رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در نشستی به تشریح کلیدی ترین سیاست های راهبردی دولت چهاردهم برای بخش مسکن پرداخته و بیان داشته که در دوره جدید، تأمین مسکن برای دهک های مختلف جامعه مورد پیگیری قرار خواهد گرفت.
به گزارش پرشین سازه ، غزال راهب رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به تازگی مهم ترین مطالعات و پژوهش های انجام شده در دولت چهاردهم، در حوزه مسکن را شرح داد و بیان کرد که این مرکز در دو بخش برنامه ریزی و فن ساخت و زیرساخت فعالیت دارد.
وی توضیح داد که این مرکز مسئول ایجاد همکاری در تدوین و نشر ضوابط و دستورالعمل های سازمان برنامه و بودجه، از جمله نشریه های ۵۵، ۱۰۱ و ۱۱۰ بوده و تنظیم مقررات ملی ساختمان و کنترل آن ها نیز بر عهده همین مرکز است. از این رو تمامی پروژه هایی که پشتیبان مقررات و کنترل ساختمان بوده و می توانند در زمینه بهینه سازی، به روز رسانی و بازنگری مقررات اثرگذار باشند و رویکردهای نوینی را ارائه دهند، در روند تحقیقات مورد توجه مرکز قرار گرفته اند.
راهب تصریح کرد که یکی از اولویت های اصلی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، کمک به پایدار سازی، بهینه سازی و افزایش بهره وری ساختمان ها در مقررات ساختمان است.
صدور بیش از ۱۰۰۰ گواهینامه و تأییدیه فنی
به گفته غزال راهب، یکی از شاخص ترین اقدامات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، راه اندازی سیستم سرو سبز (سیستم ارزیابی ساختمان سبز ایران) است که در حوزه پایش و ارزیابی انرژی انجام شده.
از دیگر اقدامات سازمان، همچنین می توان به ارتباط با فناوران صنعت ساختمان، صدور بیش از ۱۰۰۰ گواهینامه و تأییدیه فنی که اجازه ورود سیستم های ساختمانی نوین را به صنعت ساختمان کشور می دهند، همکاری در تدوین و دستورالعمل های مربوط به فناوری های جدید و ارتباط آن ها با مقررات ملی و البته همکاری با شرکت های دانش بنیان برای پیدا کردن رویکردهای عملیاتی و اجرایی جدید، اشاره کرد.
رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی طرح پیشنهادات راهبردی در جلسات هم اندیشی با صاحب نظران را از اقدامات الزامی این سازمان دانست و اعلام کرد که اکنون کرسی های نظریه پردازی زیادی در حوزه مسکن وجود دارد که جمع آوری و برآیند آن ها منجر به دستیابی به یک سری از راهکارها، دستورالعمل ها و پیشنهادات شده که همگی در راستای تسهیل تصمیم سازی، به وزارتخانه ارائه شده اند.
وی همچنین تأکید کرد که تمام فعالیت های این سازمان در حوزه برنامه ریزی و راهکاریابی با هدف آسیب شناسی صورت می گیرند. مهم ترین راهبردهایی هم که برای بخش مسکن و شهرسازی در دوره جدید در نظر گرفته شده، تأمین مسکن در سه بخش، برای دهک های بالا، متوسط و پایین خواهد بود.
دسته اول:
حمایت دولت از تأمین مسکن برای دهک های بالای درآمدی
به گفته راهب، دولت اصولاً نباید در حوزه تأمین مسکن برای این گروه درآمدی، به بازار ورود کند، بلکه وظیفه این نهاد و همچنین مرکز تحقیقات، نظارت و تنظیم بازار برای افزایش کیفیت مسکن برای مصرف کننده است. بخش مهمی از این وظیفه از طریق صدور گواهینامه های فنی و نظارت بر رعایت کامل قوانین و مقررات ساختمان توسط مهندسان ناظر، صورت می گیرد.
بنابراین می توان گفت که چشم انداز دولت برای مسکن سازی برای دهک های بالای درآمدی، رویکرد کیفی سازی است.
دسته دوم:
ساخت مسکن استطاعت پذیر برای اقشار متوسط
رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص چشم انداز بازار مسکن اقشار متوسط جامعه که جزو دهک های میانی هستند، توضیح داد که دولت چهاردهم رویکرد تولید مسکن استطاعت پذیر را در پیش گرفته است.
وی افزود اولویت با در پیش گرفتن روش های ارزان سازی و صنعتی سازی است تا با کاهش هزینه های تولید، بتواند قیمت تمام شده مسکن را نیز پایین آورد. علاوه بر این، مرکز در تلاش است تا با استفاده از روش های برنامه ریزی در شهرسازی و بهره برداری از الگوهای معماری نوین، تعریف مشخص و استانداردی از مسکن مناسب این قشر از جامعه ارائه دهد.
راهب افزود که راهکارهایی برای تأمین مالی و اعتباری طرح ها پیشنهاد شده که برخی از آن ها شامل قوانین پیش فروش، الگوهای صندوق مسکن و الگوهای تخصیص وام است.
دسته سوم:
الگوهای اجاره داری حرفه ای برای اقشار کم درآمد
غزال راهب، در خصوص چشم انداز دولت چهاردهم برای تأمین مسکن اقشار کم درآمد جامعه تصریح کرد که رویکرد اجرایی مبتنی بر اجاره داری و مسکن های استیجاری است. در کنار این پروژه (که با همین نام تعریف شده)، پروژه های دیگری هم برای تأمین مسکن برای دهک های پایین جامعه در دست بررسی قرار دارند.
دولت در تلاش است تا با بهره برداری از نظر تمامی کارشناسان طی نشست های بحث و بررسی مختلف، بهترین و مؤثرترین راهکار برای خارج کردن بازار مسکن از رکود تورمی را پیدا کند. در این راستا مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با ارزیابی و آسیب شناسی دقیق، نقشی کلیدی را ایفا خواهد کرد.
source