همشهری آنلاین– سمیرا باباجانپور : خاندان معیرالممالک ملک و املاک کم نداشتند. بهخصوص درمحله سنگلج و اطرافش عمارتها و خانههایی به نام این خاندان شهره بود. بااین وجود، باغ معیرالممالک وصف دیگری داشت. معیرالممالک مسئول ضرابخانه سلطنتی بود. ضرب سکه و تعیین عیارآن بدون نظر او انجام نمیگرفت و نزد شاه نیز از قربت و نفوذ خاصی برخوردار بود. در کنار مستوفیالممالک که زمینهای بیشماری در سنگلج داشت معیرالممالک نیز مالک زمینها و باغهای متعددی در این محله تاریخی بود.

«حمیدرضا نارنجینژاد» مدیرانجمن فرهنگی و اجتماعی سنگلج، میگوید: «این روزها به اشتباه این باغ و عمارتش را به نام باغ کیهانی معرفی میکنند در صورتی که این باغ از گذشته به باغ معیرالممالک معروف بود و مربوط به این خاندان میشد. درست است که بعدها خانواده کیهانی آنجا ساکن شدند و حتی در بخش جنوبی باغ پارکی به نام پارک کیهانی ساخته شد. با وجود این، اهالی قدیم همچنان این باغ را به نام باغ معیرالممالک میشناسند.»
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
باغ معیرالممالک ازبازارچه قوامالدوله و بازارچه معیرشروع میشد و تا خیابان مولوی امتداد داشت. تفکیک این باغ وسیع دردوره پهلوی اتفاق افتاد. عمارت معروفی در این باغ قراردارد که سالها رها و محفلی برای معتادان شد.

نارنجینژاد میگوید: «این باغ بسیار وسیع و 300 هزارمترمربع وسعت داشت که چیزی در حدود هزارمترمربع از این باغ باقی مانده است. علاوه براین عمارت، عمارتهای دیگری نیز آنجا وجود داشت. عمارتهایی برای خوشنشینهای دربار و ثروتمندان قاجار. دوستمحمدخان معیرالممالک داماد ناصرالدین شاه بود. او در بخش جنوبی باغ چند عمارت ساختو بعدها نیز عمارتی دیگر برای پسرش بنا کرد. متأسفانه الان این عمارتها وضعیت مناسبی ندارند یا از بین رفته یا به انبار کفش تبدیل شدهاند.»

آخرین عمارت پا برجای این باغ از سال 1350 روبه نابودی رفت. خوشبختانه شهردای منطقه 12 این باغ را درقالب یک پروژه خانه باغ در حال مرمت و تغییر کاربردی دارد و بهزودی درهای این باغ و عمارتش به رروی شهروندان باز خواهد شد. نارنجینژاد در این باره میگوید: «این خانه باغ تاریخی بهزودی بهعنوان مکانی فرهنگی وهنری در اختیار مردم قرار میگیرد تا دوباره صفا و طراوت درختانش به محله سنگلج برگردد.»