هجدهمین اجلاس نمایشگاه و همایش ملی سازندگان، سرمایه‌گذاران و توسعه‌گران کشور  BID5، صبح روز سه شنبه ۱۶ مرداد با حضور فعالان و متخصصان صنعت ساختمان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی صما هجدهمین اجلاس سازندگان، سرمایه گذاران و توسعه گران کشور با حضور سازندگان، توسعه دهندگان و متخصصان حوزه ساخت و ساز و همچنین مسئولان و مدیران دولتی برگزار و با استقبال شرکت کنندگان مواجه شد.

در ابتدای این مراسم دبیر اجلاس و برگزار کننده مراسم ضمن خیر مقدم به مدعوین بیان کرد: در هجدهمین اجلاس سازندگان و طراحان، گرد هم آمدیم تا آینده صنعت ساختمان را ترسیم کنیم . من سعید ظریف به عنوان یک فعال رسانه ای، وظیفه خود دانستم در راستای مسئولیت اجتماعی این گردهمایی را برای بررسی چالشها و فرصتهای پیشروی صنعت ساختمان ترتیب دهم. وی افزود: واقعیت این است که صنعت ساختمان ما امروز با مشکلات جدی روبه روست از رکود تا چالشهای تامین مالی، مسائل فنی و قانونی؛ اما در دل هر چالش فرصتی نهفته است محور اصلی این همایش نقش کلیدی توسعه گران و دولوپرها در احیا و پیشرفت صنعت ساختمان است ما معتقدیم که دولوپرها (Developers) می توانند با نوآوری خلاقیت و مدیریت بهینه منابع موتور تحرک این صنعت باشند. ظریف بیان کرد:  آنها با دید جامع خود می توانند پروژه ها را از ایده تا اجرا هدایت کنند و با مدیریت ریسک و بهره گیری از فرصتها ارزش افزوده چشمگیری ایجاد کنند.

وی در پایان یاداور شد: امیدوارم این گردهمایی نقطه عطفی در مسیر احیا و شکوفایی صنعت ساختمان کشور باشد. با همکاری یکدیگر می توانیم آینده ای روشن برای این صنعت رقم بزنیم.

دکتر محمدرضا اسلامی : اهمیت حوزه منابع انسانی در ساختار شرکتهای مهندسان مشاور

بر اساس این گزارش اولین سخنران اجلاس، دکتر محمدرضا اسلامی دارای دکترای مهندسی سازه از دانشگاه کوبه ژاپن در ابتدا به بیان تحولات مسکن در کشور ژاپن پرداخت و گفت: بعد از جنگ جهانی دوم، استراتژی ای که برای متولدین دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی که نیاز به مسکن و حل مشکل مسکن در کشور ژاپن بود حول سه محور اتفاق افتاد. نخست اینکه دولت ژاپن به سرمایه گذاری در حوزه مسکن اجتماعی روی آورد که شبیه مسکن مهر ما اما با کیفیت متوسط به بالا که همچنان در حال استفاده است.

استاد دانشگاه ایالتی پلی تکنیک کالیفرنیا (Cal Poly) در ادامه به سیاست بعدی ژاپن اشاره کرد و گفت: سیاست بعدی دولت ژاپن در آن وقت سرمایه گذاری در بخش خانه های پیش ساخته کرد که البته در حال حاضر کانسپت خانه های پیش ساخته در ژاپن تغییر کرده و به قدری آماده است که حتی محلی که یک سالمند باید دستش را به دستگیره حمام یا در بگیرد نیز چینی شده است. وی افزود: سیاست سوم ژاپنی ها بلندمرتبه سازی بود که به این سمت حرکت کردند که بلندمرتبه سازی در قسمتهایی از شهرها انجام شود که نیاز به ملحق شدن زمین به شهرها نباشد که شهرها گسترش افقی پیدا کنند  بلکه بر روی گسترش عمودی کار شد.

این پژوهشگر در مرکز تحقیقات مهندسی زلزله دانشگاه برکلی (PEER Center) در ادامه بیان کرد: با توجه به روند مثبت این اتفاق در ژاپن در می یابیم که یکی از عوامل موفقیت دولت ژاپن استفاده از بدنه مهندسان بود یعنی بازوی دولت و بازوی سازندگان در دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی که انبوه ساختمان سازی در توکیو در اوزاکا…اتفاق افتاد شرکتهای مهندسان مشاور بودند. وی با توجه به نقش شرکتهای مهندسان مشاور در یک کشور زلزله خیز ژاپن، در خصوص ساختار شرکتهای مهندسان مشاور در ژاپن و آمریکا مطالبی را عنوان کرد.

اسلامی با بیان اینکه هرگاه صحبت از شرکت مهندسان مشاور به میان می آید ذهن ها به سمت حوزه های حقوقی و مسئولیتهای قراردادی این شرکتها خصوصا در بحث سازه و نقشی که در زمان زلزله و بحران دارد سوق داده می شود.

