همشهری آنلاین: مجری معروف بی.بی.سی که ۱.۳۵ میلیون پوند در سال از این شبکه حقوق دریافت می کرد و به اذعان رسانههای انگلیسی از پردرآمدترین و البته معروفترین مجریهای بیبیسی بود، به تازگی ناگزیر شده تا به صورت اجباری از این رسانه انگلیسی کنارهگیری کند. «گری لینهکر»، نام این مجری سرشناس برنامه ورزشی «مسابقه روز» بی.بی.سی است که پس از ۲۶ سال همکاری، از بیبیسی جدا میشود. چهرهای که پیش از مجریگری، فوتبالیست سابق تیم ملی انگلستان بود و حال قرار است پس از انتشار فیلمی چند ثانیهای در حمایت از فلسطین که با انتقاد از صهیونیسم همراه بود، از بی.بی.سی کنار گذاشته شود. مدیران بی.بی.سی، مجری مشهور خود را به یهودی ستیزی متهم کردهاند و خواستار کنارهگیری او شدهاند. اما لینهکر اولین و شاید آخرین چهره رسانهای و یا خبرنگاری نباشد که در غرب بدلیل حمایت از فلسطین با اخراج از کار مواجه میشود. از زمان آغاز جنگ علیه غزه در اکتبر ۲۰۲۳، خبرنگاران و روزنامهنگاران بسیاری بدلیل محکوم کردن جنگ علیه غزه و حمایت از مردم فلسطین با محدودیتهای کاری و اخراج از کار مواجه شدهاند. رویهای که باعث شده تا رسانههای غربی نوعی سرکوب آزادی بیان سازماندهی شده را در برابر حامیان فلسطین دنبال کنند.
کار دشوار روزنامه نگاران
بررسی عملکرد رسانههای غربی حکایت از آن دارد که رسانههای مطرح غربی به گزارشگران و خبرنگاران خود فشار میآورند تا روایت فلسطینیها را سانسور کنند و روی جنایات اسرائیل در غزه زیاد گزارش کار نکنند. در این شرایط روزنامهنگارانی که صدای خود را علیه جنایات اسرائیل بلند میکنند، مجبورند بین وجدان انسانی خود و شغلشان یکی را انتخاب کنند.
تلاش عمدی برای کم اهمیت جلوه دادن جنایت در غزه
«بسام بونن»، خبرنگار بی بی سی که در اعتراض به سانسور جنایات اسرائیل از بیبیسی استعفا داد، به آناتولی گفته است که ما شاهد بودهایم که چگونه بسیاری از اخبار، بسیاری از حقایق قابل تأیید، از جمله مواردی که توسط گروههای حقوق بشری گزارش شده یا بیانیههای رسمی سازمان ملل متحد، از جمله دبیرکل در تیتر اخبار بی بی سی کماهمیت جلوه داده شدند. او همچنین گفت که با مردم غیرنظامی غزه مانند مردم غیرنظامی اسرائیل رفتار نمیشود و تلاش میشود تا غزهایها اهریمن جلوه داده شوند.
اخراج به خاطر انتشار گزارش دیدهبان حقوق بشر
در استرالیا نیز، «أنطوانیت لطوف» که در شبکه ABC به عنوان مجری شاغل بود، فقط به خاطر به اشتراک گذاشتن گزارشی از دیدهبان حقوق بشر در حساب شخصی خود در فضای مجازی از کار اخراج شد. همزمان روزنامه «ایج» استرالیا گزارش داد که براساس مجموعهای از پیامهای افشا شده در واتساپ، لابیگران طرفدار اسرائیل چند روز قبل از اخراج لطوف، کمپینی را برای اخراج او آغاز کرده بودند.
کار با تهدید
«زهرا الاخرس»، روزنامهنگار اخراجی گلوبال نیوز به نیوعرب گفته است که ما به عنوان روزنامهنگاران طرفدار فلسطین، اغلب با تهدیدها و تلاشهایی برای ساکت کردن خود مواجه میشویم و از ما خواسته میشود که درباره فلسطین گزارش ندهیم و اگر روی فلسطین تمرکز کنیم، از کار اخراج میشویم.
