یکی از موضوعاتی که این روزها برای مردم سؤال است، مسئله آینده بازار مسکن است. این مسئله به ویژه با آمدن دونالد ترامپ به کاخ سفید که به رفتارهای نامتعارف و غیرقابل پیش بینی معروف بوده و در دوره ریاستجمهوری اولش شدیدترین تحریم ها را علیه ایران اعمال کرد، بسیار موضوعیت پیدا می کند.
به گزارش اخبار ساختمان، داده های معاملات مسکن شهر تهران طی دوره ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۳ نشان می دهد تعداد معاملات مسکن در پنج ماهه سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نسبت به میانگین معاملات پنج ماهه نخست سال های ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۱ کاهش ۶۵ درصدی دارد.
بر اساس این داده ها، در پنج ماهه نخست سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۷ تعداد معاملات حتی به عدد ۷۰ هزار واحد نیز نزدیک شده بود، این در حالی است که طی پنج ماهه نخست امسال تعداد معاملات حتی به عدد ۱۷.۵ هزار واحد نیز نرسیده است.
برخی از کارشناسان مسکن می گویند فعالان بازار از احتمال پیروزی دونالد ترامپ و ریسک های احتمالی ناشی از آن، آگاه بودند و اینکه چرا این موضوع همچون سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ که با خروج ترامپ از برجام، همه بازارهای دارایی و از جمله بازار مسکن به هم ریخت، در سال جاری رخ نداد، نشان می دهد بخشی از ریسک های ناشی از آمدن دونالد ترامپ برای بازار مسکن پیش خور شده است. همچنین جهش های چند سال اخیر مسکن نیز سرمایه گذاری در این بازار را پرریسک کرده است. کارشناسان می گویند ما همزمان هم با انباشت تقاضا و هم با کاهش توان خرید مردم روبهرو هستیم. به اعتقاد آنها، رکود تورمی در بازار مسکن رخنه کرده و بعید است در مدت زمان کوتاه دست از سر این بازار بردارد.
سقوط معاملات مسکن به کف ۱۶ سال قبل
بررسی های به عمل آمده از داده های معاملات مسکن پنج ماهه نخست سال های ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۳ نشان می دهد در پنج ماهه سال های ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۱ طی پنج ماهه نخست هر سال به طور میانگین ۵۰ هزار معامله مسکن در شهر تهران انجام شده است. سقف این معاملات نیز در پنج ماهه ابتدایی سال های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۷ حتی به ۷۰ هزار فقره نیز نزدیک شده است. این در حالی است که در پنج ماهه ابتدایی سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، به طور میانگین تنها ۱۷ هزار و ۵۰۰ معامله در حوزه مسکن انجام شده است که این مقدار کاهش ۶۵ درصدی نسبت به میانگین معاملات سال های ۸۱ تا ۱۴۰۱ را نشان می دهد. کاهش شدید معاملات مسکن در پنج ماهه نخست امسال این معاملات را به کف تاریخی قبل از سال ۱۳۸۸ رسانده است.
بی تفاوتی فعالان بازار به خرید مسکن
در مجموع طی پنج ماهه نخست سال جاری که تعداد معاملات حتی به ۱۷ هزار و ۵۰۰ فقره نرسیده است، شاهد سنگین ترین رکود مسکن در ۱۷ سال اخیر (قبل از سال ۱۳۸۸) بوده ایم. همچنین قابل توجه است که آمار پنج ماهه نخست سال جاری شاید از این جهت هم حائز اهمیت باشد که بسیاری از سرمایه گذاران و فعالان بازار مسکن، پیروزی دونالد ترامپ و شوک احتمالی ناشی از آمدن وی را حدس می زدند و اینکه این موضوع روی معاملات در این ماه ها تأثیر نداشته در نوع خود قابل تأمل است و نشان از عمق رکود تورمی در بازار مسکن دارد.
ایلنا
source