وی افزود: اما بحث امروزر من در خصوص رشد یک مهندس جوان در یک شرکت مهندس مشاور است. این شرکتها به مفهومی که دفتر نباشند و شرکت باشند باید دارای یک مهندس تازه فارغ التحصیل از دانشگاه با مدرک مثلا کارشناس ارشد استخدام شود و بعد از دیدن اموزشهای لازم تبدیل پروجکت اینجینر و بعد از آن پروجکت منیجر و بعد از آن طی سالهای بعد ارشیتکت می شود. اما نکته بحث بنده اینجاست که افرادیکه از دانشگاه فارغ التحصیل می شوند اگر با این فرایند مسیر خود را طی کنند می دانند و امید دارند که در نهایت می توانند پیشرفت کنند. این استاد دانشگاه با بیان اینکه بحث منابع انسانی به قدری مهم است که در صورت نبود آن هیچ شرکت مشاوری با عمر مانایی در کشور شکل نخواهد گرفت.

دکتر نوید خاصه باف: سرمایه گذار پیمانکار نیست

بر اساس این گزارش در ادامه مراسم مدیر عامل سازمان سرمایه گذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری تهران با خیر مقدم به حضار بیان کرد امروز مدیریت شهر به ویژه کلان شهرها فضای دیگری دارد برای مدیریت کلان شهر تهران امروز باید از روشهای نوین استفاده کنیم که با روشهای سنتی قابل قیاس نیست و این مهم جز با حضور سرمایه گذاران و سازندگان در کنار شهرداریها میسر نخواهد شد.

دکتر نوید خاصه باف با اشاره به اینکه از سنوات گذشته سازمان سرمایه گذاری شهرداری تهران به عنوان یک اهرم برای مولد سازی پروژه های بزرگی را با سرمایه گذاران مشارکت کرد افزود بسیاری از پروژه ها به نتایج و سرانجام های خوبی رسیده و ارزش افزودههای بسیاری برای شهر و مردم ایجاد کرده است. اما در مواردی به مشکل برخورد کردیم.

وی افزود در زمانی که سازمان را تحویل گرفتیم ۵۰ پروژه مشکل دار پیش رو داشتیم که با ورود به آنها دریافتیم که رفتار قهری با سرمایه گذار متاسفانه این مشکلات را به وجود آورده است بنابراین رویکرد سازمان را تغییر دادیم و آغوش را برای جذب سرمایه گذار باز کردیم.

بنده به جد در تمام مراکز نظارتی و اقتصادی اعلام کردم که سرمایه گذار پیمانکار نیست سرمایه گذار، ریسک می پذیرد در موفقیت و شکست یک پروژه با ما شریک است بنابراین باید امنیت سرمایه گذاری را در شهرداری کلان شهرها برای سرمایه گذاران ایجاد کنیم.

وی با بیان اینکه این نوید را می دهم که به زودی شاهد طرحهای کلانی خواهیم بود که پس از این رکود چند ساله در جذب سرمایه گذار و سرمایه گذاری این قفل شکسته خواهد شد و شاهد سرمایه گذارانی خوایم بود که چهره شهر را متحول کنند.­

حسن عبدالهی: اجرای ساخت مرکز تجارت جهانی ؛ به زودی

در ادامه یکی از سخنرانان که از سرمایه گذاران مطرح کشور است به ایراد سخنرانی پرداخت. دکتر حسن عبدالهی سرمایه گذار و مدیرعامل گروه ملل با بیان اینکه ما به دعوت دکتر خاصه باف و به عنوان یک سرمایه گذار خارجی در این مراسم شرکت کرده ایم با هدف انجام کاری ماندگار که تاسیس مرکز تجارت جهانی است را در کنار برج میلاد افتتاح کنیم.

وزیر اسبق وزارت مسکن و شهرسازی کابینه دولت حامدکرزای در ادامه با اشاره به اینکه با اجرای این پروژه ایران هم جزو کشورهای عضو مرکز تجارت جهانی در بین ۱۰۰ کشور جهان خواهد شد افزود: مرکز تجارت جهانی به عنوان یکی از سازمانهای بزرگ بین المللی اقتصاد جهانی با بیش از ۳۲۰ مرکز فعال در ۱۰۰ کشور دنیا احداث شده و مفهوم آن فراتر از یک سازمان است. وی بیان کرد: این مرکز هموار کننده تجارت و همراهی مراکز دولتی خصوصی در تجارت جهان است.

