همشهری آنلاین: همین روزها که چشم‌های نگران جهان به شکم‎‌های به استخوان رسیده کودکان و قحطی مرگبار فلسطینیان ساکنان غزه دوخته شده است، در بخش دیگری از فلسطین یعنی کرانه باختری گام‌های دیگری برای اشغال کامل و صددرصدی فلسطین برداشته می‌شود. به تازگی نیز بررسی و رأی‌گیری طرح کنست(پارلمان) اسرائیل درباره اعمال حاکمیت کامل بر کرانه باختری و دره اردن با 71 رای مثبت و 13 رای منفی به تصویب کنست رسید. طرحی که تصویب آن نشان‌دهنده ورود رسمی کابینه تل آویو به اشغال کامل کرانه باختری و قانون‌گذاری درباره آن و تلاش جدی جریان‌های تندرو برای عملی کردن اشغال کامل کرانه باختری است. سیاستی که حتی نزدیک‌ترین متحدان تل آویو در غرب نیز از اجرای آن هراس دارند.

ماجرا از چه قرار است؟

در تاریخ 23 جولای، یعنی 3 روز پیش، پارلمان اسرائیل مصوبه‌ای را تصویب کرد که در آن از دولت اسرائیل خواسته تا کرانه باختری را ضمیمه مناطق تحت کنترل اسرائیل کند.

ماهیت مصوبه جدید: این مصوبه کابینه نتانیاهو را به اجرای قوانین داخلی اسرائیل در مناطق یهودا، سامره (عنوان عبری منطقه کرانه باختری) فرا می‌خواند. اجرای قوانین داخلی اسرائیل در کرانه باختری در عمل به معنای اشغال کامل این منطقه است.

ارزش مصوبه جدید: به نظر می‌رسد که لایحه فعلی بیشتر ماهیتی نمادین دارد و در تلاش است کابینه نتانیاهو را ملزم به برداشتن گام‌های عملی در راستای تسهیل زمینه‌های حقوقی و اداری الحاق رسمی کرانه باختری این مناطق کند.

اولین پیشنهاد دهنده مصوبه: این مصوبه در ابتدا سال گذشته توسط «بزالل اسموتریچ»، وزیر دارایی راست افراطی کابینه نتانیاهو مطرح شد که خود در یک شهرک غیرقانونی کرانه باختری زندگی می‌کند.

رای دهندگان: از میان 120 نماینده کنست، 71 نفر به این بیانیه رأی موافق دادند، 13 نفر مخالف بودند و سایر نمایندگان نیز رأی ممتنع دادند.

وضعیت فعلی کرانه باختری

منطقه کرانه باختری همانطور که از نامش پیداست، یک قطعه زمین در ساحل غربی رود اردن است و از شمال، غرب و جنوب به اسرائیل و از شرق به اردن محدود می‌شود و صهیونیست‌ها در تلاش برای الحاق کامل این بخش از فلسطین به سایر مناطق اشغالی هستند.

وضعیت بلاتکلیف مانده: کرانه باختری از زمان جنگ خاورمیانه در سال ۱۹۶۷ توسط رژیم صهیونیستی اشغال شده و دهه‌ها مذاکرات دشوار و پراکنده نه تنها وضعیت آن را حل نکرده، بلکه هر سال باعث گسترش بیشتر شهرک سازی و اشغال بیشتر این منطقه از طریق شهرک سازی صهیونیستی شده است.

جمعیت قانونی: بین ۲.۱ میلیون تا 3.2 میلیون (منابع متفاوت هستند) عرب‌های فلسطینی در کرانه باختری تحت حاکمیت خودگردان محدود و حکومت نظامی رژیم صهیونیستی زندگی می‌کنند.

جمعیت اشغالگران: کرانه باختری (به استثنای اورشلیم شرقی) همچنین محل سکونت حدود 550 هزار یهودی صهیونیستی است که در 146 شهرک (و ۱۲۴ پایگاه مرزی کوچک‌تر) که تحت اداره اسرائیل ساخته شده، زندگی می‌کنند.

