در شرایطی که بازار مسکن کشور در رکود به‌ سر می‌برد و تعداد معاملات ملکی به کمترین حد خود طی سه سال اخیر رسیده است، فعالان این حوزه نسبت به احتمال وقوع تورم در سال ۱۴۰۴ هشدار می‌دهند. با وجود ثبات نسبی قیمت‌ها در ماه‌های پایانی سال گذشته، به‌نظر می‌رسد امسال بازار مسکن در آستانه جهش دوباره‌ای قرار دارد.

فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان مسکن، از تورم قریب‌الوقوع در این بازار سخن گفته و معتقد است سیاست‌های سه سال اخیر، یکی از سنگین‌ترین رکودهای تاریخ بازار مسکن را رقم زده‌اند. به گفته او، تحولات اقتصادی سال ۱۴۰۳ از جمله افزایش نرخ ارز، در سال جاری تاثیر خود را بر بخش ساختمان نشان خواهد داد.

بررسی وضعیت فعلی بازار ملک در پایتخت نشان می‌دهد بازار در فروردین و تعطیلات نوروز در سکون به‌ سر برده و با تعطیلی دفاتر املاک، معاملات به‌شدت کاهش یافته‌اند. با این حال، قیمت‌ها نسبت به اسفند ماه تغییر محسوسی نداشته، اما در مقایسه با فروردین سال قبل، حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است.

کیانوش گودرزی، رییس اتحادیه مشاوران املاک، از خروج دهک‌های ۶ تا ۱۰ ـ که مهم‌ترین خریداران بالقوه بازار مسکن بوده‌اند ـ از بازار مسکن خبر می‌دهد. او جهش قیمت هر مترمربع به محدوده ۸۸ میلیون تومان را عامل اصلی این موضوع می‌داند؛ اتفاقی که باعث شده تعداد قراردادهای خرید و فروش در ماه‌های اوج جابه‌جایی، مثل مرداد و شهریور، به حدود یک‌ششم شرایط نرمال برسد. به گفته گودرزی، کاهش شدید قدرت خرید باعث شده اقشار متوسط و بالای جامعه نیز از بازار کنار بروند. در نتیجه با وجود رشد چشم‌گیر نرخ دلار و طلا، بازار مسکن با یک ثبات نسبی قیمت مواجه شده و تحرک چندانی ندارد.

ایرج رهبر، رییس انجمن انبوه‌سازان استان تهران نیز با تاکید بر ادامه رکود تورمی در بازار مسکن، پیش‌بینی می‌کند حداقل در سه‌ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۴ تحول خاصی در این حوزه رخ ندهد، مگر آنکه اتفاقی بزرگ در اقتصاد کلان کشور رقم بخورد. به گفته او، بازار مسکن ایران همواره دچار نوسانات سینوسی بوده و رکود و رونق در آن به‌ طور متناوب تکرار می‌شود.

فعالیت‌های معاملاتی معمولا از اردیبهشت‌ماه شدت می‌گیرد و تا پایان تابستان ادامه می‌یابد. اما از مهر تا دی‌، بازار به رکود فصلی می‌رود و سپس در بهمن و اسفند دوباره با افزایش نسبی معاملات همراه می‌شود. در سال ۱۴۰۳، با وجود رشد ۳۲.۵ درصدی نرخ تورم و نوسانات شدید قیمت ارز (دلار تا آستانه ۹۸ هزار تومان بالا رفت)، رشد قیمت رسمی مسکن حدود ۱۷ درصد اعلام شد. بسیاری از خریداران به دلیل همین قیمت‌های بالا، به سمت واحدهای کوچک‌ متراژ گرایش پیدا کرده‌اند؛ در حالی که عمده فایل‌های عرضه‌ شده متراژی بالای ۱۰۰ متر دارند.

در حال حاضر، بازار مسکن ایران در آستانه تجربه دور جدیدی از تورم قرار گرفته است؛ تورمی که اگرچه در ظاهر آرام و پنهان است، اما می‌تواند در ماه‌های پیش‌رو به‌ویژه برای متقاضیان مصرفی و واقعی، شوک‌آور باشد.

source

توسط chidanet.ir