عبدالهی با بیان خدمات مرکز تجارت جهانی گفت: خدماتی این مرکز شامل ارائه اخبار و اطلاع رسانی ، ارتباطات ، بازاریابی، تامین منابع مالی باشگاههای تجارت جهانی، برنامه های آموزشی تجارت، سازماندهی هیئتهای تجاری و اقتصادی، آماده سازی و امکانات نمایشگاهی و عرضه کالا و…است. وی بیان کرد: مرکز تجارت جهانی با مشارکت شهرداری احداث خواهد شد شامل دو برج مرکز تجارت جهانی و همچنین برج مربوط به هتل ۵ ستاره است. از برنامه های این مرکز برگزاری مسابقات بین المللی با مسئولیت اقای ظریف است که امیدواریم شرکتهای ایرانی در این مسابقه شرکت کرده و طراح اصلی این برج از سازندگان و معماران ایرانی باشد.

 بهرام نوروزی: تامین کننده محبوب مشتریان سخت گیر

بر اساس این گزارش در ادامه مراسم بعد از پخش تیزر تبلیغاتی مهندس بهرام نوروزی از دستاوردهای ونوس شیشه در ۲۰ سال فعالیتشان گفت.

مدیرعامل شرکت ونوس شیشه با بیان اینکه یکی از این دستاوردها در بیست سال گذشته تبدیل شدن نزدیک به ۶ میلیون مترمربع از شیشه های این شرکت به نمای ساختمان های کشور بوده است گفت: ونوس شیشه تنها شرکت ایرانی است که در این حوزه فعالیت داشته و دارد.

نوروزی با بیان اینکه طی ۲۰ سال گذشته با تکنولوژی اروپایی، محصول با کیفیت اروپایی را تامین کردیم گفت: طی ۲۰ سال گذشته مهمترین پروژه های کشور از برج میلاد تا فاخرترین ساختمانهای اداری و مسکونی از محصولات ونوس شیشه استفاده کرده اند.  وی افزود: محصولات ونوس شیشه در خارج از مرزهای ایران در پیشروترین پروژه های ساختمانی در افغانستان، گرجستان تا اسپانیا و هلند، آلمان و فرانسه مورد استفاده قرار می گیرند. در این ۲۰ سال شریک تجاری معتبرترین برندهای جهانی مواد اولیه بوده ایم به طوریکه حتی در اوج تحریمها پیوند بی واسطه این شرکتها با ونوس شیشه، کوچکترین آسیبی ندیده است.

 ارائه به سبک TED توسط سازندگان شاخص و developers ها

حمید کبیری: هتل آراز نوشهر، بزرگترین هتل ۵ ستاره ایران به زودی افتتاح خواهد شد

بر اساس این گزارش در ادامه اجلاس سازندگان، سرمایه گذاران و توسعه گران کشور، در بخش اول ارائه ها با عنوان ارائه به سبک TED توسط سازندگان شاخص، ۳ سازنده شاخص به ارائه سخنرانی پرداختند.

سخنران اول، حمید کبیری سازنده بزرگترین هتل ۵ ستاره ایران، هتل آراز نوشهر بود. ساخت این هتل که یکی از شگفت انگیزترین پروژه های شمال کشور است رو به اتمام بوده و به زودی افتتاح خواهد شد.

حمید کبیری در سخنرانی خود به معرفی هتل آراز پرداخت و گفت: گروه صنعتی کبیر (که هتل آراز هم یکی از زیرمجموعه های این شرکت است) از سال ۹۴ عملیات اجرایی این هتل را در نوشهر آغاز کرد. این هتل در ۱۱۰ هزار مترمربع و دارای ۳۰ طبقه و ۵۱۵ اتاق و سوییت در طبقات مختلف به عنوان یکی از بزرگترین هتل های ایران به زودی میزبان شما عزیزان خواهد بود.

وی بیان کرد: هتل آراز  واقع در ۱۰ کیلومتری منطقه ساحلی نوشهر واقع شده است که به زودی افتتاح خواهد شد و از همه شما در افتتاحیه هتل آراز شرکت داشته باشید.

 آسویار: از وزیر آینده درخواست داریم از شعارگرایی پرهیز کنند

سعید آسویار سازنده شاخص شرکت ساختمانی مهندسین آتین سازه از حامیان این اجلاس به معرفی شرکت خود پرداخت و گفت: از سال ۱۳۷۲ شرکت آتین سازه تاسیس شد و حدود ۳ میلیون مترمربع بنا در داخل کشور و حدود ۴۰۰ هزار مترمربع در دبی مشغول به فعالیت بوده و در دو سال پیاپی انبوه ساز نمونه کشور شناخته شد.

وی افزود: در سال ۷۲ اولین ساختمان خود را در سعادت آباد اغاز کردم و در گذار ۴۰ ساله بسیار آموختیم اما ایا ۴۰ سال سعی و خطا بس نیست؟

آسویار خطاب به آقای عبده تبریزی گفت: جناب آقای دکتر عبده! وضع بازار مسکن و سرمایه بسیار خراب است اما ما یاد گرفتیم جان سخت باشیم. ما مقاومت می کنیم برای ایرانی آباد؛ ما از شما به عنوان مشاور اقتصادی آقای رییس جمهور می خواهیم تا چرخه های پایین اقتصاد از خرید و فروش اتومبیل، واحدهای کوچک و.. اگر راه نیفتد بخش مسکن هم راه نخواهد افتاد. کل اقتصاد ما دچار بلاتکلیفی تصمیمی گیری و خود تحریمی است هم اکنون سرمایه های بسیاری در بازار زمین، فرش، املاک، مواد اولیه ..دپو و ذخیره شده است.

