معاملات بورس تهران در روز سه شنبه با تداوم افت نماگرهای سهامی پیگیری شد.

به گزارش اخبارساخته ها؛ درحالیکه انتظار میرفت با بازگشایی بازار پس از تعطیلی ناشی از تنشهای ژئوپلیتیک، فضا به تدریج به تعادل بازگردد، اما آنچه رقم خورد، بر شدت نگرانیها و بیاعتمادیها افزود. شاخص کل بورس تهران با افت بیش از ۲ درصدی، در سطح ۲ میلیون و ۷۳۰ هزار واحدی آرام گرفت و شاخص هموزن نیز کاهش ۱.۰۸ درصدی را به ثبت رساند. این چهارمین روز پیاپی افت شاخص کل در هفته جاری بود؛ افتی که در مجموع، بیش از ۸.۴۷ درصد از ارتفاع بازار را در همین چهار روز تبخیر کرده است.
خریدهای حمایتی در بازار
در شرایطی که اعتماد عمومی بازار رنگ باخته و اغلب نمادها با فشار فروش شدید مواجهاند، نگاه بسیاری از فعالان به سمت رفتار حمایتی حقوقیها دوخته شده است. ارزش معاملات خرد بازار در روز سهشنبه، با ثبت رقم ۱۱ هزار و ۷۲۳ میلیارد تومان به بالاترین سطح روزهای اخیر رسید. اما بررسی جزئیات این آمار نشان میدهد که این افزایش، بیشتر حاصل ورود پررنگ حقوقیها به میدان خرید بوده و خبری از بازگشت اعتماد عمومی در میان سرمایهگذاران خرد نیست. طبق دادههای ثبتشده، ۷۶ درصد کل خریدهای روز سهشنبه توسط سرمایهگذاران حقوقی انجام شده و تنها ۲۴ درصد معاملات به دست حقیقیها صورت گرفته است. این الگوی معاملاتی نشان میدهد که بسیاری از خریدها با هدف جمعآوری صفهای فروش و ایجاد کف حمایتی در نمادهای خاص انجام شده است. اما این اقدامات، نه تنها نتوانست روند منفی بازار را متوقف کند، بلکه حجم گستردهای از فروشها همچنان بدون خریدار باقی ماند.
در پایان معاملات روز سهشنبه، بیش از ۲۲ هزار میلیارد تومان سفارش فروش در تابلوی بازار نقش بست که خریداری در برابر آن قرار نگرفت؛ عددی که خود گویای عمق بحران اعتماد در بازار است. در این میان، تمرکز نقدینگی حقوقیها نیز به تقویت احساس ناامنی در سایر گروهها انجامید. بیش از نیمی از حجم معاملات روز سهشنبه، به گروه بانکها و موسسات اعتباری تعلق داشت؛ بهطوری که از مجموع ۶۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون برگه سهام و حقتقدم معاملهشده، ۳۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون برگه سهم تنها متعلق به این گروه بود. به همین دلیل، بسیاری از معاملهگران خرد که درصدد خروج از بازار بودند، با مشاهده نقدشوندگی بالا در نمادهای بانکی، سهام خود را در همین گروهها عرضه کردند. این مساله باعث شد گروه بانکی به نوعی تبدیل به دریچه خروج اضطراری فعالان بازار شود.
تقویت تقاضا در بازارهای موازی
اما فشار فروش تنها چالش بورس روز سهشنبه نبود. همزمان با ریزش بازار سهام، بازارهای موازی از جمله ارز و طلا، روزی داغ و پرنوسان را پشت سر گذاشتند. دلار آزاد که روز های گذشته تا حوالی ۹۱ هزار تومان پیشروی کرده بود، در جریان معاملات روز سهشنبه وارد کانال ۹۲ هزار تومان شد. این صعود باعث رشد مجدد قیمتها در بازار طلا و سکه شد؛ بهطوری که هر گرم طلای ۱۸ عیار به ۷ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان رسید. سکه امامی با جهشی دیگر، به کانال ۸۶ میلیون تومان وارد شد. نیمسکه با قیمت ۴۶ میلیون تومان و ربعسکه با ۲۷ میلیون تومان در بازار معامله شدند. افزایش بهای دلار، ضمن آنکه نشان از فشار انتظارات تورمی در اقتصاد دارد، نشان میدهد بخشی از سرمایههایی که از بازار سهام خارج میشوند، در حال ورود به بازار ارز و طلا هستند. این جابهجایی منابع، سیگنالی روشن از بیاعتمادی فعالان به آینده بازار سرمایه و ناتوانی در ایجاد ثبات در این بازار است.
انتهای پیام/
منبع خبر: دنیای اقتصاد
source