طرح نهضت ملی مسکن به شدت وابسته به پرداخت تسهیلات مسکن شده و از زمانی که تاخیر در پرداخت ها به وجود آمده، طرح مزبور نیز با مشکل مواجه شده است. این موضوع را می توان در پروژه های نهضت ملی سراسر کشور مشاهده کرد.
به گزارش پرشین سازه ، مدیرکل راه و شهرسازی استان لرستان اعلام کرد که تاخیر موجود در اجرای پروژه ها به دلیل عدم پرداخت تسهیلات بانکی است. هرچقدر تسهیلات بانکی دیرتر پرداخت شود، مسکن نیز گران تر خواهد شد.
بهزاد شاکرمی در روزهای گذشته از پروژه های نهضت ملی لرستان بازدید به عمل آورد و در حاشیه این بازدید به تشریح وضعیت این پروژه ها و مشکلاتی که بر سر راه تکمیل آنها وجود دارد، اشاره کرد.
این مقام مسئول اعلام کرد که در حال حاضر بزرگترین معضل پروژه ها، عدم پرداخت تسهیلات بانکی است. خیلی از پروژه ها به همین دلیل تعطیل شده اند. قطعاً این مسئله پیامدهای ناگواری روی پروژه ها خواهد گذاشت و قیمت تمام شده مسکن را برای متقاضیان بالا می برد.
در بحث ساخت پروژه های نهضت ملی مسکن، منابع مالی قرار بود از طریق تسهیلات بانکی و آورده های متقاضیان تامین شود. مانند طرح مسکن مهر، جامعه هدف این طرح نیز افراد کم درآمد جامعه است که طبیعتاً قدرت چندانی در تامین مالی پروژه ندارند. بنابراین تنها چیزی که باقی میماند، پرداخت تسهیلات مسکن است. با توجه به عدم همکاری بانک ها، روی تسهیلات نیز نمی توان حساب ویژه ای باز کرد.
بهزاد شاکرمی در ادامه صحبت های خود خاطرنشان کرد که کل واحدهای استان لرستان که آغاز به ساخت کرده اند، ۱۱ هزار و ۶۵۰ واحد است که از این میان، فقط قرارداد تسهیلات ۳۵۰۰ واحد بسته شده و توانسته اند تسهیلات دریافت کنند.
الباقی ۶۵۰۰ واحدی که آغاز به ساخت کرده اند، صرفاً بر اساس آورده های معدود متقاضیان پیش می روند و هنوز خبری از عقد قرارداد تسهیلات بانکی نیست. شاکرمی اعلام کرد که این شرایط مطلوب ما نیست و قرار نبود که پروژه های مسکن سازی را صرفاً با آورده های ۳۵۰ میلیونی متقاضیان پیش ببریم.
مدیرکل اداره راه و شهرسازی استان لرستان اعلام کرد که در آخرین سهمیه ای که وزارت راه و شهرسازی برای بانک ها در نظر گرفته، شش بانک ملی، مسکن، صادرات، تجارت، ملت و اقتصاد نوین در استان لرستان باید تسهیلات مسکن را پرداخت کنند.
بانک صادرات باید به ۱۸۳۲ واحد تسهیلات پرداخت کند. سهمیه بانک ملی ۹۹۹ واحد، بانک ملت دو هزار واحد و بانک اقتصاد نوین ۲۰۵۰ واحد در نظر گرفته شده است. بانک ملی به عنوان بانکی که سهمیه ۹۹۹ واحدی دارد، فقط با ۱۷۰ واحد قرارداد عقد کرده است.
بانک صادرات تا به امروز هیچ قراردادی عقد نکرده و یک ریال تسهیلات هم پرداخت نکرده است. بانک ملت هم برای دو هزار واحدی که داشته، رد درخواست داده است. از میان دیگر بانک ها، عملکرد بانک تجارت نیز در سایه ای از ابهام رفته است. گرچه عقد قرارداد با ۵۴۰ واحد را پذیرش کرده اما هنوز از عقد قرارداد خبری نیست. بانک اقتصاد نوین هم وضعیت مشابهی دارد و تا به حال، حتی یک قرارداد تسهیلات بانکی منعقد نساخته است.
بهزاد شاکرمی در ادامه صحبت های خود خاطرنشان ساخت که بانک ها برای تامین مالی پروژه های مسکن سازی استان، باید از منابع داخلی استفاده کنند اما متاسفانه از آنجایی که در استان لرستان، صنعت خاصی وجود ندارد، این شرایط مهیا نیست و نمی توان از منابع داخلی استان بهره ای برد.
رئیس شورای هماهنگی راه و شهرسازی لرستان در انتهای کلام خود تصریح کرد که تمام مشکلات و دردسرهای کنونی طرح نهضت ملی مسکن نباید بهانه ای برای عدم اجرای تعهدات شود. انتظار اداره کل راه و شهرسازی استان این است که بانک ها از سر جمع منابع کشوری نسبت به تامین وجوه مورد نیاز برای پرداخت تسهیلات استفاده کنند.
تحت هیچ شرایطی نباید پروژه های نهضت ملی مسکن و طرح جوانی جمعیت در استان لرستان متوقف شوند. هدف اداره کل راه و شهرسازی استان هم این است که در نهایت برای اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه خانه های ارزان قیمت بسازد و تحویل متقاضیان دهد.
در حال حاضر، وضعیت دیگر استان های کشور نیز دست کمی از استان لرستان ندارد و خیلی از استان های کشور، به دلیل عدم همکاری بانک ها، ناچار به تعطیلی کارگاه های ساختمان سازی خود شده اند.
source