وی با اشاره به بازار خودرو بیان کرد: بازار خودرو بازار موازی ساختمان است که به طور ناصحیح در این بازار تاثیر خود را می گذارد اگر گره بازار خودرو باز نشود هیچ سرمایه ای به بخش مسکن ورود نخواهد کرد. اگر سرمایه گذاران اطمینان نیابند وارد این بازار نخواهند شد. در حال حاضر زمینهای ما تبدیل به انباشت سرمایه راکد شده است. در حال حاضر گمان نمی کنم هیچ سرمایه گذاری قصد ورود به بخش ملک و املاک داشته باشد.  وی افزود: به دوستان سازنده و همکاران توصیه می کنم به جای اینکه سرمایه خود را در زمینهای هزار متری دو هزار متری کوچه های تنگ شمال شهر که دیگر زیست هم در آن مناطق سخت شده در زمینهای هکتاری پایین شهر که طراحی بسیار عالی دارد و دارای پتانسیل بالایی برای تامین دهکهای پایین جامعه است ورود کنند.

آسویار به برنامه های دولت قبل اشاره کرد و گفت: در دولت قبل هر قول و وعده ای در بخش مسکن داده شد اجرایی نشد چه در شهرداری و چه در وزارت کشور. خانه های جایگزین کجا رفت؟ خانه های استیجاری ۷۵ هزار واحدی شهرداری کجا رفت؟ یک میلیون آپارتمان در سال کجاست؟ از وزیر آینده درخواست داریم از شعارگرایی پرهیز کنند.

حسن قربانخانی: وضعیت نامطلوب نظام حکمرانی در صنعت ساخت ‌وساز

بر اساس این گزارش بخش دوم هجدهمین اجلاس سازندگان، سرمایه گذاران و توسعه گران کشور، با عنوان: ارائه سبک TED توسط سازندگان شاخص و developers که شامل ارائه سازندگان و توسعه گران بود.

در این بخش رئیس اسبق سازمان نظام مهندسی از وضعیت ساخت و ساز، ارائه تسهیلات ساختمانی و رعایت نکردن شرایط اقلیمی در ساخت‌وساز انتقاد کرد و گفت: نظام حکمرانی در صنعت ساخت ‌وساز وضعیت مطلوبی ندارد.

حسن قربانخانی با اشاره به آشفتگی نظام ساخت‌وساز توضیح داد: ما ۴۳-۴۴ شهر در تهران داریم که هرکدام قوانین مربوط به خود را دارند.

قربانخانی تاکید کرد: اگر خواهان تغییر وضعیت موجود هستیم باید نگاهمون به حکمرانی نظام ساخت‌وساز را عوض کنیم و از کسانی که متولی امر هستند خواست که شرایط را تغییر دهند.

 حسین رجبی : اصلی‌ترین دغدغه‌، طولانی شدن فرآیند مجوزهای ساختمانی

در ادامه این بخش مدیرعامل گروه ساختمانی تالومر در ابتدا به اصلی‌ترین دغدغه‌ی افراد فعال در این سیستم یعنی طولانی شدن فرآیند مجوزهای ساختمانی و اخذ مجوزهای پایان کار اشاره کرد و گفت: طولانی شدن دریافت این مجوزها مشکلات بسیار زیادی را سرراه فعالین این حوزه قرار داده‌است و توجیه‌پذیری پروژه را که مشروط به زمان اجرای پروژه‌ است را غیرمنطقی کرده‌است.
حسین رجبی از عملکرد دفاتر خدمات الکترونیک انتقاد کرد: این دفاتر خود به تنهایی به اندازه شهرداری بروکراسی دارند و تنها کار و فرآیند را برای ما پیچیده‌ و زمانبرتر کرده‌اند.

وی با بیان اینکه طی چند ماه گذشته گروه تالومر مطالعاتی تحت عنوان سرمایه گذاری در امارات انجام دادیم دریافیتم که یک زمین که برای ساخت مجوز دادع می شود به هیچ وجه تخطی و توسعه نمی توان بعد از واگذاری زمین صورت گرفت و به سرعت با معرعرفی مهندسان فنی و تهیه نقشه کار اجرا را اغاز کرد و بسیاری از بروکراسی ما در حوزه پروانه ساختمانی وجود ندارد 

امیدوارم دوستانی که در راس سیستم اداری حوزه های مربوط به حوزه ساخت و ساز هستن فکر ی به حال این وضع بیندیشند

داوود دوست محمدی: عدم ساختار منسجم در تحویل یک ساختمان مشکل اصلی ساخت و سازها

داوود دوست محمدی سازنده شاخص و مدیرعامل گروه ساختمانی نکسا در ادامه به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: ساخت و ساز اصولی و با کیفیت به صورت فردی توانایی مطلوبی نخواهند داشت اگر هم بشود با تعداد کم و مقدار محدود پروژه خواهد بود.

