که در این مدت، بیش از ۳۳‌همت پول حقیقی وارد صندوق‌های طلا شده‌است. ریسک‌های حاکم بر فضای سیاسی و اقتصادی کشور در سال‌جاری، مانع از حضور جریان پول در تالار شیشه‌ای شده‌است. در عوض جریان پول راهی ابزارها و بازارهای ارز، طلا و سکه شده‌‌ و قیمت‌های این بازارها را به سمت مقادیر تاریخی هدایت کرده‌است. نکته جالب‌توجه این است که از ابتدای سال‌۱۴۰۰، ۱۷۱‌هزار ‌میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج و راهی ابزارها و بازارهای دیگر شده‌است.

معضل دامنه ۳‌درصدی

یکی از انتقاداتی که در این هفته از سوی فعالان بازار سهام مطرح شد؛ مساله دامنه‌نوسان ۳‌درصدی در بازار بود. به عقیده برخی از اهالی بازار سهام، سیاستگذار با نگه‌داشتن دامنه‌نوسان بازار در محدوده ۳‌درصدی، جذابیت نوسان را از بازار سلب کرده‌است. به دلیل همین نوسان محدود، بسیاری از سفته‌بازها و سرمایه‌گذاران از خرید سهام اجتناب می‌کنند. از سوی دیگر، برخی نیز به این موضوع اعتقاد دارند؛ نگه‌داشتن دامنه‌نوسان در محدوده ۳‌درصدی، سیگنال شرایط بحرانی و اضطراری کشور و فضای اقتصاد کلان را می‌دهد و طبیعتا این موضوع در نهایت منجر به عدم‌استقبال از معاملات سهام خواهدشد. گفتنی است که در هفتم دی ماه سال‌جاری، دامنه‌نوسان تالار شیشه‌ای بعد از وقایع لبنان به مثبت و منفی یک‌درصد کاهش پیدا کرد و دو هفته بعد، دامنه‌نوسان سهام و صندوق‌های بازار به مثبت و منفی ۳‌درصد افزایش پیدا کرد و اکنون نزدیک به ۶‌ماه است که بازار با دامنه‌نوسان ۳‌درصدی معامله می‌شود؛ این در حالی است که در سال‌گذشته، دامنه‌نوسان در بازار اول بورس و فرابورس مثبت و منفی ۷‌درصد بود و در دیگر بازارها نیز دامنه‌نوسان ۵‌درصدی برقرار بود.

انتهای پیام/

منبع خبر: دنیای اقتصاد

source

توسط chidanet.ir