پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

پیامدهای همه‌گیری COVID-19 هنوز در سراسر جهان احساس می‌شوند، اما برخی از این پیامدها بیشتر از دیگران قابل مشاهده‌اند. تحقیقات تازه نشان می‌دهد که بخش بزرگی از مردم ممکن است پس از ابتلا به COVID-19 حس بویایی خود را از دست داده باشند، بدون آن‌که حتی خودشان متوجه شوند.

 

به گزارش انتخاب و به نقل از  sciencealert؛ همه می‌دانند که ابتلا به COVID-19 می‌تواند باعث کوری بویایی (Anosmia) یا کاهش جزئی حس بویایی (Hyposmia) شود. در واقع، این مسئله در بسیاری از عفونت‌های ویروسی رخ می‌دهد، زیرا ویروس‌ها با سلول‌ها و گیرنده‌های مختلف بینی تداخل می‌کنند. حس بویایی اغلب بازمی‌گردد، اما همیشه نه.

 

در این مطالعه، پژوهشگران آمریکایی خواستند تأثیرات بلندمدت COVID-19 بر توانایی بویایی انسان را دقیق‌تر بررسی کنند.

 

آن‌ها آزمون بویایی را روی ۲۹۵۶ داوطلب با سابقه‌ی ابتلا به COVID-19 و ۵۶۹ نفر بدون ابتلا به ویروس انجام دادند. به‌طور متوسط، این آزمایش‌ها ۶۷۱ روز پس از اولین تست COVID-19 شرکت‌کنندگان انجام شد.

 

از گروه مبتلا به COVID-19، ۱۳۹۳ نفر فکر می‌کردند که مشکلات بویایی دارند و نتایج آزمایش‌ها نشان داد که تقریباً ۸۰ درصد آن‌ها واقعاً دچار مشکل بودند.

 

اما شگفت‌آور این بود که ۱۵۶۳ نفر دیگر در همین گروه هیچ مشکلی گزارش نکردند؛ با این حال، نتایج آزمایش‌ها نشان داد که ۶۶ درصد آن‌ها پس از ابتلا به COVID-19 دچار Hyposmia یا Anosmia شده‌اند.

 

«یافته‌های ما تأیید می‌کند که افرادی با سابقه‌ی COVID-19 به‌ویژه در معرض کاهش حس بویایی هستند؛ مشکلی که حتی در جمعیت عمومی نیز کم‌توجهی به آن شده است»، می‌گوید لئورا هورویتز، پزشک عمومی از مدرسه‌ی پزشکی نیویورک یونیورسیتی گراسمن.

 

در میان افرادی که سابقه‌ی ابتلا به COVID-19 نداشتند، ۶۰ درصد کاهش حس بویایی داشتند که نسبتاً بالاست؛ اگرچه این وضعیت معمولاً کمتر گزارش می‌شود. پژوهشگران احتمال می‌دهند که برخی از این افراد ممکن است ناخواسته به ویروس مبتلا شده باشند و متوجه نشده باشند.

 

اگر الگوهای مشاهده‌شده در این هزاران نفر، در جمعیت جهانی هم مصداق داشته باشد، میلیون‌ها نفر ممکن است Hyposmia داشته باشند و از آن بی‌خبر باشند.

 

«یافته‌های ما با مطالعات قبلی مطابقت دارد و نشان می‌دهد که SARS-CoV-2 با اختلال پایدار بویایی مرتبط است و تأیید می‌کند که بیماران اغلب کاهش حس بویایی خود را دست‌کم می‌گیرند»، پژوهشگران در مقاله‌ی منتشرشده نوشته‌اند.

 چرا بسیاری از افراد کاهش بویایی مرتبط با COVID-19 را احساس نمی‌کنند؟

 

پاسخ دقیق مشخص نیست، اما پژوهشگران احتمال می‌دهند که آسیب‌هایی در مغز می‌تواند باعث شود افراد از کاهش حس خود آگاه نباشند.

 

تحقیقات مرتبط نشان داده‌اند که کاهش حس بویایی می‌تواند با بیماری‌هایی مانند زوال عقل (Alzheimer’s) مرتبط باشد. حس بویایی و عملکرد شناختی ارتباط نزدیکی با هم دارند، و می‌دانیم که COVID-19 می‌تواند هر دو را تحت تأثیر قرار دهد.

 

 اهمیت حس بویایی فراتر از لذت غذایی

 

حس بویایی ما فقط برای لذت بردن از غذا یا گردش در باغ نیست؛ بلکه هشداردهنده‌ی خطرات محیطی مانند نشت گاز یا خوردن غذای فاسد نیز هست.

 

به همین دلیل، پژوهشگران امیدوارند که اقدامات بیشتری برای درک پیامدهای بلندمدت کاهش بویایی انجام شود و شاید روش‌هایی برای بازگرداندن حس بویایی پس از عفونت توسعه یابد.

 

«این نتایج نشان می‌دهد که ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی باید آزمایش بویایی را به‌عنوان بخشی از مراقبت‌های پس از COVID-19 در نظر بگیرند. حتی اگر بیماران بلافاصله متوجه نشوند، کاهش حس بویایی می‌تواند تأثیر عمیقی بر سلامت جسمی و روانی آن‌ها داشته باشد»، می‌گوید هورویتز.

 

این تحقیق در مجله‌ی JAMA Network Open منتشر شده است.

 

source

توسط chidanet.ir