وی افزود: اگر کسی بخواهد با تعداد انبوهی از پروژه وارد مارکت شود توصیه ما این است که به صورت فردی وارد نشوید و دارای سازمان باشید.

ما از دانشکده های مهندسی آمدیم و به علم مدیریت اگاه نبودیم و متاسفانه با افت و خیز همراه شدیم و اموخیتم چگونه مدیریت کنیم . اصولا ساختار سازمانی موضوع بسیار مهمی است که بعد از گذشت ۱۵ سال از آغاز فعالیت خود تازه به ساختار مناسب و استیبلی توانستیم برسیم. به جایی رسیدیم که امسال پروژه هایی که تحویل می دهیم به لحاظ میزان اشکالات و ایرادات و شکایت مشتریان بسیار کم شده است و شاید یک دهم ۵ سال گذشته ما آمار شکایت مشتری داشته باشیم. این امر حاصل نیم شود جز تصحیح فرایندهای مجموعه به صورت اصولی و  اینکه هر بخش در شرکت کار را به موازات بخشهای دیگر انجام دهد.

 صنعت ساختمان بسیار پیچیده است و در ایران به دلیل ساخت و سازهای سنتی هم به لحاظ زمان هم کیفیت یک پروژه به طول می انجامد و بسیاری مواقع ساختمانی بسیاری زیبا در نما و معماری اما به دلیل نبود ساختار منسجم هنگام تحویل به مشتری شاید مدتها دچار ایرادات اساسی باشد.

محسن عسگری: لزوم توجه به دانش مهندسی در دولوپری

در ادامه پنل سازنده شاخص، مدیرعامل گروه لوتوس مهر ایرانیان درباره اهمیت استراتژیک عمل کردن در کارها گفت: به درک من استراتژیک عمل کردن یعنی انتخاب نکردن گزینه ‌های خوب.

 محسن عسگری، بیان کرد: در نگاه اول شاید ساده به نظر برسد ولی شجاعت بسیار زیادی میطلبد که تصمیم بگیریم گزینه‌ی متمرکز خود را انتخاب کنیم.

وی افزود: برای مثال گروه لوتوس بر (دولوپری) توسعه دهنده گی متمرکز شده‌ است و رسالت خود را افزایش آگاهی در زمینه دانش مهندسی و دولوپری در کشور تعریف کرده‌است. به گفته عسگری دومین نکته در استراتژیک عمل کردن محدودیت منابع است که معنی پیدا می کند.

رضا احدیان: تامین اجتماعی رسالت خود را گم کرده است

سازنده شاخص و رییس هیئت مدیره انجمن توسعه سرمایه گذاری و عمران خراسان رضوی نیز در ادامه در خصوص آسیب شناسی سیستمهای دولتی و آنالیز سازمان تامین اجتماعی به سخنرانی پرداخت.

رضا احدیان با بیان اینکه اداراتی که تولید عوارض می کنند باید آسیب شناسی شود گفت: ما سازمان تامین اجتماعی را در ۵۲ سال گذشته آنالیز کردیم تا به این برسیم که سازمان تامین اجتماعی با صنعت ساختمان چه کرده است. در بخش اول نحوه محاسبه ما بر اساس قانون سال ۱۳۵۲ تا ۱۳۸۹ یعنی ۳۷ سال یک قانون پایدار وجود داشت که با تبدیل آن به قیمت امروز دریافتیم اگر قانون تغییر نمی کرد ما بابت بیمه صدور پروانه، قیمت کارگر روزشمار باید ۲۳۸ هزار تومان، قیمت منطقه ای منطقه یک مشهد اگر تغییر نمی کرد ۳.۸ دهم درصد، مترازززیربنای یک ساختمان ۲ هزار و ۸۱۴ متری با ۶۸ درصد سطح اشغال ۵۰۰ متر عرصه تقریبا دو هزار ۸۱۴ متر بود. اگر قانون ۳۷ ساله تغییر نمی کرد ما بابت صدور پروانه ۲۵ میلیون و ۵۴۳ هزار تومان پرداخت می کردیم و حال اینکه در امروز اگر سازنده ای بخواهد یک پروژه ۵۰ هزار متری را اغاز کند در بدو شروع ۵۰۰ اشتغال دارند و به این می رسیم که تامین اجتماعی رسالت خود را گم کرده است.

