صبح روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴، سومین اجلاس سراسری سازندگان مسکن و ساختمان کشور در مجتمع فرهنگی و رفاهی دانشگاه شیراز با حضور چهرههای شاخص صنفی، مهندسان، مسئولان ارشد سازمانهای نظام مهندسی و مقامات دولتی آغاز بهکار کرد.
مهندس باقریانپور، دبیر کانون سراسری انجمنهای صنفی کارفرمایی سازندگان مسکن و ساختمان کشور، در ابتدای مراسم ضمن خوشامدگویی به میهمانان گفت: در این اجلاس، نمایندگان بیش از ۲۷ سازمان نظام مهندسی کشور و کلیه انجمنهای صنفی سازندگان از سراسر کشور حضور دارند. هدف ما اجرایی شدن ساختوساز توسط سازندگان ذیصلاح در سراسر کشور است.
او تاکید کرد: در استانهای مختلف، رویهها و عملکردهای گوناگونی در حوزه ساختوساز وجود دارد. انتظار میرود شورای مرکزی نظام مهندسی کشور، با ایجاد وحدت رویه، زمینه اجرای قانون را در تمام نقاط کشور فراهم کند.
مهندس دهنوی، رئیس کانون سراسری سازندگان مسکن و ساختمان کشور نیز با اشاره به شکلگیری این کانون از سال ۱۳۹۴، گفت: حضور اعضای هیئتمدیره سازمانهای نظام مهندسی کشور در این اجلاس، نشانه دغدغهمندی آنان نسبت به موضوع مجریان ذیصلاح است. ما خواستار الزام همه سازمانها به استفاده از مجری ذیصلاح در همه گروههای ساختمانی هستیم.
مهندس سعادتنژاد، رئیس کانون سازندگان مسکن و ساختمان تهران نیز ضمن تقدیر از همکاران خود گفت: امروز یکی از بزرگترین گردهماییهای حرفهای در حوزه ساختوساز کشور برگزار شده است. انتظار داریم با همدلی و همافزایی، کیفیت ساختوساز در کشور ارتقا یابد.
دکتر قیصری، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس، با تاکید بر اهمیت وحدت در میان سازمانهای نظام مهندسی گفت: اگر حال مهندسان خوب باشد، حال کشور هم خوب خواهد بود. هیچ ساختمانی نباید بدون سازنده متخصص بنا شود.
مهندس بیاتی، نایب رئیس اول سازمان فارس، نیز با اشاره به ضرورت آموزش کاربردی برای مجریان افزود: مجریان باید بهگونهای توانمند شوند که سازندگان مشتاق به استفاده از خدمات آنان باشند. پژوهشهای بنیادین در این حوزه باید تقویت شود.
دکتر طاهره نصر، عضو شورای مرکزی کشور، در سخنانی صریح از ترک فعلهای برخی سازمانهای نظام مهندسی کشور گلایه کرد. وی با اشاره به قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان در راستای مواد ۴ ، ۳۰ و ۳۳ از الزام به ساخت توسط مجریان ذیصلاح گفت: در سال ۹۷ در دوره هفتم شورای مرکزی کمیسیون مجریان ذیصلاح را تشکیل دادیم و در دوره هشتم شورای مرکزی کارگروهی از نمایندگان استانهای کشور تشکیل گردید تا صدور شناسنامه فنی و ملکی با الزام حضور مجریان بصورت توامان در همه ساختمانها همراه گردد. وی با اشاره به پیشنهاد خود بابت تشکیل شورای صیانت از ساخت و ساز کشور ادامه داد: نقطه درد اینجاست که علیرغم تصویب در اجلاس تبریز، این موضوع مغفول مانده است. ارتقا جایگاه صنعت ساختمان و هدایت ساخت و سازها به سمت استفاده از مجری ذیصلاح، از اهداف سازمانهای نظام مهندسی است، در حالیکه جایگاه سازنده ذیصلاح علیرغم اهمیت بالا کمرنگ دیده میشود.
دکتر نصر به بیانیههای اجلاسهای مختلف از سال ۹۶ اشاره کرد و ادامه داد: متاسفانه در برخی از نقاط کشور، وحدت رویه بدون توجه به رایهای دیوان عدالت اداری وجود نداشته و باید همه سازمانهای کشور، به قانون استفاده از مجری ذیصلاح در همه ساختمانها احترام بگذارند. صدای من باید توسط رسانهها به سازمان بازرسی و دیوان عدالت اداری برسد که چرا برخی سازمانها برای استفاده از مجری ذیصلاح سقف تعیین میکنند.
