پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

بحران ناترازی روز به روز شدت می‌یابد. سال ۱۴۰۴ نیز با ناترازی آغاز شد و هم اکنون شاهد قطع برق و تغییر ساعت ادارات هستیم. بحران ناترازی در ماه‌های پیش رو نیز شدت بیشتری خواهد یافت و تابستان ۱۴۰۴ منجر به قطعی‌های بیشتر و زیان اقتصادی وسیع‌تر برای صنایع و بخش خانگی خواهد شد.

علیرضا کفش کنان، کارشناس انرژی، درباره میزان خاموشی‌ها در سال ۱۴۰۴ به «انتخاب» گفت: سال ۱۴۰۴ هم با خاموشی و کمبود برق آغاز شد این ناترازی که در پیک بار سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۱۳ هزار مگاوات بود تابستان سال گذشته به ۱۸ هزار مگاوات رسید و پیش‌بینی می‌شود در اوج بار امسال از مرز ۲۲ هزار مگاوات هم عبور کند با چنین شرایطی بدیهی است. سال ۱۴۰۴ مشترکین و به ویژه صنایع با موج خاموشی گسترده‌تری مواجه شوند که نشانه‌های آن از آغازین روز‌های سال و با اعمال برنامه خاموشی از اردیبهشت ماه به خوبی هویداست. 

وی درباره علل اصلی کمبود برق بیان کرد: در گذشته کمبود برق تنها در اوج گرمای تابستان و به دلیل کمبود ظرفیت نیروگاهی کشور بروز و ظهور داشت. به عبارتی میزان تولید نیروگاه‌ها امکان تأمین همه تقاضای مصرف برق را به ویژه در پیک بار نداشت. چند سالی است علاوه بر کمبود نیروگاه، شبکه برق با مشکل کمبود سوخت نیروگاهی مواجه است و ناترازی انرژی به شکل دوگانه برق و گاز خودنمایی می‌کند؛ یعنی به دلیل کمبود ۳۰ درصدی گاز، امکان تأمین سوخت کافی برای نیروگاه‌های موجود هم فراهم نیست بخشی از کمبود گاز با جایگزینی سوخت دوم یعنی گازوئیل و مازوت جبران می‌شود و بخشی هم با اعمال خاموشی به مشترکین افزون بر آن خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی موجب کاهش شدید ذخیره آبی پشت سد‌ها شده و عملاً ظرفیت ۱۲ هزار مگاواتی تولید نیروگاه‌های برق آبی کشور را به کمتر از ۱/۳ تقلیل داده است. 

این کارشناس انرژی در رابطه با راهکار عبور از بحران برق اظهار داشت: برای رفع ناترازی، بهینه‌سازی مصرف برق می‌بایست در اولویت برنامه‌های وزارت نیرو قرار گیرد که در برنامه توسعه هفتم نیز به آن تأکید شده است در بخش تولید نیز احداث نیروگاه‌های گازی و وابسته به سوخت‌های فسیلی منطقی نبوده و می‌بایست توسعه نیروگاه‌های خورشیدی، هسته‌ای و تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی در دستور کار قرار گیرد که آن هم زمانبر و نیازمند سرمایه‌گذاری‌های کلان است، اگر چه نیروگاه‌های خورشیدی سهل الوصول‌تر است، اما با همه تلاش‌های صورت گرفته همچنان ظرفیت تجدید پذیر‌ها به ۱۷۰۰ مگاوات نرسیده و بعید است وعده ۳۵۰۰ مگاوات تجدید‌پذیر در پایان تابستان هم محقق شود. 

کفش کنان درباره وضعیت پیش رو صنعت برق ایران گفت: در کل چشم انداز روشنی از برنامه وزارت نیرو برای رفع ناترازی برق وجود ندارد اگر چه حل بحران کنونی مستلزم به کارگیری ظرفیت همه ارکان حاکمیت است ظرفیت نیروگاه هسته‌ای بوشهر ۱۰۰۰ مگاوات یعنی حدود ۱٪ ظرفیت نیروگاهی کشور است این در حالی است که برخی همسایگان ایران ۲۰ تا ۳۰ درصد مصرف برق خود را از انرژی هسته‌ای تأمین می‌کنند سهم صنایع در سبد مصرف برق کشور ۳۶٪ است. 

 

source

توسط chidanet.ir