در همین روزهای گذشته، اخبار مربوط به رانش زمین یک روستا در استان خراسان شمالی منتشر شد. گفته می شود که تخلیه این روستا ضروری است اما هنوز هم ساکنان آن، حاضر به ترک روستا و خانه های خود نشده اند.
به گزارش پرشین سازه ، ماجرای رانش زمین در روستای گُلی به بارش های سیل آسای سال ۱۳۹۸ برمی گردد که چندین روز ادامه پیدا کرد و علاوه بر خسارت زدن به زیرساخت های شهری و روستایی، عواقب آن تا به امروز هم ادامه دار بوده است.
بارش های آن سال باعث رانش زمین و ریزش بخشی از کوه در روستای گُلی از توابع شهرستان بجنورد شد و حتی چند واحد مسکونی هم به خاطر این رانش، ریزش کردند. همین موضوع باعث شد که زندگی ۱۶۸ خانوار ساکن این روستا در خطر باشد و دستگاه های متولی اعلام کنند که نیازمند جا به جایی ۲۸ نفر و مقاوم سازی الباقی خانه های روستا هستند.
بعد از گذشت بیش از پنچ سال، هنوز هم فکری اساسی به حال این روستا نشده و به جز دو خانوار، الباقی خانواده های روستای گُلی، در مناطق پرخطر زندگی می کنند.
یکی از نکات حائز اهمیت در موضوع روستای مزبور، این است که از همان سال ۹۸ بنیاد مسکن این منطقه را قرمز اعلام کرده و سکونت در آن را ممنوع کرده بود. مدیرکل مدیریت بحران که ابتدای همین هفته برای سرزدن به خانه های در معرض خطر این روستا به آنجا مراجعه کرده بود، ضمن اعلام این موضوع خاطرنشان ساخت که حتی وام های بلاعوض هم به اهالی پرداخت شده تا نقل مکان کنند اما تا به امروز، اقدامی عاجل از سوی روستاییان برای جا به جایی صورت نگرفته!
یکی دیگر از دلایلی که این روزها نام این روستا را دوباره مطرح کرده، بارش های اخیر بوده که شکاف های قبلی منطقه را تشدید کرده است. بنیاد مسکن بارها به ساکنان هشدار داده که هرچه سریع تر روستا را تخلیه کنند. با وجود پرداخت قبلی وام بلاعوض، بنیاد مسکن بار دیگر اعلام آمادگی کرده که برای تکمیل واحدهای جدید، وام دیگری به روستاییان پرداخت کند.
دهیار روستای گُلی می گوید که کل جمعیت روستا ۱۶۸ نفر است. شش سال پیش، به ۲۸ نفر از ساکنان این روستا هشدار جا به جایی داده شد. تمام این افراد وام ساخت مسکن در جای جدید هم دریافت کردند اما در نقل مکان تعلل کرده و تا به امروز جا به جا نشده اند.
مهدی صداقت، دهیار روستا اعلام کرد که از تمام کسانی که وام مسکن بلاعوض دریافت کردند، فقط ۲ خانوار نقل مکان کردند. بیشتر ساکنان در خطر این روستا، امیدوارند که بتوانند خانه های فعلی خویش را حفظ کنند. به همین دلیل تعلل می نمایند و حاضر به نقل مکان نیستند. نکته اینجاست که به هرحال این موضوع باید کنترل و مدیریت شود.
در حال حاضر، چهار خانوار وضعیت نامناسبی دارند و آب زیر پی خانه هایشان رفته است. بنیاد مسکن به این چهار خانوار مهلت یک هفته ای داده که جا به جا شوند. دو خانواده به خانه اقوام خود رفته اند و ۲ خانوار دیگر هم باید هرچه سریع تر به فکر جا به جایی باشند.
صداقت تاکید کرد که هلال احمر در کنار روستا چادر تعبیه کرده که در صورت وقوع هرگونه اتفاقی در این یک هفته، ۲ خانواده ای که در معرض خطر هستند را اسکان دهد.
به طور کلی، خطر رانش زمین در این منطقه زیاد است. بارش هایی که در چند روز گذشته، استان خراسان شمالی را در بر گرفت، بار دیگر نشان داد که رانش زمین چه خطراتی می تواند برای ساکنان داشته باشد. مطالعات میدانی و بررسی های رسمی نشان می دهد که حرکت توده های خاک و سنگ این منطقه بیشتر شده است که همین عامل به زمین های کشاورزی، زیرساخت های روستایی و واحدهای مسکونی آسیب زده است.
در سال های گذشته، حرکت زمین در این منطقه به حدود ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر در ماه رسیده که برای یک منطقه مسکونی، نرخ بسیار حائز اهمیت و خطرناکی است. واقعیت اینجاست که هنوز هم بخش زیادی از روستاهای کشور، بافت گلی دارند و در برابر آسیب های این چنینی تاب نخواهند آورد.
گفته می شود که ۳۰ درصد خانه های روستای گُلی، تحت تاثیر رانش زمین قرار گرفته و آسیب دیده اند. کارشناسان هم دلیل اصلی رانش زمین در این منطقه را، بارندگی های بهاری و اشباع شدن خاک از آب دانسته اند. البته ناگفته نماند که ساختار زمین های این منطقه نیز خاص است و مستعد رانش می باشد.
source