در روزهایی که بحران ناترازی شدید برق و گاز، زندگی ایرانی‌ها و اقتصاد کشور را تحت فشار قرار داده، اهمیت اصلاح زیرساخت‌ها و مدیریت مصرف انرژی در بخش‌های مختلف، از جمله صنعت ساختمان، بیش از پیش حس می‌شود. توجه به جزئیات به ظاهر کم‌اهمیت می‌تواند نقشی کلیدی در کاهش هدررفت منابع ایفا کند.

حسین ایمانی جاجرمی، جامعه‌شناس و آشنا به مسائل شهر تهران، چندی پیش، در پستی اینستاگرامی به یکی از مظاهر اتلاف انرژی اشاره کرده است: «چراغ‌های چند تابلوی تبلیغاتی خالی از تبلیغ روی دیواره ورودی ایستگاه مترو روشن است. این روشنایی‌های بیهوده در چند جای شهر، در مجموع سهم قابل توجهی از روند اتلاف انرژی را تشکیل می‌دهند.»

او در ادامه نوشته است: «ما در کشوری غنی از منابع انرژی زندگی می‌کنیم، اما انرژی را شاید به همین سبب فراوانی و ارزانی، قدر نمی‌دانیم و تباهش می‌کنیم. بی‌توجهی به نوسازی زیرساخت‌ها در سال‌های گذشته، اکنون ما را وارد دوران سختی و کمیابی انرژی کرده است، اما همواره تاخیری در تغییر رفتارهای متناسب با شرایط جدید وجود دارد.»

ایمانی جاجرمی همچنین با تاکید بر لزوم تغییر نگاه به مسائل جزئی اضافه کرده است: «روشن ماندن تابلوهای تبلیغاتی خالی، نمونه‌ای کوچک از همین مساله اتلاف و بدمصرفی انرژی است. به جزئیات توجه کنیم؛ اندک‌اندک جمع گردد وانگهی دریا شود. توسعه پایدار موضوعی جدی است.»

از نگاه «صما»، این مساله تنها به تابلوهای تبلیغاتی محدود نمی‌شود؛ در صنعت ساختمان نیز بی‌توجهی به مدیریت هوشمندانه مصرف انرژی در سیستم‌های روشنایی، گرمایش و تهویه، به چالشی جدی تبدیل شده است. از روشن ماندن لامپ‌ها در ساختمان‌های نیمه‌کاره تا مصرف ناکارآمد انرژی در برج‌ها و مجتمع‌های بزرگ، این موارد بخشی از الگوهای بدمصرفی هستند که اصلاح آن‌ها می‌تواند به بهینه‌سازی منابع کمک کند.

صنعت ساختمان، به‌ویژه در بخش طراحی و بهره‌برداری از فضاهای عمومی و تجاری، می‌تواند با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین مانند سیستم‌های مدیریت انرژی هوشمند، نقشی موثر در کاهش اتلاف انرژی ایفا کند؛ چنین رویکردی علاوه‌بر کاهش هزینه‌ها، به توسعه پایدار شهری نیز کمک خواهد کرد.

 

source

توسط chidanet.ir