پایش شدید رسانهها
در عین حال گزارشهای مستندی در دست است که نشان میدهد برخی گروههای غیردولتی بویژه در اروپا و آمریکا، محتوای رسانهها را از نظر عدم تولیدات ضداسرائیلی به دقت زیر نظر دارند و در صورت تهیه گزارشها و یا خبرهای ضداسرائیلی، این گروهها فشار خود را بر خبرنگاران این گونه گزارشها آغاز میکنند. روزنامه لوموند فرانسه گزارش داده است که برخی سازمانها مانند «کمیته نظارت بر صحت گزارشها و تحلیلها درباره خاورمیانه»، محتوای رسانهها را رصد میکنند و ماموریت خود را نیز به صورت رسمی «مقابله با توصیفهای نادرست و تحریفشده از اسرائیل» عنوان کرده و به همین بهانه، این کمیته که به اختصار کمرا (Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis) خوانده میشود، بر رسانهها برای اخراج روزنامه نگاران حامی فلسطین فشار وارد میکند.
مهمترین اخراجها
فهرست بلندبالایی از اخراج روزنامه نگاران و خبرنگارانی در دست است که دلیل اخراجشان تنها حمایت از غزه بوده است. در این بخش به برخی از مهمترین اخراج روزنامه نگاران و خبرنگاران حامی فلسطین خواهیم پرداخت:
مجله دانشگاهی علوم زیستی ای لایف: اخراج مایکل آیزن، سردبیر مجله دانشگاهی علوم زیستی ای لایف(eLife) بدلیل نوشتن نامه انتقادی علیه بمباران غزه
خبرگزاری فیلی وویس: اخراج جکسون فرانک، نویسنده ورزشی خبرگزاری محلی فیلی وویس (PhillyVoice)
بی.بی.سی: اخراج حداقل ۶ خبرنگار بی بی سی در ماه اول آغاز جنگ غزه
بی.بی.سی: نوح آبراهامز، خبرنگار اجتماعی به دلیل گزارشهایش درباره جنگ در غزه متهم به یهودی ستیزی و از کار اخراج شد.
بی.بی.سی: اخراج «گری لینهکر» بدلیل انتقاد از اسرائیل
بی.بی.سی: استعفای «بسام بونن»، که در اعتراض به سانسور جنایات اسرائیل استعفا داد.
ای.بی.سی: اخراج «أنطوانیت لطوف»، خبرنگار استرالیایی پس از انتشار گزارش دیده بان حقوق بشر در انتقاد از جنایت جنگی اسرائیل در غزه
گاردین: «استیو بل»، کارکاتوریست روزنامه گاردین انگلیس بود و بدلیل انتقاد از عدم انتشار کاریکاتور نتانیاهو در این روزنامه، قرارداد کاریاش تمدید نشد.
فرانس۲۴: حداقل ۲ دو خبرنگار بین الملل فرانس۲۴ به دلیل انتشار توییتهای حمایت از غزه اخراج شدند.
آسوشیتدپرس: اخراج خبرنگار جوان خبرگزاری آسوشیتدپرس به دلیل فعالیتهای او در رسانههای اجتماعی طرفدار فلسطین و حمایت از درخواست «فلسطین آزاد» صورت گرفت.
هارپرز بازار: «سمیرا نصر»، سردبیر مجله مد «هارپرز بازار» بود که در آمریکا منتشر میشود و به خاطر انتقاد از محاصره برق و آب غزه توسط اسرائیل ناگزیر به عذرخواهی و سپس استعفا از کار خود شد.
سی.تی.وی: شبکه تلویزیونی سیتیوی یک یک شبکه تلویزیونی کانادایی است. «یارا جمال»، روزنامهنگار فلسطینی-کانادایی شاغل در بخش خبری این تلویزیون بود که به دلیل اظهاراتی که در در حمایت از فلسطین بیان کرده بود، از کار خود اخراج شد.