در شرایطی که بسیاری از خانوادههای ایرانی، بهویژه اقشار ضعیف، سالهاست تنها نظارهگر پروژههای مسکن ملی ماندهاند، حالا یک طرح تازه از راه رسیده که میتواند مسیر خانهدار شدن را برای این گروه هموار کند؛ طرحی که نهتنها فشار مالی مضاعف بر دولت تحمیل نمیکند، بلکه با تکیه بر همافزایی نهادهای فنی و مهندسی کشور، از جمله بسیج مهندسین، میکوشد راهی متفاوت برای حل یکی از عمیقترین دغدغههای اجتماعی کشور پیدا کند.
به گزارش پرشین سازه ؛ حجتالاسلام مجتبی ذوالنور، نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به جزئیات این طرح، اعلام کرده است که از مدتها پیش تهیه طرحی را در دستور کار قرار داده که بهصورت «اجاره به شرط تملیک» اقشار فاقد مسکن را خانهدار خواهد کرد. این روش که در کشورهای مختلف نیز تجربه شده، به افراد اجازه میدهد بدون پرداخت آورده اولیه و اقساط سنگین، در خانهای سکونت کنند که در پایان دوره قرارداد، مالک آن میشوند.
راهحلی متفاوت با پشتوانه کارشناسی
ذوالنور تاکید کرده که تاکنون هفت جلسه طولانی و تخصصی با حضور مهندسان، سازندگان مسکن و کارشناسان حوزه برگزار شده است تا ابعاد مختلف این طرح بررسی و بهصورت جامع تدوین شود. این نشستها از ماههای پایانی سال گذشته آغاز شده و همچنان ادامه دارد. هدف اصلی این جلسات، تبدیل ایده به مدلی اجرایی است که در چارچوب تعامل با دولت قابل پیادهسازی باشد.
نماینده قم ضمن یادآوری دیدارهای خود با مسئولان بلندپایه، از جمله رئیسجمهور شهید آیتالله رئیسی و رئیس فعلی مجلس، تاکید کرده که در تمام این نشستها به ناتوانی بخش قابل توجهی از جامعه در تامین هزینههای اولیه پروژههای دولتی مسکن اشاره کرده و بر ضرورت طراحی مدلی بدون هزینه اولیه پافشاری کرده است.
شاید مهمترین ویژگی این طرح در همین نکته نهفته باشد: ترجمه مسئله مسکن به زبان ساده مردم، نه معادلات مالی پیچیده و اقساط دستنیافتنی. زمانی که یک خانواده فاقد خانه، مجبور نیست دهها میلیون تومان پیشپرداخت داشته باشد، انگیزه و امکان ورود به چرخه مالکیت مسکن به شکل واقعی برایش فراهم میشود. این طرح، بهنوعی شکستن حلقه بستهای است که بسیاری از افراد را سالها از خانهدار شدن دور نگه داشته است.
با توجه به روند تدوین این طرح و نگاه کارشناسی پشت آن، میتوان امیدوار بود که «اجاره به شرط تملیک» بهزودی از یک ایده در مرحله طرح، به یک مدل اجرایی تبدیل شود. مجلسیها میگویند این طرح در حال طی کردن مراحل نهایی برای ارائه به مجلس است. اگر بتواند از صحن قانونگذاری عبور کند، شاید گام مهمی در جهت حل یکی از مزمنترین مشکلات
source