معماری آرامگاه بوعلی سینا از یکی از آثار مهم و تاریخی دوران ابنسینا یعنی “گنبد قابوس” الهام گرفته شده است. البته سبک معماری بنای آرامگاه ابن سینا و گنبد قابوس تفاوتهایی با یکدیگر دارد. به عبارتی سادهتر میتوان گفت که ایده اولیه طرح بنای مقبره بوعلی سینا برداشتی مدرن از معماری گنبد قابوس است.

بنای آرامگاه ابن سینا داری ۱۲ ستون است که نشانه ۱۲ دانشی است که دانشمند بزرگ بوعلی سینا بر آنها مسلط بود. ستونها از سنگ گرانیت ساخته شده و در بخش بالایی مقبره قرار دارند. این اثر زیبا در ۲۱ اردیبهشت سال ۱۳۷۶ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
بنای آرامگاه بوعلی سینا به دلیل محدودیت فضا و همینطور صرفهجویی در بودجه، تقریباً در نصف ابعاد بنای گنبد قابوس ساخته شده است. ۱۲ ستون مقبره بوعلی سینا از هم فاصله دارند و امکان عبور از آنها وجود دارد. اما ۱۰ ستون بنای گنبد قابوس به هم پیوسته هستند و به غیر از در ورودی هیچ شکافی بین ستونها وجود ندارد.
از عمده دلایل ایجاد فاصله بین ستونهای آرامگاه ابوعلی سینا، وزش بادهای سنگین در فصل پاییز و زمستان در همدان است. بنابراین فاصله بین ستونها باعث عبور باد شده و در نتیجه از تخریب بنا جلوگیری میکند.
source