مهد کودک یا کودکستان فضایی است که در آن به نگه داری و پرورش کودکان رده سنی پیش از دبستان پرداخته می شود. آموزش در این فضا که با کمک گرفتن از روشهای نوین روانشناسی به صورت بازی، آوازخواندن، نقاشی، فعالیت گروهی با همسالان صورت می گیرد، هدفش رشد فکری و توانمندی های کودکان می باشد و هم‌چنین کودکان را برای رفتن به مدرسه آماده می‌کند. معمولا به این دوره پیش دبستانی هم گفته می شود.
مهد کودک در رشد اجتماعی کودکان نقش مهمی دارد. کودکان در این محیط هم سالان خود را می یابند و با آنها ارتباط برقرار کرده و بازی می کنند و از این طریق رفتارهایی که متناسب با سنشان باشد را می آموزند به علاه در مهدکودک آموزشهایی را دریافت می کنند که والدین از آنها آگاهی ندارند.
انتخاب مهدکودک مناسب برای کودکان در سنین پیش از دبستان ، اهمیت زیادی دارد. به ویژه اینکه مهدکودک، اولین مکان اجتماعی است که کودک وارد آن می شود و برای اولین بار است که  والدین و کودک از هم جدا می‌شوند.بنابراین انتخاب مهدکودک مناسب می‌تواند  ضامن سلامتی روان و جسم کودک شما باشد و این مهم‌ترین چیزی است که در سنین مهدکودک باید به آن توجه داشته باشید.

نکات مهم در انتخاب مهدکودک چیست

فاکتورهای زیادی برای این موضوع وجود دارد. شما با توجه به شرایط زندگی تان باید گزینش کنید و اولویتهای خودتان را تعیین کنید.
1.    مهد کودک باید به محل زندگی ما نزدیک باشد.
2.    مجوز داشته باشد. معمولا تمام مجوز های در اتاق مدیریت زده شده است.
3.    مربی ها باید آموزش دیده باشند.حتما رزومه کاری مربی ها را مطالعه کنید. مربی حتما باید دوره های آموزش تربیت جنسی را دیده باشد. (چطور به سوالات جواب دهد، چطور به پرخاشگری پاسخ دهدو..)
4.    حیاط داشته باشد تا کودکان بتوانند درآن بازی کنند.
5.    اتاق بازی داشته باشد و اتاقش امن باشد
6.    فضای هر کلاس بررسی شود از لحاظ نور، جذاب بودن فضا برای کودک، به کار بردن رنگ های مختلف و تجهیزات
7.    آیا وسایل بازی برای گروههای سنی مختلف دارد؟
8.    محیط را از نظر بهداشت بررسی کنید و همین طور سرویسهای بهداشتی
9.    به ازای هر چند بچه یک مربی وجود دارد؟

ویژگی های مهد کودک مناسب عبارتند از:

محیط و فضای مناسب:

اولین خصوصیت یک مهدکودک خوب، محیط مناسب و آماده سازی شده برای کودکان است، زیرا کودکان زمان زیادی را در این مکان سپری می کنند.

اتاق های یک مهد مناسب باید نورگیر بوده و از فضای کافی برای نگهداری بچه ها برخوردار باشدو علاوه برآن تاییدهای لازم براساس اداره بهداشت، سازمان بهزیستی یا مراجع زیربط ، اداره اماکن،تاییدیه مهندسین ساختمان را داشته باشد.باتوجه به روحیات کودکان محیط اطراف می تواند تاثیرات مثبت و منفی زیادی روی آن ها بگذارد و البته والدین نیز باید با خیال راحت کودکان خود را در محیط و فضایی شاد و امن بسپارند.

    رعایت نظافت:

باتوجه به سن و شرایط فیزیکی کودکان، بیماری یکی از بزرگترین تهدیدات برای کودکان محسوب می شود.
کودکان به علت پایین بودن سطح ایمنی و تماس بیشتر مواد آلوده کننده و نیز رعایت نکردن اصول اولیه بهداشتی, بیشتر از بزرگترها در معرض ابتلا به بیماری ها قرار دارند.رعایت نظافت می تواند تا حد زیادی مانع از بیمار شدن کودکان شود.
بسیاری از والدین از این مسئله بسیار ابراز نگرانی می‌کنند که با شروع فصل سرما و شیوع بیماری‌های ویروسی مسری، کودکشان به صورت مرتب دچار بیماری می‌شود و منشا تمامی این بیماری‌ها را محیط مهد کودک می‌دانند.
مهدکودک های مناسب با برنامه ریزی های دقیق در این زمینه می توانند ابتلا به بیماری را در کودکان بسیار کاهش دهند و محیط را ایمن و تمیز نگه دارند. نظافت روزانه ی کف و دیوارها، استفاده از موکت،پارکت، فوم تاتانی در کف سالن نگهداری کودکان، استفاده کودکان از دمپایی، عدم پذیرش کودکان بیمار تا زمان بهبود، کنترل استفاده ی کودکان از وسایل شخصی خودشان، ضد عفونی کردن محیط‌های کلاس‌ها و حیاط و راهروها و همچنین سرویس‌های بهداشتی و سالن‌های غذاخوری و …. از جمله این برنامه ریزی ها است.

 تعداد دانش آموزان مناسب در کلاس:

توصیه می شود کلاس های مهد کودک حداکثر دارای ۱۲ دانش آموز باشند . وجود بیش از ۱۲دانش آموز در کلاس موجب هرج و مرج و البته خستگی مربی می شود، این موضوعات در زمینه ی آموزش کودکان بسیار مخرب هستند.

منبع: مجموعه پرچین

source

توسط chidanet.ir