وی عنوان کرد: وزیر امروز کار و امور اجتماعی در سال ۹۲ تا ۹۶ شهردار مشهد بودند و جزو حامیان این موضوع بودند که به هیچ تامین اجتاعی نباید هیچگونه عوارضی از پروانه ساخت بگیرد. به محض اینکه ایشان وزیر شدند هر پروانه به ۲۵ درصد رسید و جالب اینکه در بهمن ۹۳ از ۲۵ میلیون به ۷۶۶ میلیون تومان رسید. اعتراضات شروع شد و گفتند ما از این به بعد پول پروانه را ملاک قرار می دهیم و ۱۵ درصد پروانه را اخذ میکنیم. اعتراضات شدت گرفت و قرار شد به سال ۸۹ بازگردد و سه درصد را ۴ درصد تعیین کردند.

به اعتقاد من رسالت وزارت کار و امور اجتماعی تولید اشتغال و بیکاری نیست اما هنر تولید بیکاری را امروز وزارت کار و امور اجتماعی بر عهده دارد!

تورج نائیج‌پور : در ایران شرکت های مهندسی شکل نگرفته‌اند

در ادامه این بخش، سازنده شاخص، مالک برج اودیما نیز بیان کرد: در ایران شرکت های مهندسی شکل نگرفته‌اند و علت اصلی آن عدم صلاحیت سازمان نظام مهندسی در کنترل نقشه‌ها است.

تورج نائیج‌پور تنها راه نجات این سازمان را تفکیک قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان دانست چراکه ساختمان‌ها از دو بعد منفعت عمومی و خصوصی تشکیل شده‌اند.

وی بیان کرد: اساسی ترین محدودیت صنعت ساختمان نقدینگی است و زمانی که نقدینگی وجود ندارد هنرمندی مدیریت نمایان میشود. مدیر توانمند با به کارگیری ابزارهای نوین مالی در هر شرایطی باید پروژه‌ها را با سرعت مناسبی پیش ببرد.

 

 پنل چشم انداز تولید و تامین مسکن در دولت چهاردهم

پیروز حناچی: نگاه حاکمیتی به حوزه مسکن باید اصلاح شود

بر اساس این گزارش در ادامه هجدهمین اجلاس سازندگان، سرمایه گذاران و توسعه گران کشور، پنل چشم انداز تولید و تامین مسکن در دولت چهاردهم با حضور پیروز حناچی استاد دانشگاه تهران و شهردار اسبق تهران و حسین عبده تبریزی دستیار مالی و مشاور رییس جمهور مسعود پزشکیان برگزار شد.

حناچی در ابتدا در پاسخ به سوالی در خصوص ساخت و سازها در کشور با بیان اینکه حدود ۳ درصد از مساحت کشور مانند گیلان و مازندران است و طبیعتا باید به بهترین وجه از آن استفاده کرد.

وی با بیان جمله ای از مرحوم کازرونی وزیر مسکن و شهرسازی که تنها وظیفه اصلی ما مدیریت خردمندانه فضای سرزمین مان است گفت: اگر هر کاری بر مدار عقل کاری انجام شود قابل دفاع است و مفهوم این عبارت بسیار تاثیرگذار  خواهد بود.

وی بیان کرد: من ضمن احترام به مسئولان اقتصادی کشور که قطعا موتور محرک بخشهای اقتصادی کشور هستند به عنوان توصیه به این عزیزان که البته منظور من نحوه و طرز روش و شیوه های خردمندانه مدیریتی  است. به عنوان مثال یک مدیر مربوطه و مسئول چگونه باید با این مسئله برخورد کند که فقط ۳ درصد از اراضی کشور شرایط خاصی و درجه یک کشاورزی را در شمال کشور داراست. که باید به گونه ای عاقلانه تصمیمی گیری و برخورد انجام شود.

وی با اشاره به اینکه نوار شمالی که به گونه ای ما عزیزترین خطه سرزمین مان را در اختیار عده ای برای صدور پروانه های انچنانی قرار دهیم و قطعا باید مطابق عقل با این حوزه رفتار شود. با گران شدن زمین یکی از راهها برای استفاده بهینه از زمین بلندمرتبه سازی است یعنی عقل حکم میکند اما اینکه کجا و چگونه باید انجام دهیم مطمئنا باید کار مطالعاتی جامعی در این خصوص انجام داد و ضمن احترام به دهیاران وقتی اختیار صدور پروانه به یک دهیار یا شهرداری شهر کوچک داده می شود که یک برج ۳۲ طبقه در یک شهر ۱۲ هزار نفری بسازد مطمئنا خردمندانه رفتار نکردیم.

حناچی با اشاره به ادوار گذشته گفت: در دوره های قبل خیلی تلاش برای انجام این کار کردیم ما مدیریت یکپارچه نوار ساحلی شمال را مطرح کردیم که امیدواریم شرایطی فراهم شود که به این موضوع عاقلانه فکر کنیم.

