عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، علی بیتاللهی، اعلام کرد که استان تهران در میان استانهای کشور، رتبه اول فرونشست زمین را دارد. توده فرونشستی در این استان به طول بیش از ۶۰ کیلومتر و عرض حدود ۳۵ کیلومتر گسترده شده و حدود ۳ میلیون نفر بر روی این پهنه زندگی میکنند.
بر اساس مطالعهای مقایسهای در سطح استانهای کشور، میزان فرونشست زمین در استانها بر اساس شاخص تراکم فرونشست رتبهبندی شده است. در این رتبهبندی، استان تهران به دلیل گستره محدود جغرافیایی و درگیری بخش جنوبی دشت استان با فرونشست، بالاترین جایگاه را دارد.
بیتاللهی با تأکید بر وضعیت نگرانکننده فرونشست در جنوب غربی تهران، اظهار داشت که این پدیده، مناطق ۱۷، ۱۸ و ۱۹ و بخشهایی از منطقه ۲۱ و همچنین قسمتهایی از مناطق ۱۰ و ۱۱ تهران را نیز درگیر کرده است. شهرهای جنوبی تهران مانند چهاردانگه، اسلامشهر، نسیمشهر و صباشهر نیز در معرض این پدیده قرار دارند.
وی افزود که بر روی این پهنه فرونشستی، سازهها و تأسیسات مهمی همچون صنایع، مخازن سوخت پالایشگاه، تأسیسات گاز، نیروگاههای برق، خطوط ریلی و جادههای شریانی مهم قرار دارند که اهمیت این منطقه را دوچندان میکند.
بیتاللهی همچنین به فرونشست دشتهای ورامین، پیشوا و جوادآباد در جنوب استان تهران اشاره کرد. وی بیان کرد که به دلیل افت سطح آب زیرزمینی، در این مناطق نیز فرونشست زمین بهصورت گسترده رخ داده است؛ بهطوریکه عمق سطح آب از ۳۰ تا ۴۰ متر به ۱۲۰ متر کاهش یافته است.
وی در پایان گفت که میزان فرونشست سالیانه در مناطق جنوب غربی تهران به حدود ۲۰ سانتیمتر و در دشت ورامین به ۱۷ سانتیمتر میرسد، که نشان از شدت این پدیده در مناطق یادشده دارد.