معنای الحاق: اصطلاح الحاق زمانی به کار می‌رود که یک واحدسیاسی به طور یکجانبه حاکمیت خود را بر سرزمین دیگری اعلام می‌کند. این امر طبق قوانین بین‌المللی ممنوع است، اما کابینه اسرائیل بدنبال این روند برای اعمال حاکمیت کامل و الحاق کرانه باختری است.

وضعیت فعلی شهرک سازی: در حال حاضر، ساخت و ساز و شهرک سازی در کرانه باختری نیاز به تأیید وزیر جنگ و نخست وزیر رژیم صهیونیستی دارد، اما پس از الحاق، این امر به یک موضوع با اختیارات شهرداران محلی تبدیل می‌شود و در نتیجه ساخت و سازها شدت خواهد گرفت.

واکنش‌‍‌‍‌های جهانی: روی هم رفته، دوست و دشمن به اسرائیل هشدار داده‌اند که طرح الحاق را پیش نبرد. روسیه، برزیل، اردن و سایر کشورهای عربی و اتحادیه اروپا مخالفت خود با الحاق کرانه باختری را اعلام کرده‌اند.

اشغال تدریجی

رژیم صهیونیستی برای الحاق کامل کرانه باختری به سایر مناطق اشغالی مرحله به مرحله در حال برنامه ریزی است. دکتر «سهاد بشاره»، مدیر حقوقی آداله در گفتگویی با وبگاه فرانسوی موندویس سیاست مرحله‌ای نتانیاهو برای عملی کردن اشغال کامل کرانه باختری را تشریح کرده است. به گفته بشاره سیاست مرحله‌ای تل آویو برای الحاق کرانه باختری شامل موارد ذیل است:

تغییر مدیریت شهرک‌ها از ارتش به ساختار اداری: کابینه نتانیاهو با تغییر مدیریت شهرک‌ها از سوی ارتش به مدیریت غیرنظامی و واگذاری تصمیم‌گیری‌های اداری به کارمندان اداری طرفدار شهرک‌سازی، استدلال می‌کند که شهرک‌ها اکنون تحت حاکمیت سیاسی اسرائیل هستند.

مشوق‌های مالی برای شهرک‌سازی‌ها: شهرک‌های اسرائیلی کرانه باختری دارای یارانه‌های مستقیم دولتی، سیاست‌های ترجیحی، مشوق‌های مالی و مزایای مالی گسترده‌ از جمله تخصیص زمین، هزینه ساخت مسکن، زیرساخت‌ها و امکان کشاورزی هستند.

اشغال گام به گام به روایت آمار:

آمار اراضی اشغال شده کرانه باختری توسط رژیم صهیونیستی نیز نشان می‌دهد که روند اشغال کرانه باختری در چند سال گذشته روند پرشتابی به خود گرفته است:

از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۶ (طی 18 سال) = 2100 هکتار اشغال شده از اراضی کرانه باختری برای شهرک سازی

از پایان فوریه ۲۰۲۴ تا اوایل دسامبر ۲۰۲۴( کمی بیش از نه ماه) = 2420 هکتار اشغال شده از اراضی کرانه باختری برای شهرک سازی

60 درصد: به عنوان منطقه سی(C) کرانه باختری و منطقه تحت کنترل کامل اسرائیل

144 شهرک: آمار عددی شهرک‌های صهیونیستی موجود در کرانه باختری به استثنای شهرک‌های موجود در بیت المقدس شرقی

12 شهرک: آمار عددی شهرک‌های صهیونیستی موجود در بیت المقدس شرقی

199 پایگاه: مجتمع‌های مسکونی-نظامی صهیونیست نشین و کوچکتر از شهرک

source

توسط chidanet.ir