وی در خصوص دولت چهاردهم گفت: من نماینده دولت چهاردهم نیستم اما نظراتم را در بخش مسکن به عنوان یک کارشناس که مدت مدیدی است در حوزه مدیریت شهری که درگیر این موضوع است مطرح می کنم.

مسکن یکی از مهمترین نیازهای بشری بعد از غذا و پوشاک است. اهمیت مسکن به اندازه ای است که در اصل ۳۱ و ۴۳ قانون اساسی به ان اشاره شده است. هر چند بخش مسکن با کاستی های زیادی همراه است اما می باید نگاه حاکمیتی را به این بخش اصلاح کنیم؛ این اصل تصحیح پذیر است.

وی با اشاره به پروژه اکباتان که با توسعه دهندگان ساخته شد گفت: ما بعد از انقلاب عملا به سمت ساخت انفرادی رفتند تا اینکه در دهه ۷۰ به سمت انبوه سازی رفتیم که یک قدم به جلو بوده است اما کافی نیست. ما همچنان نیازمند افرادی هستیم که تمامی سازندگان و بخش عمده حرفه ای ها را زیر بال و پر بگیرند و به شکل توسعه دهنده عمل کنند. به این معنا که بتوانند خروجی ها تعریف کرده و برای آن تامین اعتبار کنند. با به کارگیری و مشاوران و سازندگان پروژه ها را به اجرا درآورند.و وارد مذاکره شده برای تامین منابع و بتوانند با عرضه سهام در بورس به بهره برداری پروژه بپردازند.

 عبده تبریزی: شهردارها آمار دقیقی از ساخت و سازها نمی دهند

بر اساس این گزارش در ادامه پنل چشم انداز تولید و تامین مسکن در دولت چهاردهم حسین عبده تبریزی دستیار مالی رییس جمهور به ارائه سخنرانی پداخت.

وی با بیان اینکه در هر حوزه در اقتصاد ایران که سرک بکشیم مسئله اصلی اقتصاد کلان است گفت: مشکلات بخش مسکن در حوزه خانه اولی ها و جوانان شبیه به یک رویا شده است. به اعتقاد من هیچگاه در اقتصاد ایران حتی زمان جنگ این همه مشکلی که امروز وجود دارد را نداشته ایم مثلا در زمان جنگ مشکل صندوقهای بازنشستگی وجود نداشت مشکل کمبود آب نداشتیم و…به هر حال با وضعیت امروز برای رهایی از این بحرانها ابتدا باید مشکل اصلی را شناسایی کنیم.

دستیار مالی دکتر مسعود پزشکیان با بیان اینکه مشکل اصلی این است که درآمدها به اندازه قیمتها حرکت نکرده و نمی کند. بنابراین باید به این سمت حرکت کرد که مثلا قیمت اجاره در دنیا یکی از مهمترین و گران ترین بخش هاست.

وی با اشاره به آمار چت جی بی تی در خصوص وضعیت اقتصاد ایران گفت: اولین مورد در این قسمت افزایش عرضه مسکن عنوان شده است. همچنین کاهش مالیتها در بخش املاک و مستقلات از مواردی است که می توانند ایجاد انگیزه برای سازنده کند. ساخت وساز بیشتر، توسعه مسکن اجتماعی نیز از موارد دیگر است.

عبده تبریزی به آیتم دیگری اشاره کرده وگفت: نوسازی بافتهای فرسوده که از خود زمین مهمتر است. که متاسفانه اکنون غیر ممکن شده است. همچنین کنترل تقاضای مسکن که برای آن جریان خریدهای سرمایه ایی که در این حوزه نیز دچار رکود اساسی هستیم.

وی در خصوص رکود در حوزه مسکن گفت: طی دو سه سال اخیر رکود عمیق بی سابقه ای در بخش مسکن شاهد بوده ایم.

به گفته مشاور رییس جمهور افزایش شفافیت بازاری یکی از عواملی است که می تواند به رکود بخش مسکن کمک کند ارائه دیتای حقیقی می تواند به سازنده هم برای اجرای پروژه ها در مکانهای مناسب کمک کند. شهرداریها متاسفانه اطلاعات را پنهان می کنند و آمار دقیقی از ساخت و ساز نمی دهند.

همچنین ارائه تسهیلات مالی و وامهای مناسب که متاسفانه در حال حاضر رو به کاهش است بانکها از دادن هر نوع وامی طفره می روند.

 

پنل پژوهش و مستند نگاری طیفی: بازنگری <معاصریت>

گفتنی است آخرین بخش از هجدهمین اجلاس نمایشگاه و همایش ملی سازندگان، سرمایه‌گذاران و توسعه‌گران کشور به پنل پژوهش و مستند نگاری طیفی: بازنگری <معاصریت> اختصاص داشت که توسط آرش نصیری، هومن بالازاده و جلال حسن خانی (دبیر پنل) برگزار شد.

