شرایط خرید مسکن به قدری وخیم شده که حتی نمایندگان مجلس نیز به آن معترف هستند. رئیس کمیسیون عمران مجلس گفته که اگر با قانونگذاری به داد مردم نرسیم، نمی توانند خانه دار شوند.
به گزارش پرشین سازه ، این نماینده مجلس در یک برنامه تلویزیونی ابتدا به آمارهای نهضت ملی مسکن اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که میان آمارهای دولت قبل و دولت فعلی اختلاف جدی وجود دارد. به همین دلیل جلسه ای با حضور وزرای قبلی و جدید تشکیل شد تا نتایج واقعی مشخص شود.
بر اساس گفته های محمدرضا رضایی کوچی، در حال حاضر نزدیک به ۲۷ میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار در کشور داریم. در کنار این این آمار، تعداد واحدهای مسکونی کل کشور نیز ۲۷ میلیون واحد است که از این میان، ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد خالی هستند.
تعداد خانه های ناپایدار نیز نزدیک به ۲۰ درصد می شود و باید در آینده نزدیک مقاوم سازی شوند. با یک محاسبه ساده می توان متوجه شد که حدود ۸ میلیون مسکن نیاز داریم. همین نگاه بود که باعث تصویب قانون جهش تولید مسکن شد و بر همین اساس، واگذاری زمین رایگان و پرداخت تسهیلات ساخت در دستور کار قرار گرفت اما اینکه دولت تا چه حد از این قوانین را اجرا کرده، موضوع دیگری است که می توان در مورد آن بحث کرد.
بر اساس گفته های این نماینده مجلس، همکاری بانک ها منطبق با پیش بینیها نبود و به همین دلیل، مجلس نام این بانک ها را به قوه قضاییه اعلام کرده تا برخورد لازم صورت بگیرد. بخشی از این برخورد قانونی با بانک های متخلف شامل پرداخت مالیات می شود.
رضایی کوچی گفت که بر اساس محاسبات دقیق، نزدیک به ۵۶ هزار میلیارد تومان باید بابت جرائم بانک ها به صندوق ملی مسکن واریز میشد اما تا به امروز این کار صورت نگرفته!
آنچه که مشخص است، فهرست بانک های متخلف می باشد. نکته جالب توجه اینجاست که بهترین عملکرد به بانک مسکن تعلق داشته که آن هم فقط ۵۰ درصد تعهدات و وظایف خود را اجرا کرده است. به این ترتیب می توان گفت که تمام بانک ها در موضوع مسکن کم کاری کرده اند.
از آنجایی که جامعه هدف طرح های مسکن سازی اقشار کم درآمد هستند، ضروریست که بانک ها همکاری بیشتری از خود نشان دهند.
رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: در قانون به شورای عالی مسکن این اجازه را داده ایم که سقف وام ها را مشخص کند. جلسات شورا در زمان مرحوم رئیسی به خوبی برگزار می شد و امیدواریم که در دولت جدید نیز همین رویه برقرار باشد.
یکی از موارد مناقشه میان دولت و بانک مرکزی افزایش سقف وام مسکن از ۵۵۰ میلیون به ۸۰۰ میلیون تومان بوده است. رضایی کوچی از بانک مرکزی درخواست کرد که با این مبلغ جدید موافقت کند و اجازه تصویب این مصوبه را بدهد.
علاوه بر این، ثبت نام مردم برای دریافت زمین رایگان نیز در جریان می باشد. بر اساس گفته های این نماینده مجلس فعلاً برای ساخت ۲ میلیون واحد مسکونی، قطعه زمین آماده شده اما متاسفانه، سامانه وزارت راه و شهرسازی برای ثبت نام در طرح مسکن سازی، بسته شده و فعلاً امکان ثبت نام برای متقاضیان وجود ندارد. لازم است که وزیر راه و شهرسازی در این حوزه نیز اقداماتی داشته باشد و مشکل را حل کند.
ایشان در ادامه صحبت های خود به ذکر جزئیات پرداخت و آمارهایی در خصوص تعداد ساخت و ساز ارائه کرد. گفته می شود که ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در روستاها ساخته شده و سالانه ۱۰۰ هزار واحد مسکونی نیز در بافت فرسوده نوسازی می شود. به نظر می آید که عملکرد دولت در اجرای قانون جهش تولید مسکن در طی ۳ سال گذشته خوب و مثبت بوده است. در تامین زمین اتفاقات خیلی خوبی افتاده اما ساخت مسکن هنوز عقب است. در واقع فقط ۳۰ الی ۳۵ درصد آنچیزی که باید عملیاتی می شد، اجرا شده است.
رضایی کوچی خاطرنشان ساخت که ایران کشور وسیعی است و ما فقط از یک درصد پهنه کشور برای ساخت مسکن استفاده کرده ایم و از میان ۹۹ درصد باقی مانده، ۴۰ درصد دیگر امکان ساخت و ساز دارند. البته بهتر است به جای ساخت و ساز جدید، تمرکز بر نوسازی بافت فرسوده باشد؛ چرا که هزینه تامین زیرساخت ها بالاست و ساخت مسکن جدید را گران می کند.
مشکلات مسکن مهر یکی دیگر از موضوعات صحبت رئیس کمیسیون عمران مجلس بود. ایشان تاکید کرد که تعهدات مردم در این طرح اجرا شده اما دولت و بانک ها در این حوزه کم کاری کرده اند. این نماینده مجلس یادآور شد که مردم ما خیلی صبوری کرده اند و مسئولان شرمنده آنها هستند. مطالبه نمایندگان مجلس از وزیر راه و شهرسازی جدید هم همین بوده است. وی تصریح کرد که در طی هفته های آینده، جلسه ای با حضور وزیر جدید راه و وزیر اقتصاد برگزار خواهد شد و تلاش می شود که مشکلات مسکن مهر حل گردد.
source