برخلاف آنچه که مسئولین می گویند، واقعیت های بازار ساخت و ساز چیز دیگری در مورد هزینه های ساخت مسکن می گویند. بر اساس گفته های یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن انبوه سازان تهران، برای ساخت یک واحد مسکونی با تمام امکانات، حداقل هزینه، متری ۲۵ میلیون تومان است.
به گزارش پرشین سازه ، اختلاف زیادی میان هزینه اعلام شده از سوی دولت و مبلغ واقعی ساخت مسکن ملی وجود دارد. همین اختلاف است که باعث شده با گذشت چهار سال از آغاز این طرح، نتواند به اهداف خود دست پیدا کند.
شهاب سعادت نژاد، یکی از اعضای انجمن انبوه سازان تهران به دلایل مختلف تاخیر در تکمیل پروژه های طرح ملی مسکن پرداخت و چالش های پیش رو را برشمرد.
وی در ابتدای سخنان خود اعلام کرد که در سال ۹۹، قرار شد که طرح ملی مسکن شروع شود و بر همین اساس و با تاکید بر خانه دار کردن اقشار کم درآمد، قراردادی میان اداره کل راه و شهرسازی و انجمن انبوه سازان تهران برای ساخت ۲۰ هزار واحد مسکونی امضاء شد.
در زمان امضای قراردادها، هزینه ساخت مسکن متری ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تعیین شده بود اما نکته اینجاست که زمان تحویل واحدها نیز بین ۱۸ ماه الی ۲ سال مقرر گردید. محل ساخت واحدها نیز در شهرهایی مثل رباط کریم، شهریار، اسلامشهر، نصیرشهر و پاکدشت انتخاب شد. در همان ابتدای کار برای ۲ الی ۳ هزار واحد، زمین لازم تامین شد اما در ادامه این روند متوقف گردید و عملاً اجرای این قرارداد در هاله ای از ابهام فرو رفت.
سعادت نژاد در ادامه اعلام کرد که اصلی ترین محل تامین هزینه های رایج ساخت و ساز، تسهیلات بانکی و آورده های مردمی بود اما خیلی زود، غول تورم مصالح ساختمانی بر سر راه آمد و بانک ها نیز نتوانستند به تعهدات خود در قبال این پروژه ها عمل کنند و به این ترتیب، تمام برنامه ریزی های اولیه به هم ریخت.
همین روند بود که خیلی زود هزینه ها را بالا برد. در ابتدا، ساخت هر متر مربع به ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان افزایش قیمت یافت و بعد از آن به هشت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسید. هرچه زمان ساخت این واحدها بیشتر طول می کشید، هزینه ساخت و ساز نیز بالاتر می رفت.
مردم هم توان مالی کافی برای تامین هزینه های ساخت و ساز را ندارند و همین عامل در کنار تورم و عدم همکاری بانک ها، به موانعی بزرگ بر سر راه پروژه های مسکن ملی تبدیل شد.
البته انبوه سازان تلاش کرده اند که با روش های مختلف، پروژه ها را ادامه دهند و بر اساس گفته های سعادت نژاد، پیشرفت فیزیکی این پروژه ها از ۳۰ الی ۸۰ درصد است. البته زیرساخت های لازم برای زندگی در این واحدها هنوز فراهم نیست و قابلیت واگذاری به متقاضیان را ندارند.
این عضو انجمن انبوه سازان تهران اعلام کرد که مشکلات زیادی بر سر راه انبوه سازان وجود دارد که یکی از مهمترین آنها، ثابت ماندن قیمت قراردادها بود. واقعیت اینجاست که هیچ سازنده ای حاضر نیست با قیمت های فعلیِ قرارداد کار کند و گرچه انبوه سازان جلسات متعددی با وزارت راه و شهرسازی برگزار و درخواست کرده اند که هزینه های اضافه جبران شود اما هنوز هم پاسخ درستی دریافت نکرده اند.
برای ساخت واحدهای مسکونی چقدر باید هزینه شود؟!
این مقام صنفی در ادامه صحبت های خود به هزینه واقعی پروژه های مسکن حمایتی اشاره کرد و خاطر نشان ساخت که برای تکمیل یک واحد با تمام امکانات ضروری از جمله آب، برق، گاز، فاضلاب، محوطه سازی، کابینت، تجهیزات داخلی و غیره، باید متری ۲۵ میلیون تومان هزینه شود.
نکته حائز اهمیت اینجاست که هزینه های فعلی بدون در نظر گرفتن قیمت زمین است. به این ترتیب برای ساخت یک واحد ۱۰۰ متری باید ۲.۵ میلیارد تومان هزینه شود. تسهیلات بانکی مسکن ۶۵۰ میلیون تومان است. بنابراین الباقی هزینه های ساخت باید توسط متقاضیان تامین شود. از آنجایی که بیشتر این متقاضیان از اقشار کم درآمد جامعه هستند، نمی توان انتظار داشت که مبلغ ۱ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان را فراهم کنند.
دلیل اصلی تاخیر در اجرای طرح های مسکن ملی همین موضوع است و تا زمانی که چاره درستی برای آن اندیشیده نشود، وضعیت به همین منوال خواهد بود.
البته برخی از پروژه های مسکن ملی تهران، مشکلات حقوقی و اداری هم دارند که همین موارد نیز در تاخیر پروژه ها بی اثر نیستند. مثلاً یکی از بارزترین مشکلات اداری موجود در روند ساخت و ساز، طولانی شدن فرآیند صدور مجوزهای ساختمانی است که گاهی مواقع تا یک سال هم طول می کشد. همچنین مشکلات دیگری مثل تامین انشعابات، افزایش هزینه های شهرداری، عدم همکاری دستگاه های خدمات رسان و غیره نیز در زمان بندی اجرای پروژه ها اختلال ایجاد می کند و در نهایت منجر به افزایش هزینه می شود.
source