جلال حسن خانی به عنوان دبیر پنل در خصوص موضوع و محتوای این پنل گفت: موضوع ما معاصریت است که از دوستانی دعوت کردیم که پژوهشهایی از این حوزه انجام داده اند و پروژه هایشان جنبه هایی از معاصریت را در بردارد. امروز در بحث مشاهده، پرسش گری، تجربه گرایی و انتقادگرایی صحبت خواهیم کرد.

معماری ، ظرفی برای اندیشیدن

سپس در ادامه پنل آرش نصیری در خصوص اینکه معمار معاصر با چه مسائلی درگیر است گفت: معماری که از ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح تا به امروز در اصل و استخوان بندی اس تغییراتی مشاهده نشده است به عبارتی کندی، سنگینی و قائم به ذاتی را همچنان به همراه خود دارد. معماری فضایی برای توسعه اندیشیه های بشر بوده است به عبارتی ظرفی برای اندیشیدن.

وی افزود: معماری گاهی راجع به آزادی و گاهی راجع به قانون بوده است. معماری مدرن که در امریکای بعد از جنگ به راه خود ادامه می داد از نمونه های برجسته بلندمرتبه سازی بوده است.

نصیری ادامه داد: در اواسط قن بیستم در اوج قدرت معماری این هنر عظیم بشری به مسیر خود تغییر اساسی داد. امروز دیگر معماری یک شغل خدایی و مربوط به معماری صرف نیست بلکه وابستگی زیادی به شرایط اجتماعی ، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و شرایط سرزمینی دارد.

معماری ترکیبی از استراتژی های خصوصی و درونی خود و الزاماتی که از محیط بیرون در قالب مسائل مختلف به آن وارد می شود.

کاهش قدرت فیزیکی بانکها و لزوم رفتن به سمت انعطاف پذیری و فناوری های نوین

هومن بالازاده نیز در ادامه پنل، در خصوص تعریف معاصریت بیان کرد: من معاصریت را به مشاهده و آگاهی بر روی موضوعات امر حاضر به عنوان موتور محرکه تولید اثر تعریف کرده ام که نیازمند همزمانی یا این زمانی بودن تدوام زبان و بیان امروز در برنامه های شخصی و آگاهی به مناسبات اثر است.

وی افزود: به اعتقاد من نگاه رو به جلوی اثر از مشخصات معاصریت معرفی کرده ایم.

وی به پروژه انتخابی اش اشاره کرد و گفت موضوعی که انتخاب شده مسابقه بانک تجارت با هدف گسترش بانک تجارت فعلی در خیابان طالقانی است.

سوال اول اینکه اصلا بانک چیست؟ در دوران مدرن اولیه اولین بانک ایرانی ۱۸۸۹ به نام و ۱۸۶۷ شاید نمادی از قدرت و جکومت باشد.ساختمان بانک در سا ل ۱۹۳۰ در توپخانه ساخته شده است که خود ساختمان نیز نماد قدرت است که سرانجام در سال ۱۹۸۷ با عنوان بانک تجارت ساخته شد.

سوال اصلی پروژه این بود که بانک بعدی در قرن ۲۱ چه خواهد بود؟ در دورانی که عناوین کارآفرینی ، توسعه و معاصرت گذاری قرار داریم بانک باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟

وی ادامه داد: فیزیک از بانکها کنار گذاشته شده و با امدن رمزارزها و فناروی های پیشرفته قدرت سنتی بانک در حال کاهش بوده و باید انعطاف پذیر تر باشد .

 

برگزاری ۵ – BID نمایشگاه سازندگان توسعه گران و سرمایه گذاران کشور

گفتنی است با پایان یافتن هجدهمین اجلاس سازندگان و طراحان ، نمایشگاه سازندگان، سرمایه گذاران و توسعه گران کشور۵BID آغاز به کار کرد. در این نمایشگاه که میزبان مهمانانی از سراسر کشور بود متخصصان و فعالان صنعت ساختمان از غرفه های مختلف بازدید کردند.

این نمایشگاه در سه روز میزبان بیش از ۳۰ هزار متخصص صنعت ساختمان از سراسر کشور بود.

چهره های شاخصی همچون  عبدالکریم حسین زاده عضو کمیسیون عمران مجلس، رضا دژاگاه مدیر عامل شرکت لوتوس،  دکتر علی تبار مدیر عامل شرکت ایمن سازه، عباس بیدگلی سازنده شاخص، مهندس سنگ سفیدی سازنده شاخص، جعفر برازنده – سازنده شاخص و…بود.

همچنین طی سه روز برگزاری نمایشگاه ۳۳ ورکشاپ انتقال تجربه با موضوعات مرتبط با صنعت ساختمان برگزار شد که با استقبال بازدیدکنندگان همراه بود.

source

توسط chidanet.ir