همایش دور روزه چشم انداز صنعت ساختمان ایران در حالی برگزار شد که بار دیگر، رئیس انجمن صنعت ساختمان تاکید کرد که دولت نقش تصدی گر خود را از این صنعت کوتاه کند و اجازه بدهد که بخش خصوصی کار را پیش ببرد. این موضوع بدون اصلاح جدی قوانین صنعت ساختمان میسر نخواهد بود.
به گزارش پرشین سازه ، در این مراسم که با حضور برخی از اعضای دولت برگزار شده بود، رئیس هیئت موسس انجمن صنعت ساختمان به مشکلات این صنعت اشاره کرد و خاطرنشان ساخت در این یک سالی که از پایه گذاری انجمن ساختمان می گذرد، اتفاقات مثبت زیادی رخ داده که یکی از آنها، برگزاری همین همایش است که فرصتی برای رشد و بالندگی در این حوزه مهیا می سازد.
پژمان جوزی خاطرنشان ساخت که صنعت ساختمان به یک متولی نیاز داشت تا صدای آن را به گوش مسئولین برساند. راه سختی پیموده شده و مسیر بیشتری در پیش است که با کمک تمام اعضای این انجمن طی خواهد شد.
نابودی صنعت ساختمان توسط قوانین خلق الساعه!
این مقام مسئول در ادامه صحبت های خود تاکید کرد که یکی از اصلی ترین مشکلات این صنعت، ضعف قوانین است. قوانین مربوط به آن، خلق الساعه هستند و تصمیم گیرها، پشت درهای بسته برای این صنعت تصمیم می گیرند.
وی تصریح کرد: باید جلوی رانت خواران گرفته شود و خواسته ما از نمایندگان مجلس این است که در قوانین بازنگری جدی داشته باشند. متاسفانه قانون برنامه هفتم نیز معطل مانده و هیچکس به آن توجهی ندارد.
جوزی در ادامه صحبت های خود به صراحت اعلام کرد که باید صنعت ساختمان را به اهالی همین صنعت سپرد. دولت باید نقش تصدی گری خود را رها کرده و به دنبال تنظیم گری باشد. در تمام دنیا همین اتفاق امتحان شده و جواب خود را پس داده است. ما نباید چرخ را مجدداً اختراع کنیم!
پژمان جوزی در ادامه به لزوم جراحی اقتصادی در کشور اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد که مسئولین دولت، بلاخره اهمیت نقش بخش خصوصی را پذیرفته اند. بخش خصوصی از دولت نه زمین رایگان می خواهد و نه رانت؛ تنها چیزی که لازم دارد، آزادی عمل است و اینکه دولت نقش رگولاتوری خود را متقبل شود.
اقتصاد کشور باید از چنبره نهادهای دولتی خلاص شود و شرایط عادلانه ای برای رقابت بخش های مختلف خصوصی ایجاد شود. اقتصاد دستوری محتوم به شکست است.
رئیس هیئت موسس انجمن صنعت ساختمان به احتمال حضور سرمایه گذاران خارجی در طرح های ساختمان سازی ایران اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که از حضور این شرکت های خارجی استقبال می شود اما به شرط اینکه فضای رقابت سالم فراهم گردد.
فقط با اصلاح افکار است که مشکل حل می شود!
در طی این مراسم یکی از اساتید دانشگاه شهید بهشتی نیز سخنرانی کوتاهی ایراد کردند و به لزوم بهبود اقتصاد اشاره کرد. از دیدگاه استاد محمود سریع القلم، برای ایجاد چسبندگی میان دولت و ملت؛ اقتصاد نقش مهمی ایفا می کند. البته این وضعیت در شرایطی ایجاد می شود که دولت نگران مناسبات بین المللی خود نباشد.
از نگاه این استاد دانشگاه نیز، اقتصاد دولتی ناموفق خواهد بود و این تجربه در کشورهای مختلف اثبات شده است. متاسفانه هنوز در ایران، این موضوع پذیرفته نشده و دولت همچنان به دنبال تصدی گری اقتصاد است.
وی به سیستم مدیریتی ایالات متحده اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که در طی سال، دولت بیش از هشتصد جلسه با بخش خصوصی برگزار می کند و دستگاه دولتی و قضایی آمریکا، همواره پشتیبان بخش خصوصی بوده است.
با توجه به تجربیات کشورهای دیگر، باید تفکرات غلط موجود در بخش اقتصاد را اصلاح کرد. همچنین باید روندهای طافت فرسای دولتی در اقتصاد حذف شود. در کشورهایی مثل آمریکا و کشورهای شرق آسیا با همین نگاه، بروکراسی های پیچیده دولتی حذف شدند و همین موضوع به عامل پیشرفت تبدیل شد.
مثلا در کشور چین، با همین نگاه توانستند صنعت ساختمان را به یک صنعت جذاب برای سرمایه گذاری تبدیل کنند. محمود سریع القلم خاطرنشان ساخت که اگر ایرانیان بتوانند از سنت فردگرایی که اتفاقاً ضدرشد است، دور شوند، می توان به کسب نتیجه و موفقیت امیدوار بود.
صنعت مسکن چین تا قبل از سال ۱۹۸۰ مثل الباقی صنایع دیگر این کشور تحت تسلط دولت بود. اما از آن سال، دوباره ارتباط موثری میان چین و کشورهای دنیا برقرار شد و همین عامل به شکوفایی بخش خصوصی این کشور انجامید.
رونق ساختمان سازی در این کشور به قدری بالا رفت که تا سال ۲۰۰۰، تقریباً ۷۹ درصد مردم چین صاحبخانه شده بودند.
نمونه های مختلفی در دنیا وجود دارد که نشان می دهد به محض خروج صنعت از دستان دولت، رونق به آن صنعت وارد شده و توانسته است جایگاه خوبی پیدا کند. مثلاً در کشوری مثل فرانسه، ثبات اقتصادی باعث شده که وضعیت مسکن همواره خوب باشد.
source