
طبق یک مطالعه جهانی جدید مردان نسبت به زنان احتمال بیشتری دارند که زودتر از ۲۰ مشکل عمده سلامت در سراسر جهان جان خود را از دست دهند.
به گزارش انتخاب و به نقل از مدیسن نت؛ بر اساس گزارش پژوهشگران که در ۱ مه ۲۰۲۵ در نشریه The Lancet Public Health منتشر شد، بیماریها و مرگومیر در سال ۲۰۲۱ در مردان بیشتر از زنان برای ۱۳ مورد از ۲۰ علت اصلی آسیب و بیماری، از جمله COVID-19، صدمات ناشی از تصادفات، مشکلات قلبی، بیماریهای ریوی و کبدی، مشاهده شد.
وِدواتی پاتوردهن، پژوهشگر ارشد و دانشمند تحقیقاتی دانشگاه کالیفرنیا-سندیگو، در یک بیانیه خبری گفت: «یافتههای ما توجه را به چالشهای مهم و خاصی که مردان با آنها روبهرو هستند جلب میکند.»
وی افزود: «این چالشها شامل شرایطی هستند که منجر به مرگ زودرس میشوند، بهویژه در قالب صدمات جادهای، سرطانها و بیماریهای قلبی.» پاتوردهن ادامه داد: «ما به برنامهها و استراتژیهای بهداشت ملی نیاز داریم تا نیازهای بهداشتی مردان را در طول زندگیشان برطرف کنیم، از جمله مداخلاتی که به خطرات رفتاری مانند مصرف الکل و سیگار کشیدن که معمولاً از سنین پایین شروع میشود، هدفگیری میکنند.»
پژوهشگران همچنین افزودند که زنان معمولاً طول عمر بیشتری دارند، اما در طول زندگی خود سطح بالاتری از بیماری را تجربه میکنند.
شرایط عضلانی و استخوانی، مشکلات سلامت روان و سردردها از جمله بیماریهای غیرکشندهای هستند که زنان را آزار میدهند.
برای این تحقیق، پژوهشگران دادههای مطالعه جهانی بار بیماریها ۲۰۲۱ را تجزیهوتحلیل کردند، که بزرگترین و جامعترین تلاش برای ردیابی بیماریها و مرگومیر از بیماریها در سراسر جهان است.
این تلاش بر تفاوتهای بهداشتی بین شرایطی که هم مردان و هم زنان را تحت تأثیر قرار میدهد، تمرکز داشت و بیماریهای خاص جنسیتی مانند سرطانهای تخمدان یا پروستات را از نظر خارج کرد.
نتایج نشان داد که مردان ۴۵ درصد بیشتر از زنان از COVID-19 بیماری و مرگ را تجربه کردند، با بیشترین تفاوتها در آفریقای زیر صحرای آفریقا، آمریکای لاتین و کارائیب.
لوئیسا ساریو فلور، پژوهشگر ارشد و استاد دانشگاه واشنگتن در سیاتل، در بیانیهای خبری گفت: «زمان برای این مطالعه و درخواست اقدام مناسب است—نه تنها بهخاطر شواهد موجود، بلکه بهخاطر این که COVID-19 بهطور چشمگیری یادآور شد که تفاوتهای جنسی میتوانند بهطور عمیقی بر نتایج سلامت تأثیر بگذارند.»
بیماریهای قلبی دومین تاثیر بزرگتر را بر سلامت مردان نسبت به زنان داشتند، بهطوری که مردان ۴۵ درصد بیشتر از زنان از بیماری قلبی رنج بردند و جان خود را از دست دادند.
مردان بیشترین بار بیماری قلبی را در اروپای مرکزی، اروپای شرقی و آسیای مرکزی تجربه کردند، جایی که آنها ۴۹ درصد بیشتر از زنان در معرض بیماری یا مرگ ناشی از بیماریهای قلبی بودند.
شرایطی که مردان بیشتر از زنان تحت تأثیر قرار میدهند معمولاً خطرات کوچکتری در سنین جوانی دارند، اما این فاصله با بالا رفتن سن بیشتر میشود.
استثنا در این مورد صدمات جادهای بود که بهطور نامتناسبی مردان جوان ۱۰ تا ۲۴ ساله در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار داد.
درد کمر پایین بزرگترین عامل بیماری در میان زنان بود، بهطوری که زنان در سال ۲۰۲۱ با نرخهایی بیش از یکسوم بیشتر از مردان از آن رنج بردند. زنان در کشورهای با درآمد بالا، آمریکای لاتین و کارائیب بهویژه تحت تأثیر قرار داشتند.
برخلاف مردان، زنان معمولاً از سنین پایینتر مبتلا به شرایطی میشوند که بیشتر بر آنها تأثیر میگذارد و این شرایط با گذر زمان شدت مییابند.
گابریلا گیل، پژوهشگر همکار با IHME در بیانیهای خبری گفت: «علل بزرگ از دست دادن سلامت در زنان، بهویژه اختلالات عضلانی-اسکلتی و مشکلات سلامت روان، توجه کافی را دریافت نکردهاند.» وی ادامه داد: «واضح است که نیازهای بهداشتی زنان باید فراتر از حوزههایی باشد که سیستمهای بهداشتی و بودجه تحقیقاتی تاکنون اولویتگذاری کردهاند، مانند مسائل جنسی و تولیدمثلی.»
این نتایج با مطالعه دیگری که در ۱ مه در PLOS Medicine منتشر شد، همراستا است که نشان داد مردان بیشتر از زنان احتمال دارد که بر اثر فشار خون بالا، دیابت و HIV/AIDS جان خود را از دست دهند، معمولاً بهدلیل این که از مراقبتهای پزشکی غفلت میکنند.
مطالعه جدید بهویژه «چگونگی تفاوتهای جنسیتی و بیولوژیکی و اجتماعی که در طول زمان تغییر میکنند و گاهی اوقات انباشته میشوند و باعث میشوند مردان و زنان در هر مرحله از زندگی و در مناطق مختلف جهان، سلامت و بیماری را بهطور متفاوت تجربه کنند» را روشن میکند، فلور گفت.
وی در پایان افزود: «چالش اکنون این است که راههای پیشگیری و درمان علل عمده بیماری و مرگ زودرس را از سنین پایین و در جوامع مختلف طراحی، اجرا و ارزیابی کنیم که با در نظر گرفتن تفاوتهای جنسیتی و بیولوژیکی باشد.»
source