در ادامه اجلاس، دکتر پیروز حناچی، شهردار پیشین تهران و منتخب دهمین دوره انتخابات نظام مهندسی تهران، ضمن ابراز خشنودی از حضور در شیراز مهد تاریخ و فرهنگ ایران، با تاکید بر وظایف مهندسان در بهبود کیفیت زندگی مردم گفت: سه دهه از تصویب قانون نظام مهندسی میگذرد، هرچند ایراداتی در این قانون وجود دارد، اما توجه به آموزش، استانداردسازی مصالح، کنترل ساختمان و… در این قانون به خوبی دیده شده است. وی با اشاره به جمعیت ۶۰۰ هزار نفری مهندسان در کشور، یکی از وظایف هیات مدیرههای کشور و شورای مرکزی را کارآفرینی برای مهندسین دانست و افزود: موضوع ناترازی انرژی و ۴۰ درصد اتلاف انرژی در کشور بسیار حائز اهمیت است، پس باید برای جلوگیری از اتلاف انرژی ساختمانهای موجود، فکری کنیم. الزام به صدور شناسنامه فنی و ملکی و بیمه تضمین کیفیت از راهکارهاییست که منجر به ایجاد اشتغال نیز میگردد. دکتر حناچی میزان وابستگی مالی شهرداریها به تخلفات ساختمانی را فاجعه دانست و گفت: ما مهندسان باید درست فکر کنیم و بر اساس قانون و ضوابط عمل کنیم. وی ساخت و ساز یکپارچه، شهرکسازی، ساخت ساختمانهای هوشمند و… را لازمه آموزش مهندسان جوان دانست و گفت: با ایجاد خلاقیت و معماری میتوان تولید ثروت کرد. شهردار پیشین تهران، توجه به معماری، خلق آثار جهانی و استفاده از معماران بنام را یکی از دلایل رشد شهر باکو دانست و اضافه کرد: این ظرفیت در بسیاری از شهرهای کشور وجود دارد تا جهانی شوند. افزایش کیفیت زندگی مردم مهمترین وظیفه مهندسان است.
در ادامه، مهندس مقومی، سرپرست شورای مرکزی نظام مهندسی کشور، ضمن تشکر از برگزارکنندگان این اجلاس و سازمان نظام مهندسی فارس، ضمن یاد کردن از پیشکسوتان و بزرگان عضو سازمان نظام مهندسی فارس گفت: حضور جمع زیادی از هیات مدیرههای استانها در این جلسه نشان از اهمیت استفاده از مجریان در ساخت و سازهاست. وی با اشاره به تجربه ساخت و سازهای گذشته، دغدغهمندی، کیفیت ساخت، استفاده از بهترین مصالح، کاهش هزینهها و… را از شاخصههای ساخت و ساز کشور در سالهای دور دانست و افزود: باید برای نسل جوان و مهندسان الگوسازی کرده و تجربیات مهندسان پیشکسوت را به جوانان منتقل کنیم .وی ترویج اخلاق حرفهای در الگوسازی را بسیار مهم دانسته و گفت: تعداد مهندسین با توجه به فارغالتحصیلان دانشگاهها حدود ۷۰۰ هزار نفر است که بسیاری نیز جوان هستند. عدم تطابق تعداد مهندسین و تعداد کار و ظرفیتها یکی از مسائلی است که باید اصلاح شود و در این مسیر سازمانها باید استقلال کافی داشته باشند تا برای اصلاحات گام بردارند. اگر حرفه مهندسی نباشد سازمانها جایگاهی ندارند و برای استفاده از مجریان ذیصلاح علاوه بر تلاش هیاتمدیرههای سازمانها، نیازمند همت خود مجریان هستیم. مهندسان باید با تاکید بر افزایش کیفیت و حضور تمام وقت، نقش خود را پررنگتر کنند.
سرپرست شورای مرکزی از آماده بودن اصلاحیه دستورالعمل سازندگان مسکن و ساختمان خبر داد و گفت: در این اجلاس نظرخواهی از انجمنها و کانونها انجام خواهد شد. صوری کاری یکی از آفتهای جامعه مهندسی است. میتوان با تغییر قانون و آییننامه، صوریکاریها را به حداقل رساند. وزارت راه و شهرسازی نیز حمایت لازم را انجام خواهد داد.
در حاشیه اجلاس، نیز چنین بیان شد که وفاق، کلید واژه دو قطب اصلی انتخابات شورای مرکزی است و در صورت همراهی مهندس مقومی و دکتر حناچی با یکدیگر و دوری کردن از تشکیل دو قطبی، قطعا با تشکیل یک شورای مرکزی قوی، نفع این موضوع به جامعه مهندسین کشور خواهد رسید.
source